Příroda

blbosti 333

10. září 2014 v 17:46 | Veronika Snrocvá

blbosti

10. září 2014 v 17:45 | Veronika Snrocvá

ahoj

24. dubna 2014 v 9:21 | Veronika Srncová
zhgffffffffffffffffffffff

Kasuár přilobovitý

16. března 2013 v 22:05 | Veronika Srncová


Kausuár přilbovitý


"Připomínka pravěku"



Pozoruhudný obyvatelé tropických lesů Nové Guineje a severovýchodní Austrálie jsou kasuáři, ptáci, kteří neumějí létat.

Rozhodně se ho nemůže splíst ani přehlídnout, býť připomíná pštrose ( taky mu říkají velký pšstros). či asutralský symbol. Kasuar je 1,50 m vysoký, příbuzný. Vzhledově je bizardný. S upraveným, černým smolným peřím kontrastu je výrazná barva modrá krku, který zdobí jeho červené laloky. Nemluvně o jehonápaditém hřebenu na hlavě. odtud vede jeho pojmenování Kasuár přilbovitý.
Kasuár přilbovitý:
Může být vysoká 18 cm. Podle jedné teorie jsou kasuáři něčím podobný jako ocas pro pávy, protože se tou ozdůpku se ostatně prý chlubí v soubojích o samici. Každopádně slouží k rozrážení prostu a vydolování potravy. pOUŽÍVAJÍ K ZACHYCENÍ ZVUKŮ ,JŠŽ ČLOVĚK SLYŠÍ. Když se dostane do blízkosti lidí cítý úzkost a znepokojení. Kasuár je velmi plaachý ale cíti-li se ohrožrný, zaútočí a rozhodně vás na to ničím dopředu neuozrí. Při útoku je schopný vyskočit až 1,50 metrů a vykopnout nohu a to je nebezepčné. nA KONČETINÁCH MÁ TOTIŽ ostré drápky. Dokže umstit velké zvíře než je on sám.
Na kasuárovi najdeme spousta znaků dávných ptácích. Tento nelétavý pták totiý běží neuvěřitelnou rychlostí 50 km za hodinu ,jeho křídla totiž zakrněla. APokud ho zahlédnte bude si připadat jako v pravěku.
I když ho nespattříte tak poznáte jeho vákali na každém rohu. jsou v nixh pecky, ovoce, semena, jemž se tímto způsobem přenáší po lese. Na 70 % by se pomocí kasuára tyhle rostlinky nerozmnožili . Kasuár nepodrhne ani šneky a hmyzem.
Je zapsaný jako ohrožený zvíře.



Kobylka zelená

9. března 2013 v 18:58 | Veronika Srncová



Kobylka zelená

9.3.2013


" Láskyplný luční koncert"


Když se na loukách nebo v zahradkách přemnoží býložravý hmyz, má kobylka zelená, zvaná také luční koník, opravdové hody.

Hrdost:

V živočišné říši má největší varlata kobylka luční. Zabírá v poměru be zbytku těla skoro 14 %. Pokud by se stejná procenta aplikovala na mužské proporce, stál by zřejmně před váma politovaníhodný chlap. S sebou by totiž denně vláčel skoro 10 kilové závaží. aLE NAROZDÍL OD NĚJ JE ALE SAMEČEK KYBYLKY ZELENÉ NA SVOU VÝBAVU HRDÝ. Alespoň může oplodnit více samiček a získat tím pařiční respekt.

Ústrojí:

Pokud neskáče tak si ho nevšimnete. Se svým zbarvením totiž splývá s prostředím. Obvykle ho uvidíte když se odrazí od země. Však má na skákaní přichystaný třetí pár dlouhách a speciálně tvarovaných nohou se silnými stehny.
A proč se traduje , že poslouchá kolenem? Protože v prvních párech nohou nosí sluchové ústrojí- tzv. tympalnání orgány " Uši" má uložení v holeni. Těsně pod kolenem pak najdete otvor opatřený bubínkouvou membránou. I proto tak dobře slyší a schopný se dorozumívat nahlas. Samečci dokonce svým cvrklikýním, který vznikne při třením kožovitých, nikoli blanitých křídel o sebe, horlivě vyznávají samičkám lásku. Jakmile spustí k večeru, zažijete užasný koncert. Není výjmkou, že sbor samečků začne s milostnými ariemi už v praví poledne. Každý druh má specifické tony, díky nímž se ty správné páry najdou.

Jídlo:

Když jde do tuhého má hlad, stává se s koníka " dravec". Loví larvy, hmyz, dokáže se i políčit na mouchu nebo motýla. Kořist nejdříve chytí předníma nohama a potom ji umsrtí mohutnými předními kusadly. Stejně i tak se pochutnává na mšicích, proto ho mají rádi hlavně zahradkáři. Drží se ovšem spíš na slunných , suchách místech, loukách, mýtinách, podél cest, v parcích nebo zalétne i na louku. I když se mu létat moc nechce. Znamená to pro něj odkrýt první pár křídel a rozebřít spodní vějíř křídel blanitých. Dokáže překonávat i větší vzálenosti.
Uteéct před přátely přesto nedokáže, zejmén když jde o ptáky, netopýry, hmyzožravé samce. A pokud ho spatří, že se o hlavě vrhá do vody, zřejmně zešílel. Žije výhradně na suchu, neumí ani plavat.



Kůň brumba

2. března 2013 v 19:11 | Veronika Srncová




Kůň brumba

2.3.2013

" Chytří siláci se špatnou pověstí"


Sice se Kůn brumby, narozdíl od kokana a ptáka emu, do znaku Austrálie nedostal, přesto k zvířecím symbolům patří.

Historie:
Rozsáhlá poušť, divká buš, kamenní, písek, vyschlá koryt a řek. To vše najdete v Austrálii. Právě tady žije zdivočilí kůň brumby.
Připomeňme, že koně nejsou původními obyvateli Austrálie. Poprvé se sem dostali koem roku 1778 s bílými přistěhovalci z africké oblasti Kapského Města. Později šlo hlavně o evropské, hlavně o anglické osadníky a zlatokopky, již koňě přivezli jako na práci. Mnozí utelki nebo poznali vrtkavou přízeň svých pánů, kteří je nechali na propast divočině, když odešli jinam.
Křížili se mezi sebou bez zásahu lídí, až vznikly bruymbové. Jsou teda potomky prvních koní, anglických a asijských plnokrevnílů, ale také klusáků, poníků z Indonésie a různých plemen chladnokrevníků.
V Austrálii juchž žije žije přes milion. Dobu sucha, vždy přicházejí vždy po 10 letech, přečká sotva 25 % bruymbů, kteří se běžně dožívají 15 let.

Výzkum:
vÝZKUM, KDY KOŇĚ DOSTALI OBOJEK S NAVUGACÍ, ZJISTILI, ŽE ZA POTRAVOU A vodou ujdou denně asi kolem 10 kilometrů. Pak vědce napadlo kam přicházejí bruymové z různých směrů. Pušť je nutila ujít třeba i 30 kilometrů, a to i s hříbaty. jedna skupina putovala vždy 4 dny a zpět skoro 130 kilometrů. 65PĚTI kilometrová cesta jim trvala skoro půl dne, pak 4 minuty pily a zase se vydali zpět na svoje území.

Páření:
Bruymové jsou velmi plodní. Roční přírustek asi činí 20 %. Žijíve skupinách s vůdčím hřebcem a několika klisnami. V některých skupinách je jich alee i třeba 10-12. Když malý samci dosáhnou 1 roku, vůdce je vyžene a hřebečkové tvoří mladá stáda. Pářit se začnou až v 5 letech. Pokud " mladík" chce ukřistit klisnu musím se kolikrát poprat se starším sokem. Bývá to kolikrát pořádná rvačka, při níž používají zuby, ale i kopyta.

Skromnost:
Bruymové jsou skromní, mají sílu, mimořádný instinkt, obratně se pohybují b terénu. U lidí ale mají tu nejhorší pověst pro vychytravost a tvrdohlavost. Zkuzte si je chytit! Těžko se dají zkrotit.



Kabara pižmová

23. února 2013 v 12:35 | Veronika Srncová



Kabara pižmová

23.2.2013

" Navoněný srneček"

Luxusní parfémy se vyrábějí z luxusního pižma savců Kabara pižmového. A v tom případě platí čím starší, tím kvalitnější!

Pižmo:

Jeho pižmo se totiž přidávájí do luxusních parfémů, mýdel, pracích prášků a různých medikantů. Jde opravdu o nejdražší živočišnou látku na světě, ktrá se taky kromě toho používá také na výrobů kosmetických přípravků, protože obsahuje fixační účinky.
Proto kabibara je chráněným druhem. Volně žije na Sibiři a východ od ní.
Do pižmového váčku se obvykle vejde 25-50 gramů mošosu, jak se také pižmo nazývá.
Plochu kožovitou stranu je přirostlí k tělu, kousek od pupíku až k hlavním orgánům. Na vnější straně je mírně klenutý, pokrytý na těle světlě až tmavě hnědými chloupky, jež chrání vývod požmovité látky. Pižmo se uvnitřobepínají ještě vlastní pevnou blánou.
Žádoucím " voňavým pokaldem" se můžou výhradně pochlubit i samci, ale až zhruba od tří let. Do té doby mají ve váčku stejně jako mláďata samice pouze mléčnou tekutinu bez pižmové vůňě.
Zjara je černohnědá hmota vzácná podobá se masti a voní nejvíc z celého roku. V jiných ročních obdobích se mění až černá a stává se zrnitou. Zrna můžou být velká až proso nebo hrách.

Obecně:

Kabar pižmový je podobný mešímu jelenovi nebo kamzíkovi. Ať už s hnědou až černou srstí a délkou těla 100 cm, a nebo tipickým poskakováním. Má totiž zadní končetiny o třetinu větší než přední . Díky tomu dokonale skáče a je dokonce schopen vylízt až na křivý strom. Většinou ale až v noci, protože se ve dne ukrývá. Je plachý a žije samotářsky. Nezamněnitelným znakem kabary je zahnuté horní tesáky. Samci je zejména používají při potyčkách o vymezení teoritia. Jednotlivci se doruzímavají pachovými značkami v moči a trusu a vyhrazují si svůj revír ještě sekretem pachovým žláz.

Zajímavosti?:

  • V kohoutku dorůstá 50 cm. Váží 17 kilo
  • Živí se trávou, mechem měkkými výhonky a v zimě větvičkami, pupeny a lišejníky
  • V chovech odřezávají pižmovité váčkx od těla savců i bez toho, že by museli zemřít
Horní tesáky připomínají šelvovité kly. Ven vyčnívají i 10 cm.

Včela medonosná

9. února 2013 v 12:35 | Veronika Srncová




Včela medonosná


9.2.20113

" $Místo slov taneček"


Včela je složitý organusmus s unikátními vlastnostmi. Žije ve společenství, v němž všechno má řád a kde funguje dělba práce.

Historie:

Kdy se včely objevili poprvé, není doložené. Podle hypnotéz byla asi už ve třetihorách, jiná teorie hlásá, že se vyvinui před 80 miliony let.
Postuně se tedy přizpůsobili sběru nektratu a pylu. Tělo měly pokrytou chloupky, vytvořily se pylové kartáčky a košíčky, ale například také váček přenášením nektaru.
Vědci dospěli k závěru, že se na Zemi objevili součastně s kvetoucími rostlinami a aleko dřív než člověk. Dnešní podobu mají údajně přes 15 milionů let.

Taktiky:

Dotěrní vosy, se pochutnávají téměř na čemkoliv, včetně zmrzliny či housenek rozmělněných na kousíčky, do včelí rodiny nepatří. Jsou příbuzné sršnů, s nichž nejvězší, víc než 5 cm a nejnebezpečnější, zvaný mandarinský žije v Japonsku.
Aby včely zamezili masakru, snaží se nepřítele zneškodnit jinak. Když vycítí feromony jinýho průzkumníka, vrhnou se na něJ. Jejjich drobná žihandla neproniknou sršním krunýřem, a tak volí jinou taktiku. Kmitají rchleji křídlemi, čímž zahřejí svá tělan na 47 stupňů a ve svém chumlu sršně, jenž takové teplo nesnáší zeškvaří.
Čmeláci:
Mají sice také žihadlo, ale používají ho pouze výjmečněě. Na rozdíl od včelích žihadel nepřivolá smrt.

Včela medonosná :
Je nejdokonoalejší všech druhů svého druhu a nejlépe přizpůsobena k opylování. Dává nejvyšší výnosy medu a je nejvhodnější ke chovu. Setkáváme se sní po celém světe. Žije si jí stejně jako v našem klimatickém pásmu, tak i v teplých končinách v četně v rovníku, ale například i ve Švédsku, Finsku a dokonce i na Sibiři a za severním polárním kruhem.

Tělo:
Na tykadlech mají desítky čidel, na celém těle . Díky nim se včely orientují, vnímají jedna druhou , ale třeba i vůni, vlhkost, teplotu, vibrace či hluk. Mají složitou nervovou soustavu a trávicí soustavu s výkalovým vakem , kde v době spatného počasí shromaždují nestravitelné zbytky. včely mají hltan, mozek, jícen, žaludek, konečník ale i srdce na hřbetní části zadečku. Dýchání vzdušnicemi , trubičkami vedoucí na povrch . Proto setkání s vodou je pro ně smrtelné jen tehdy, když prochladne a nemá potravivu. Jinak po vyjmutí odletí.
Na článkovitýh nohou stojí košíčkový pyl, ostré drápky a přilnavé polštářky, umožňují ppohyb . Díky dvou párům křídel dokážou stát na místě a letí asi 5 m /s.

Matka:
JEDINĚ MATKA, KETRÁ JE Všech největší měří 2,5 cm . má pohlaví orgány takže se můž rozmnožovat. Při zásnubech letech se může postupně pářit až s deseti trubci. Znovu se nepáří. Známý se smutná osud trubce, který se milostném aktu umírá.

Práce:
Všechnu práci odedřou dělnie, kterých je destíky tisíc. Už dvě hodiny po vylíhnutí připravují matce buňky ke kladení. Čtvrtý den se stávají krmičkami zásubují larvy potravou, šestý den jsou z nich krmicí matky. Pak jsou stavitelkami úlu, poté strážkyněmi a nakonec nálevkami. Přináší potravu ( pyl, nektar) .

Včelí taneček:
Důkaz přemýšlení těchto tvorů. Vybíhají po půásku, bzučí a vrtí zadečkme.

Zajímavosti:
  • Včelí dělnice važí kolem 1000 miligramů královna asi 230 a po oplodnění asi 290 miligramů. Trubec má asi 220 miligramu.
  • Královna ročně naklade asi 200tisíc vajíček,.
  • Včely vidí paramotiky. Má 5 očí, svě velké s vypuklenou sítnicí kterou používá na délku. Rozlišuje spoutu barev. Tři malé oči do trojúhelníků koukají na blízko. jsou citlivé na zelenou.
  • Asi 40 tisíc druhů by se sotva bez včelího opýlení obešlo
nektar
pyl
pyl
čmelák
sršen
sršen mandarinská
nohy
křídla
dělnice
trubec

Promyka mungo

3. února 2013 v 12:06 | Veronika Srncová



Promyka mungo

3.2.2013


" Malá, ale vážně šikovná"





Pokud máte strach z hadů, pak je na čase se skmarádit se s promykou mungo, která zdolá i ty nejjedovatější hady.

Tohle hbité zvířátko , které je o trochu větší než zajíc, má totiž za ušima. V tom se totiž podobá zase lišce.

Lov:

Belskurychle se hadovi dvakrát zakousne za hlavu, čímž ho zabije.
Promyga mungo není proti jedu imunní , což lae tak nevadí, protože plaz jí málo kdy stihne uštknout.

Historie:

Indové se totiž mungy oblíbili natoli, že se jí pořizují domů kvůli dětem. Dokone jí nechavájí spát s ratolestmi v pkojíčku, aby je ochránili před nebezpečím , a prudce jedovatými hady.

Život:

Dnes se rozšířila natolik, že žije dokonce v blízkosti Itálie nebo na Mauriciu.
Zdržuje se v blízkosti vod, vyhledává výklenky skal či vyduněné stromy nebo si vyhrábá sama nory.
Výjmnkou není ani svévolné stěhování no cozích nor savců.
Aktivní bývá promyka mungo převážně přes den. Preferuje život v páru nebo ve skupinkách čítajících až dvacet jedinců. Zajívá je , že v nich převažuje samice.
Nová místa ke " stěhování" celých skupin se často vybírají záměrně v blízkosti včelích nebo vosýh hnízd, aby je bodavý hmyz chránil před predátory.

Zajímavosti:

  • Rodí se jako čokoládová tyčinka. v dospělosti dorůstá 30cm-45cm
  • V kohoutku dorůstá 7cm
  • Někdy mungo přezdíváme " zmutovaná liška"
  • Menu nunga se skládá zejména z kobylek, cvrčků, pavouků, štírů, malých ještěrek a ptáků nebo dokonce hlodavců
  • ŽAIVÝ SE I ROSTLINAMI
  • Dezertem po obědě je i ovocce
  • Když má promyk hlad nebojí se přiblížit k lidských obydlím. Je ale velice krotká
  • Mezi sebou se domlouvají štěbetáním


Buvol Africký

26. ledna 2013 v 16:57 | Veronika Srncová



Buvol Africký

26.1.2013

" Obři s uhrančivým pohledem"7



přestože Buvol Africký vypafá jako lenoch, pozor na něj. V Africe totiž patří k obáván= " velké pětce" v níž je ještě nebezpěčný lev, levhart, slon a nosorožec.


Typické pro tyhle " černé krávy" jak se buvolům africkým nebo feským říká.

Odpočinek:
Povalování a odpočinek ve stínu odpoledne vyhledáváají celé klany. To takhle zalehnou 20-30 mohutných kusů, který asi vytváři ochranný štít.

O sobě:
Vzhledem k mohutnému tělu, temné až černé srsti . Má působicí pohled. Dosahuje 170 cm a déůka těla přesahuje skro 4 m . Ničím není vyjměční vážící pouze 900 kilo. Krávy váží o poloix méňě.

Běh:
Dokážou pádit skro 55 km/h

Domov:
Mimochodem rozloha, domovského okrsku jednoho stáda okolo dp 1000km ( čtverečích)

Horoskop:
Podle čínské horoskopu symboližuje v rodině štěstí, zůstábá celý život věrný,

Soužití:
O samice se dokážou ostré souboje, jejichž vítěz získává povinnost pářit se. Po 11 měsících se narodí tele ktré váží asi kolem 40 kg. Po 10 min je schopný se sám postavit na nohy.

Zajímavosti:
  • Je to býložravec
  • Dožívá se 25 let
  • Nepřítele se snaží napíchnout na rohy, párlát vyhodí do vzduch a pak rozdupe
  • Společně s hrochem má na svědomí nejvíce úmrtí
  • Tempo stádá se řídí nejpomalejším členem



Malpy

19. ledna 2013 v 14:12 | Veronika Srncová


Malpy

" Malí " mniši" v korunách stromů"

Opičky malpy jsou pozuruhodnými členy zvířecí říše. Vynikající inteligencí, mazaností a vynálezavostí.
Překvapení nejen smyslem pro spravdlnost ale také drstností.


Malpu poznáte snadno.

Ocásek:
  • Hlavně podle dlouhého ocásku, který se na konci stáčí do kolečka.
  • Měří asi 55 cm
  • tělo 48cm
  • Ocísek je ryzá pomůcka
  • Zmožňuje malpě, aby se zavěsila na strom a nebo si jí přidržela při šplhání
Obecné:
  • Malpovitý jsou čeleď ploskonosých opic se jmenuje
  • Tráví většinu života na stromech
  • Z zmínku stojí jejich apetiv
  • Jsou všežravci ( kořeny, semena, výhonky , květy, nektar , vejce , hmyz , žáby , ,jzštěrky ale i dokonce netopýři
  • Malpovitých je asi okolo 18 druhů
Bydlení:
  • jižní a střední Amerika
  • Lebedí se okolo řek
Život:
  • Tyto opičky žijí ve skupinkách zhruha po 15-20
  • pŘEVLÁDAJÍ SAMICE, ALE TLUPY vede samec
  • Jsou považovány za nejinteligentnější a nejdovádnější opice vůbec
  • třeba nedostažitelnou potravu schazují pomoví klacků, kamenem roztloukávají ořčchy
  • Unikázní he, že pracují oběma rukami
Dostlai jméno podle mnichů- kapucímů




Jezevec Lesní

12. ledna 2013 v 11:17 | Veronika Srncová

Jezevec lesní

12.1.2012

" Dovádiví milenci"



Většina z nás jezevce mimo zoo nepotká. Celé dny totiž spokojrně tráví ve svých " hradech" hluboko pod zemí. Ven vytážejí s přicházející nocí.

  • Pokud by se k nim chtěl člověk přiblížit musí na ně vyzrát
  • Lidskou pachodt cíti až 8 hodin
  • Než aby se chovali jako " hrdinové" raději se schovají do svých nor
Bydlení:
  • Pokud nenajdou přirozené úkryty ve skalách či balvanových sutích, raději se schovají do nor
  • A jelikož jsou čistotní, automaticky se pamatují svojí toaletu mimo brloh
  • Silným čumákem dokážou hrabat jako bulfozeři
  • Složité spojování chodeb dlouhých desítky metrů, kteří razí 2-5 metrů pod zem, zabírá plochu až 100 metrů čtverečních
  • Komůrky mají z mechů, koberci z trávy a listí
  • Jakmile zaschnou tak je vymnění
  • Pro loveckého psa může být nora past
Lov:
  • Raději sbírají kořínky, slimáky, ptačí vejce, lískové oříšky, žaby, kaštany a nepohrne ani myšinou
Manželství:
  • K celoživotnímu životu patří i rodina
  • Samička je natolik zotpovědná že rodím mláďata v noře
  • Na svět jich přchází tři- pět
  • Jsou holá a měsíc slepá
  • Mimochodem, ani v dospělosti nemají ostrý zrak
  • Proto raději spíše více spoleháji na čich
Zajímavosti:
  • Jezevec se dožíva 15-20let
  • Kromě severní Skandávánie a celou Evropu
  • U nás není vzásný spíše žijí ukrytě
  • S ohonem 15-20 cm měří skoro metr
  • V zimě jsou schopni se vykrmet až o 20 kilo navíc než mají teďka
  • Stopy na sněhu dokazují, že v zimě nespí
  • Jako všežravec mý ůzpůsobený chrup asi 15mm dlouhým horním špičákem
  • V zoo zjistili, že je hodně lechtivý
  • V parných dní se jezevci rádi desítky minut koupou, plavou a vyhřívají se na sluníčku
stopy
mládata
nora
zlávšnost jezevců je , že partneři zachoávají věrnost po celý život. Vzrušení vyjadřují jekotem a vrčením.

Osel

24. prosince 2012 v 16:36

Osel


" Ušatá osobnost"




Historie:
  • LiDÉ HO POVAŽUJÍ ZA ZABEDNĚNÉ ZVÍŘE
  • Prý zahříval postýlku Ježíškovi
  • proto se o něm píše v Bibli a je znakem Vánoc
  • První zmínka o něm v Bibli je od krále Abrháma z Egypta
  • Byl to dopravní prostředek dokonce i v Mezotoponámii
  • Je potomkem Afrických oslů
  • Bez problémů zvládá dlouhou cestu
  • Není náročný zvládá déšť, teplo, , sucho
  • Podel odborníku má vynikající paměť a je prý stejně chytrý jako kůň
  • Symbol hlupáka jsme z něho udělali neprávem
  • Dokáže být vytrvalý a učendlivý
  • Je velmi zvědavý a společenský
Zajímavosti:
  • Spase všechno i dokonce bodláky
  • Potrpí se na suché a čisté seno
  • Vyhovují mu malé dávky jídla 4krít denně
  • V době vedra vypije až 30l vody
  • Z oslí kůže se vyrábí pergament

Kočky- domácí

23. prosince 2012 v 17:29


Kočky


" Dokonalý predátor"







  • Stane se dokonalou přítelkyní, která vás bude doprovázet na každém rohu
  • Pokud jí nerozmazlíme tak nám i chytne sem tam i nějakou tu myšku


Po staletí po boku člověka:

" Jak se dorozumívají!


  • Kočky mají velkou škálu hlasovýh projevů
  • Jsou mistry ve vydávání zvuků
  • Jejich hlasový aprát je složitější než u o ostatních zvířat
  • Mají jeden pár navíc hlasivek tzv " nepravých hlasových vazů"
  • Proto můžou vydávat jiný zvuk při nádechu a výdechu
  • Kočky umějí vrčet, mňoukat, prskat, syčet
  • Svým hlasem jsou schopny vytvořit otázku, spokejonst a údiv









Žirafy

23. prosince 2012 v 17:18


Žirafy


" Vzenešené dámy"

"


  • Málokteré zvíře má tak ladný krok jako žirafa
  • Patří mezi sudokopytníky
  • Pochazí z Afriky
  • Dožívá se 25let


Nejvyšší tvor:
" Víte že si žirafa vybírá partnera podle délky krku?"
  • Ten s delším a nejsilnějším krkem má totiž u žiraf největší šanci
  • Tak se rodí mláďata ještě s delším krkem než mají " rodiče"
  • Jen největším suchozemským tvorem






Vlci

23. prosince 2012 v 17:05

Vlci


" Tanec s vlky"


Lovení:
  • Neloví pro zábavu
  • Útočí pouze když mají hlad
  • Získávání potravy stráví vlci třetinu života
  • K lovu jsou přizpůsobeny
Dokonalí lovci:
  • Vlčí smečka dokáže ulovit zvíře okolo 500kg
  • Upřednostňují společné lovení, proto aby bylo co nejméně zraněných
  • Jeden nebo několik vlků poutá pozornost, zatímco zbytek smečky své oěti obklíčí.
  • Pak v něm vyvolá paniku a donutí ho k běhu
  • Silnější zvířata utečou a opustí ty slabší
  • Na tento okamžik vlci čekají
vlčí smečka



Želvy

23. prosince 2012 v 16:22

Želvy

" Ve vodě jsou jako doma"



  • Sladkovodní želvy bývají menší než mořské
  • jejich délka je asi komel 30 cm
  • Mají mezi prsty blány ( nikoliv ploutve)
  • Většinu času tráví ve vedě, ale také rádi se vyhřívají na sluníčku
  • Nejčastěji se chová želva nádherná
  • Želvy se dožívajího velkého věku
  • když si jí pořizujete domů tak musí mít velké akvárium
  • čím větší místo tim lepší

Želva nadherná
 
 

Reklama