Únor 2018

Svatý Matěj

28. února 2018 v 21:53 | Veronika Srncova |  Užitečné rady- Zima / Vánoce/ Pranostiky


Svatý Matěj

28.2.2018


bÁNÁNOVO-KOKOSOVÉ MUFFINY

28. února 2018 v 21:52 | Veronika Srncova |  Dietní recepty


bÁNÁNOVO-KOKOSOVÉ MUFFINY

28.2.2018


Příprava: 15 minut+ pečení
Porce: 9 ks

Budeme potřebovat:

  • 3 vejce
  • 2 menší banány
  • 2 lžíce kokosu
  • 2 čtverečky čokolády
  • 1 lžička medu
Příprava:

Nakrájené banány rozmačkáme spolu se žloutky na kaši. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který postupně vmícháme do kaše. Přidáme kokos a nastrouhanou/nadrobenou čokoládu. Těsto lijeme do formiček.
Doba pečení: 20 min
Ozdobíme dle libosti (foto: tvaroh s proteinem a malinou)



Balkánská pomazánka- VIDEO

26. února 2018 v 20:51 | Veronika Snrcová |  Pomazánky


Balkánská pomazánka- VIDEO

26.2.2018


Vidoe zde:


Ovocné knedílky- VIDEO

26. února 2018 v 20:48 | Veronika Srncová |  Sladká Jídla


Ovocné knedílky- VIDEO

26.2.2018

Video zde:



Bramborové mušle

26. února 2018 v 20:46 | Veronika Srncová |  Přílohy


Bramborové mušle

26.2.2018


Přírpava: 15 minut+ smažení

Budeme potřebovaT?

  • 1 KG BRAMBOR
  • 50 g másla
  • 100 g sýra
  • 70 g šunky
  • 1-2 rajčata
  • pepř
  • sůl
  • oření na brambory
Přírpava:

  1. Menší brambory očistíme, omyjeme a překrojíme na polovinu.
  2. Z jedné strany uděláme menší zářezy, do kterých budeme střídavě ukládat na malé kousky nakrájenou šunku a na tenké plátky nakrájené rajče.
  3. Takto "poskládané" brambory uložíme na papírem vyložený plech na pečení, posypeme solí, pepřem a kořením na brambory, případně jiným, které máte rádi.
  4. Na každý kousek dáme malý kousek másla a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby.
  5. Pečeme při teplotě 180 stupňů dozlatova. Těsně před koncem pečení ještě vrch posypeme strouhaným sýrem.

Tvarohové vějířky se skořicí

26. února 2018 v 20:42 | Veronika Srncová |  Pečivo


Tvarohové vějířky se skořicí

26.2.2018


Příprava: 20 minut+smažení

Budeme potřebovat:

  • 250 g másla
  • 480 g hladké mouky
  • 400 g tvarohu
  • sůl
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • skořice
Příprava:

  1. Tvaroh, máslo pokojové teploty, špetku soli a hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva zpracujeme do kuličky.
  2. Kuličku těsta rozdělíme na menší kousky, znovu je zpracujeme do kuličky a každou rozválíme na tenký kruh, který přeložíme na polovinu a polovinu ještě jednou přeložíme, abychom dostali pěkný vějířek.
  3. Vějířky obalíme v skořicovém cukru (pokud nemáte rádi skořici, použijte vanilkový cukr), a ukládáme je na papírem vyložený plech na pečení.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca půl hodinu (sledujeme troubu, aby se vějířky nepřipálily).

Karbanátky ve smetanové omáčce

26. února 2018 v 20:38 | Veronika Srncová |  Hlavní jídla-Mleté maso


Karbanátky ve smetanové omáčce

26.2.2018


Příprava: 20 mniut+ pečení

Budeme potřebovat:

  • 700 g mletého masa
  • 2 cibule
  • 2 stroužy česneku
  • 1 vejce
  • 1 mrkev
  • 1 paprika
  • 5 lžic zakys. smetany
  • 100 g sýra
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • olej
Příprava:

  1. Pomleté hovězí a vepřové maso (poměr záleží na vaší chuti, obvykle se míchá v poměru 1: 1), na drobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vajíčko, sůl a pepř zpracujeme v misce do jednotné hmoty.
  2. Na oleji orestujeme druhou cibuli, kterou jsme nakrájeli nadrobno a přidáme i nahrubo nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou papriku. Orestujeme, osolíme, přidáme zakysanú smetanu, zamícháme a přivedeme do varu. Ve vodě rozmícháme mouku a přilijeme ke smetanové hmotě. Promícháme, ještě osolíme a opepříme podle chuti.
  3. Připravíme si formu, kterou vyložíme alobalem nebo pečícím papírem, poklademe kuličky mletého masa, zalijeme připravenou smetanovou omáčkou a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů cca půl hodinu.
  4. Po půl hodině vrch karbanátek posypeme sýrem a dáme ještě na 15 minut do trouby. Dobrou chuť.

Karamelová bábovka

26. února 2018 v 20:33 | Veronika Srncová |  Bábovky,buchty


Karamelová bábovka

26.2.2018


Příprava: 20 minut+ pečení

Budeme potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vanilk. cukr
  • 2 karamelové pudinky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • čokoláda
  • 3/4 hrnku oleje
Přírprava:

........Nejdříve smícháme sypké ingredience, a pak přidáme vejce, mléko, olej a nakonec nasekanou čokoládu......já jsem dala čokoládu na vaření......Pečeme ve vymazané a vysypané fortmě na cca 170 st. asi 70 minut

Dýnové bramboráky- BŘICHÁČ TOM

26. února 2018 v 20:29 | Veronika Srncová |  Dietní recepty


Dýnové bramboráky- BŘICHÁČ TOM

26.2.2018


Příprava: 25 minut+ smažení

Budeme potřebovat:

  • sůl
  • pepř
  • brambory
  • dýně
  • vajíčko
  • česnek
  • špladová mouka
  • solamyl
Přírpava:

  1. Všechno smícháme.

Hruškový koláč s tvarohem

25. února 2018 v 13:05 | Veronika Srncová |  Koláče a koláčky


Hruškový koláč s tvarohem

25.2.2018


Přírpava: 25 minut+ pečení

Budeme potřebovat:

  • 100 g másla
  • 50 g cukr moučka
  • 1 vejce
  • 1 vanilk. cukr
  • 220 g hladké mouky
  • 1 kypř. prášek
  • sůl
Náplň:

  • 2 tvarohy
  • 50 g cukr moučka
  • 1 vanilk .cukr
  • 2 vejce
  • hrušky

Drobenka:

  • 50 g cukru
  • 100 g polohr. mouky
  • 50 f másla
  • 2 lžičky skořice
Přírpava:

1.) Nejříve si připravíme těsto. Povolené máslo utřeme s cuky. Přidejte vejce a zpracujte. V samostatné míse si připravíme ostatní suché přísady, promícháme, přidáme máslo s cukrem a vejci a zpracujeme těsto, které necháme odležet v lednici než si připravíme náplň.
2.) Hrušky oloupeme, vyřízneme střed a nakrájíme. Tvaroh s cukry a vejci smícháme v míse metličkou dohladka.
3.) Těsto si rozválíme nebo pomocí prstů natlačíme do koláčové formy. Zalijeme tvarohovým krémem a poklademe hrušky. Nakonec zasypeme drobenkou.
4.) Koláč vložíme do trouby pečeme 50-60 minut do zlatova. Hotový koláč poznáte tak, že začne ve svém středu zvedat.

Čokomuffiny s tvarohem- FOTO

25. února 2018 v 12:58 | Veronika Srncová |  Záviny, Muffiny


Čokomuffiny s tvarohem- FOTO

25.2.2018



Tvarohový zázrak

25. února 2018 v 12:56 | Veronika Srncová |  Dezerty


Tvarohový zázrak

25.2.2018

Přírpava: 15 minut+ pečení

Budeme potřeobvat:

  • 450 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 220 g cukru
  • 3 vejce
  • 2-3 tvarohy
  • 50 g brusinek
  • 1 vanilk. cukr
  • máslo
  • sůl
Přírpava:

1. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Troubu předehřejte na 190 °C a pekáč vyložte pečicím papírem. Polovinu připravené sypké směsi nasypte na dno plechu a rovnoměrně rozprostřete. V jiné míse smíchejte tvaroh s cukrem, celými vejci a brusinkami. Náplň rozetřete lžící na sypkou směs v pekáči a zasypte zbytkem sypké směsi.
2. Povrch koláče poklaďte tenkými plátky másla, skládejte je vedle sebe tak, aby pokryly celou plochu koláče. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 50 minut, nebo dokud nebude povrch koláče zlatavý. Před servírováním nechte vychladnout, teprve potom krájejte na řez

Muffiny s drobenkou

25. února 2018 v 12:54 | Veronika Srncová |  Záviny, Muffiny


Muffiny s drobenkou

25.2.2018

Přírpava: 20 minut+ drobenka+ pečení
Porce: 24 ks

Budeme potřebovat:

  • 300 g špladové mouky
  • 25 g másla
  • 50 g ořechů
  • 3 lžíce kokosu
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 jablka
  • 2 jogurty Skyr
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce mléka
Přírpava:

Troubu předehřeji na 200 stupňů. Formu na muffiny vyložím pečícími košíčky.
V misce vytvořím drobenku z másla, 2 lžic mouky, 1 lžíce kokosového cukru a nahrubo nasekaných ořechů.
Do velké mísy dám mouku, prášek do pečiva, sodu, špetku soli, kokosový cukr, skořici a vše promíchám.
Oloupaná jablka nastrouhám nahrubo a promíchám se skyrem, vajíčkem a mlékem a rychle promíchám.
Suché a mokré suroviny následně spojím v jedno těsto, naplním košíčky do dvou třetin a každý posypu lžičkou drobenky.
Peču 20 minut dozlatova

Špaldová kefírová bábovka

25. února 2018 v 12:41 | Veronika Srncová |  Bábovky,buchty


Špaldová kefírová bábovka

25.2.2018


Přírpava: 25 minut+ pečení

Budeme potřeobvat:

  • 500 ml kefítového mléka
  • 2 vejce
  • 150 ml oleje
  • 120 g třtinového cukru
  • 400 g špladové mouky
  • 1 lžička sody
  • 1/2 kypř. prášku do pečiva
  • špetka soli
  • trocha nastoruhané citr. kúry
  • trocha ořechů
Příprava:

  1. Všechny tekuté ingredience prošleháme.
  2. Sypké ingredience promícháme, přidáme k tekutým a vyšleháme.
  3. Bábovkovou formu vymažeme tukem (máslo, sádlo...) a vysypeme hrubou moukou.
  4. Těsto (je poměrně řídké, nelekněte se toho) nalejeme do formy a pečeme zvolna hodinu (i více) v troubě na 170 st.
  5. Po částečném vychladnutí překlopíme na talíř a pocukrujeme.
  6. Bábovka je vláčná, není přeslazená a hezky voní. Dobrou chuť.

Čoko-koko

25. února 2018 v 12:37 | Veronika Srncová |  Koláče a koláčky


Čoko-koko

25.2.2018

Přírpava: 20 mniut+ pečení

Budeme potřeobvat.

  • 8 lžic kokosu
  • 6 lžic oves. vloček ( rozmixované na mouku)
  • 3 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 banány
  • 250 g tvarohu
  • čokoláda
  • maliny
Pířrpava:

Smíchám si suché a mokré suroviny zvlášť, následně spojím, přeliji na plech vystlaný pečícím papírem a peču při 180 stupních 30 minut. Na vychladlý korpus nanesu tvaroh a na něj rozpuštěnou čokoládu a dozdobím malinami

Svatý Petr

25. února 2018 v 12:34 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Zima / Vánoce/ Pranostiky


Svatý Petr

25.2.2018



Margotkové muffiny

25. února 2018 v 12:32 | Veronika Srncová |  Záviny, Muffiny


Margotkové muffiny

25.2.2018

Přípraava: 15 minut+ pečení
Porce: 12

Budeme potřeobvat:

  • 220 g polohrubá mouka
  • 1 margotka
  • 130 g cukru
  • 1 vanilk. cukr
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • olej
  • 250 ml kysané smetany
Příprava:

  1. Čokoládku Margot nastrúhame na strúhadle na jablká.
  2. Všetky suroviny spolu dobre vyšľaháme.
  3. Nakoniec všľaháme nastrúhanú čokoládu Margot.
  4. Cesto pomocou lyžice nalejeme do košíčkov vo forme.
  5. Upečieme v rúre vyhriatej na 170 °C a necháme vychladiť.

Domácí veka z majolky

25. února 2018 v 12:29 | Veronika Srncová |  Pečivo


Domácí veka z majolky

25.2.2018

Příprava: 15 minut+ kynutí+ pečení

Budeme potřebovat:

  • 50 g droždí
  • 3 lžičky cukru
  • 250 ml mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g majonézy
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
Přírpava:

Těsto zadělat, nechat kynout. Pozor stačí chvíli, těsto kyne rychle. Vytvarujeme veky, necháme ještě chvilku kynout, pomašlujeme vejcem, pečeme na 200° ;C asi 15-20 min.

Oblíbené pomazánky z avokáda

25. února 2018 v 12:26 | Veronika Srncová |  Pomazánky

Oblíbené pomazánky z avokáda

25.2.2018



Odkaz zde:


Mandarinková buchta

25. února 2018 v 12:24 | Veronika Srncová |  Dezerty


Mandarinková buchta

25.2.2018


Přírpava: 15 mniut+ pečení

Budeme potřebovat:

  • 1 hrnekc cukru
  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3/4 hrnku mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva.
Náplˇ:

  • 250 ml smetany
  • 2 malé konzervym andarinek
  • 1 vanilk. pudink D.r Oetkert O´lee
  • 1 ztužovač.
Příprava:

Vše vyšlehat a pečeme na 200°C asi 12 minut. A zdobíme hobliknami čokoládovými.


Všelijaké dezerty- FOTO

25. února 2018 v 12:16 | Veronika Srncová |  Dezerty


Všelijaké dezerty- FOTO

25.2.2018


Odkaz zde:


Banánový chlebíček

25. února 2018 v 12:14 | Veronika Srncová |  Pečivo


Banánový chlebíček

25.2.2018


Přírpava: 20 mniut+ pečení

Budeme potřeobvat:

  • 2 vajíčka
  • 1 a čvtrt hrnku cukru
  • 1/3 hrnku podmáslí nebo kefíru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 banány rozmačkané
  • 1 lžičk sody
  • 1 a 3/4 henku hladké mouky
  • špetka soli
Příprava:

Vše se smíchá ručně metličkou v míse v pořadí, jak jsou uvedené suroviny. Robot by to přešlehal a bylo by to moc nadýchané, tohle má byt opravdu hutnějsi. Těsto vlijte do vymazané, nebo papírem vystlané, formy na biskupsky chlebíček. Peče se na 175C 60-70 minut, podle trouby, já pekla cca 80 minut, zkusit špejlí, každá trouba peče jinak.

Kremrole ze šlehačky

25. února 2018 v 12:11 | Veronika Srncová |  Koláče a zákusky


Kremrole ze šlehačky

25.2.2018


Přírpava: 25 minut+ pečení

Budeme ptořebovat:

  • 230 g špladové mouky
  • 125 g másla
  • 100 ml šlehačky
  • 1 žloutek
Příprava:

Vše smichat a hotove testo necháme odpočívat do druhého dne. Poté namotáme na trubičky a potřeme vajíčkem. Pečeme na 190 stupňů.

Tvarohová buchta

25. února 2018 v 11:58 | Veronika Srncová |  Dezerty


Tvarohová buchta

25.2.2018




Skořicovo-hrnková bábovka

25. února 2018 v 11:55 | Veronika Srncová |  Bábovky,buchty


Skořicovo-hrnková bábovka

25.2.2018

Přírpava: 20 minut+ pečení

Budeme potřebovat:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 3 lžičky skořice mleté
  • 1 vanilk. cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 3-4 nastoruhaná jablka
  • ořechy
  • rozinky
Příprava:

  • Zaděláme těsto.
  • Dáme do formy
  • Pečeme při 180 stupních cca 60-70 minut

Koprová omáčka- VIDEO

25. února 2018 v 11:52 | Veronika Srncová |  Omáčky

Koprová omáčka- VIDEO

25.2.2018


Vidoe zde:


Barevné hrníčkové knedlíky

25. února 2018 v 11:50 | Veronika Srncová |  Přílohy


Barevné hrníčkové knedlíky

25.2.2018

Přírpava: 15 minut+ dělání v mikrovlnce

Odkaz zde:

Makovo-povidlové rohlíčky

25. února 2018 v 11:47 | Veronika Srncová |  Pečivo


Makovo-povidlové rohlíčky

25.2.2018

Příprava: 20 minut+ pečení

Budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g hery
  • 1 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • mouč. cukr
Přírpava:

Mouku prosijeme s kypřícím práškem. Přidáme jogurt a na kousky nakrájený tuk. Vše zpracujeme na hladké těsto, které necháme odpočinout při pokojové teplotě asi 15 minut.
Pak těsto znovu důkladně propracujeme a rozválíme jo na silný plát 3mm. Plát těsta rozkrájíme na čtverce o velikosti zhruba 14×14cm.
Každý čtverec rozkrojíme úhlopříčně na polovinu. Na delší stranu naneseme náplň a stočíme do rohlíčků.
Rohlíčky rozložíme na plechy které jsme si vylozily pečící fólií, potřeme je rozšlehaným vejcem.
Pečeme je ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 20 minut. Po vychladnutí je posypeme moučkovým cukrem


Sýrová pomazánka se schwarcazskou šunkou

25. února 2018 v 11:44 | Veronika Srncová |  Pomazánky


Sýrová pomazánka se schwarcazskou šunkou

25.2.2018


Příprava: 15 minut+chlazení

Budeme potřebovat:

  • 3 lučiny nebo žwrvé
  • 40 g salámu
  • 4 plátky uzeného eidamu
  • 2-3 plátky Goudy
  • 3 trojúhelníčky sáru Veselá kráva
  • 4 plátky šunky Schwarcalské
  • sůl
  • bylinky
  • 2 lžička plnotučné hořčice
  • 1 cibule
  • 1/2 lžička mleté papriky

Pířprava:

  1. Sýry nakrájíme na drobno, šunku také na malé kousky, právě tak nať z cibulky.
    Ostatní suroviny dáme do misky a dobře vyšleháme ručním šlehačem. Přidáme nakrájené suroviny a ještě mírně prošleháme. Necháme v lednici uležet 2-3 hodiny. Zdobit můžeme nasekanou cibulkovou natí či pažitkou, barevnou paprikou, ředkvičkami a podobně.
  2. Domácí lučina: do misky vyklopíme jogurty, přidáme celou šlehačku nebo zakysanou smetanu a řádně promícháme. Nesolíme!
  3. Připravíme hustou utěrku, střední hrnec s dvěma ušima, větší gumičku.
    Utěrku položíme přes hrnec, cípy 2+2 zamotáme k uším a pod (rantl) okraj hrnce navlečeme gumičku. Utěrku nepatrně povolíme a pomocí stěrky přendáme hmotu na prostředek utěrky. Přiklopíme pokličkou a necháme 20-24 hodin v lednici vykapat. Tekutinu z misky vyliji. Lučinu zpracuji buď na slano nebo sladko či na obojí.

2.díl Na zdraví, Bitch (Cheers, Bitch )

25. února 2018 v 11:31 | Veronika Srncová |  2. řada Beyond ( 2018....)


2.díl Na zdraví, Bitch (Cheers, Bitch )

25.2.2018


Seriál zde online:










Romantické svatební účesy

22. února 2018 v 9:23 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Svatby


Romantické svatební účesy

22.2.2018


Trendy
Pokud máte představu o svých svatebních šatech, můžete se pustit do výběru účesu. Jako první zmapujte aktuální trendy, které jsou většinou, co se obecně vlasů týče, velmi různorodé, takže si na své přijde opravdu každá z nás. Kdybychom chtěly populární svatební účesy popsat jedním slovem, hodilo by se "ledabylost". Ale pokud toužíte po dokonale uhlazeném složitém drdolu a jste přesvědčená, že je to přesně to, co vám sluší, rozhodně od svého vysněného účesu neustupujte.
Ale zpět k aktuálním trendům. Možná si na první pohled řeknete, že ledabylý drdol ozdobený květinou nebo navlněné vlasy se zapleteným copánkem si zvládnete klidně učesat sama. Ale vzpomeňte si na to, když si před sprchou zamotáte vlasy a děsně se vám to líbí, takže se to druhý den ráno snažíte napodobit, a už to nejde. Stejně tak by mohl dopadnout váš pokus učesat se sama. Navíc přičteme-li nervozitu, budete nakonec ráda, že se o vaše vlasy postarají nějaké jiné šikovné ruce. Naše rada tedy zní, abyste se do toho rozhodně nepouštěla sama, ale přenechala to raději šikovné kamarádce nebo kadeřnici
Účesy podle tvaru obličeje
Oválný obličej
Ženy s oválným obličejem se pyšní symetrickými rysy a také tím, že jim většinou sluší všechny střihy vlasů i účesy. Pokud máte oválný obličej právě vy, zapřemýšlejte třeba nad falešným culíkem, který jiným tvarům obličeje nesedí. Vy si můžete díky souměrnosti dovolit i pěšinku uprostřed.
Kulatý obličej
Pro kulatý obličej jsou typické široké lícní kosti a stejná výška obličeje jako jeho šířka. Ženám s kulatým obličejem nejvíce sluší dlouhé rozpuštěné vlasy s pěšinkou na straně hlavy. Pokud přeci jen zatoužíte po sepnutých vlasech, nechte podél obličeje a na pár dalších místech ležérně rozpuštěné a lehce navlněné pramínky.
Trojúhelníkový (srdcový) obličej
Máte úzkou čelist a naopak tváře a čelo širší? Sluší vám ofina i patka na stranu a rozpuštěné, lehce navlněné vlasy.
Čtvercový obličej
Široké čelo a hranatá, nápadná čelist. Sluší vám objemnější svatební účesy, ale také uhlazené, díky kterým vyniknou vaše výrazné rysy. Pokud zvolíte rozpuštěné vlasy, rozhodně je navlňte. Rovné jako hřebíky vám nelichotí!
Vlasové ozdoby
Nejoblíbenější ozdobou dělanou přímo z vlasů jsou nejrůznější druhy copů a copánků. Můžete si nechat z copu splést krásnou čelenku nebo jen několika drobnými copánky ozdobit drdol. Tím to ovšem nekončí. Další velmi oblíbenou ozdobou jsou živé květiny, které dohromady s copánky a navlněnými vlasy vytváří ležérní a jednoduchý, ale přesto tolik efektní účes. Můžete vsadit na věnce z živých květin, sponky s umělými kvítky nebo třeba jen jeden květ z vaší kytky připevnit mezi záplavu loken.
Další fotografie zde:
Více zde:

Jak zařídit svatbu na statku či ve stodole?

22. února 2018 v 9:16 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Svatby


Jak zařídit svatbu na statku či ve stodole?

22.2.2018


Svatby na statku

Statky, které slouží jako ubytovací zařízení s možností uspořádat soukromou oslavu, mají u nás delší tradici než stylově vybavené stodoly, a tak je z čeho vybírat


Farma Michael

Farma Michael, která se nachází hodinu jízdy autem jižně od Prahy, nabízí komplexní a přitom členitý areál bývalé tvrze Nedvězí, který pojme až 300 hostů na oslavu a 130 jich ubytuje. V blízkosti se nachází Nedvězský rybník a řada vzrostlých stromů, které poskytují soukromí a zároveň na ně můžete zavěsit nejrůznější dekorace. Mimochodem, zdejší inventář je také skvělý. Hostinu můžete zažít buď pod širým nebem, nebo pod stylovým dřevěným trámovím, k dispozici je dokonce i venkovní bazén. Časopis Marriage guide udělil Farmě Michael titul Svatební místo roku 2017.
Statek v Blažejovicích
Statek Blažejovice se nachází na pomezí Středočeského kraje a Vysočiny, 40 km od Jihlavy ve směru na Prahu po D1. Je ideálním místem pro svatby kolem 50-60 hostů, ubytovací kapacita je 85 lůžek. K dispozici jsou dva vnitřní sály - klimatizovaná místnost s krbem a barem a také stodola, kam se pohodlně vejde 70 lidí. Statek Blažejovice nabízí rodinné prostředí a čerstvou domácí kuchyni s lokálními dodavateli, která se soustředí na grilovaná masa, ryby a vegetariánské dobroty. Nabízí letité zkušenosti a fér přístup, ale také svůj unikátní koncept, který připouští jen drobné změny.
Penzion V Polích
Nedaleko Prahy, v obci Malé Číčovice, se nachází zrekonstruovaný statek z 18. století a v něm Penzion V Polích - pohádkové místo, které usadí a ubytuje 36 lidí. Na večerní party sem ovšem můžete pozvat až 120 svatebčanů. Nedaleko se nachází krásná raritní osmiboká barokní kaplička, kde se mohou konat jak občanské (v pátek), tak církevní obřady. Penzion V Polích je proslulý stylovými rustikálními interiéry i pokoji, ale i výbornou kuchyní.
Bukovanský mlýn
Chcete svatbu na pozadí větrného mlýna, který vypadá jako z pohádky? Bukovanský mlýn se nachází necelou hodinu autem jihovýchodně od Brna a vystrojí vám pravou moravskou veselku se slivovicí na uvítání, cimbálovkou, degustací vín i tradicemi pod vedením krojovaných tetiček. Hodí se pro svatby, které mají 50-75 hostů, celková kapacita ubytování je 53 lůžek a 15 přistýlek. Pozor, v červenci a srpnu zde svatby neprobíhají, prostor dostávají rodinné dovolené.
Svatby ve stodole
Míst, které nabízejí vysloveně ubytování ve stodole, je u nás zatím poskrovnu, ale pomalu se to mění. Tohle jsou naše tipy.
Jízdárna Hejtmankovice
Broumovský penzion Jízdárna Hejtmánkovice otevřel teprve před čtyřmi lety, kdy jeho majitelka vycítila zájem o rustikální svatby a nechala speciálně pro tuto příležitost zrekonstruovat stodolu, kde můžete uspořádat hostinu svých snů. S pronájem stodoly totiž máte k dispozici hned 21 stolů a stovku krásných dřevěných židlí, ke kterým si můžete vypůjčit i jutu na výzdobu. Hned vedle stodoly najdete krásné zahrady, kde můžete mít buď venkovní posezení (stylový nábytek opět k dispozici), anebo i obřad (alternativou je nedaleký kopeček s altánkem).
Pivovar Vraník
V Trnavě u Zlína se nachází rodinný Pivovar Vraník, jehož součástí je také rozlehlá stodola s dřevěným trámovým stropem, která prošla před deseti lety rekonstrukcí. Její minimální kapacita je 50 lidí, maximální 120 lidí, takže se hodí pro střední i velké svatby. V přilehlém penzionu je pak na přespání k dispozici 35 lůžek. Součástí je také venkovní zahrádka s možností grilování a pěkné dětské hřiště. Co se týče jídla a pití, restaurace nabízí českou i zahraniční klasiku, hlavní místní chloubou je samozřejmě pivo Vraník.

Stodola Angufarm
Pokud hledáte opravdu autentické místo pro menší svatbu kolem 20-40 lidí, možná jste ho právě našla. Na Plzeňsku najdete krásnou stodolu, která je součástí restaurace a penzionu Angusfarm Soběsuky a nabízí svatbu v citlivě zrekonstruovaných prostorách, kde nechybí dřevo, kámen, pálená cihla, hliněná omítka s příměsí levandule... ani křišťálové lustry, které dodávají slavnostní lesk, nebo krb, jenž dodá hřejivou atmosféru. K tomu báječné jídlo ve stylu slow food, steaky z místního plemena Angus, víno ze zdejších sklepů a ubytování ideálně pro 20 hostů, maximálně pro 40.
Více zde:

Dekorace na svatbu je detailem pro pěknou atmosféru

22. února 2018 v 8:54 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Svatby


Dekorace na svatbu je detailem pro pěknou atmosféru

22.2.2018


Svatební dekorace na svatbách hrají v posledních letech významnou roli. Vedle květinové výzdoby, která je letitou samozřejmostí, lze nyní vyzdobit svatbu dekoracemi, které jí dodají atmosféru. Fungují podobně jako bytové doplňky (polštáře, knihy, vázy, obrazy...) -vdechují místu osobitost a pocit útulnosti.

Není divu, že současné trendy ve svatebním dekoru nemají daleko od trendů v bydlení. Stále letí minimalismus, který může být proložený vintage stylem či přírodními prvky (dřevo, sukulenty, juta). Podstatnou součástí svatební výzdoby jsou také rodinné fotografie a obecně dekorace připravené "na míru" (tabule s osobními texty, dekorace ozdobené iniciály).
Jak zvolit svatební výzdobu
Než začnete shánět dekorace na svou svatbu, je dobré mít alespoň rámcovou představu o stylu své svatby. Inspirovat se můžete třeba na Pinterestu nebo v zahraničních online svatebních magazínech, které prezentují fotografie z těch nejkrásnějších svateb světa (například Style Me Pretty, The Knot, Green Wedding Shoes...). Vhodné je vytyčit si také barevnou paletu, ve které se budete pohybovat (stačí tři odstíny), popřípadě základní materiály (krajka, dřevo, juta...)
Trendy ve výzdobě 2018
Wedding Invites bude v roce 2018 letět těchto šest svatebních stylů:
1. Zakletý les plný sytě barevných květin, tmavě zeleného mechu a kapradí, neopracovaného dřeva, rostlinného dekoru a svíček.
2. Mix urban a vintage stylu, kdy vaše svatební stoly mohou připomínat posezení v útulném bistru.
3. Tajemná zahrada, což je koncept, který je populární už několik let a skvěle se hodí pro venkovní svatby. Představte si pastelové barvy, spoustu květin a svíček.
4. Rustikální svatba ve stodole, která vyžaduje zemité tóny dřeva a juty, jejichž útulnost podtrhují lampiony či girlandy zavěšené u trámového stropu.
5. Metalické tóny bronzové a měděné, které krásně pozvednou bílý dekor a sluší jim i vznešené větvičky eukalyptu či olivovníku.
6. Pudrové tóny s decentní jednoduchou výzdobou, dřevo, len, bílé květy a nahý dort.
Trendy barvy 2018
V posledních letech se upouští od jedné jednotící barvy celé svatby (dříve u nás bývala populární fialová nebo zelená), spíše jde o mix tří, čtyř odstínů. Pro rok 2018 letí podle Elegant Wedding Invites tyto kombinace:
1. Starorůžová a bledězelená
2. Odstíny levandulové
3. Ocelově modrá, tmavě červená a starorůžová
4. Černá, bílá a zlatá
5. Odstíny modré
6. Zářivě (vintage) červená a broskvová
Tyto barevné kombinace berte jen jako inspiraci, v jiných svatebních magazínech objevíte jiné palety anebo si můžete vytvořit svou vlastní. Využít k tomu můžete například stránky MagnetStreet.com. Mimochodem, podle nich je vhodné ladit svatbu barevně i podle toho, v jakém ročním období ji budete mít.
Téma svatby
Místo svatebního stylu či barvy můžete celou svatbu vztáhnout k jednomu tématu. Populární jsou například filmy (Snídaně u Tiffanyho...) nebo kostýmní seriály (Hra o trůny...). Neznamená to, že nevěsta musí vypadat jako Holly Golightly, respektive ženich jako Jon Snow. Opět jde spíše o výběr stylu dekorací, popřípadě jejich barevné ladění.
Možností jsou také města (Paříž, New York, Kalifornie...) nebo cestovatelské téma obecně. Milujete oba kávu? I od toho se můžete odpíchnout, a to nejen v případě cateringu. Jedno je jisté - téma svatby by vám mělo být oběma blízké.

Dobře si ale rozmyslete, pokud chcete něco vyrábět sama, ve finále to může být časově náročné. Zapojit můžete také šikovné kamarádky anebo dodavatele z Fleru nebo Etsy, kterým zadáte individuální zakázku (i zde je třeba počítat s dostatečným časovým předstihem a v případě Etsy také s platbou cla).
Otázkou samozřejmě je, kde vzít materiál či komponenty na výrobu dekorací. V poslední době je asi nejlevnější cestou objednat je z čínského e-shopu Aliexpress.com. Počítejte ale, že dodání trvá minimálně měsíc a objednávejte jen u dodavatele, který má solidní reference, a jen takové věci, na nichž svatba nestojí.
Více zde:

1. díl Dvakrát Jedna (Two Zero One)

22. února 2018 v 8:40 | Veronika Srncová |  2. řada Beyond ( 2018....)


1. díl Dvakrát Jedna (Two Zero One)

22.2.018


Seriál zde online:









10. díl Do Světla (Into the Light )

22. února 2018 v 8:27 | Veronika Srncová |  1. řada Beyond (2017....)


10. díl Do Světla (Into the Light )

22.2.2018


Seriál zde online:










Plánování svatby

21. února 2018 v 12:30 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Svatby


Plánování svatby

21.2.2018


Plánování svatby

Plánování svatby není jednoduchá věc, naopak - je to velký projekt s řadou dodavatelů či deadlinů, které je třeba zařídit a pohlídat. Nemluvě o sbírání inspirace. Naštěstí v různé podobě existují svatební plánovače, které vás přípravami provedou krok za krokem.



Co nabízejí plánovače?

Svatební plánovače jsou propracované svatební harmonogramy, které mohou mít různou podobu - tištěnou (svatební diáře, svatební knihy) nebo online. Jejich součástí bývá kromě přehledného návrhu harmonogramu také prostor, kam si můžete ukládat svatební inspirace či tipy na dodavatele, seznam hostů a podobně. V případě online plánovače bývá někdy k dispozici i svatební kalkulačka na sestavení rozpočtu.
Možností je také plánovací aplikace, kterou stáhnete z App Store. Nabídka svatebních plánovačů v češtině je bohužel minimální, počítejte tedy s tím, že je lepší hledat v angličtině pod heslem wedding planner.
Svatební plánovač si samozřejmě můžete vytvořit i sama. Na tištěnou verzi stačí stylový notes či diář, kam si budete zapisovat úkoly, kontakty a deadliny, a karis blok, kam si můžete zakládat inspiraci. Anebo si můžete vytvořit Excel nebo Google tabulku a k tomu využít Pinterest, kde si vytvoříte nástěnky s potřebnou inspirací (svatební šaty, svatební dorty, dekorace...). Fantazii se meze nekladou, přesto doporučujeme využít dostupné svatební plánovače alespoň jako šablonu, která vám dodá rámcovou představu, co je potřeba zařídit hned, co později a na co rozhodně nezapomenout.
Hormonogram
Svatební harmonogramy se pochopitelně mohou lišit. Záleží na tom, jestli máte na přípravu svatby jeden rok, půl roku, nebo třeba jen tři měsíce. A samozřejmě také na vašich prioritách. Většina svatebních plánovačů však předpokládá, že se lidé berou zhruba rok po zásnubách, a na přípravu svatby tak mají dvanáct měsíců.
Co a kdy zařídit
To jsou tři nejdůležitější kritéria, které promyslete jako první - ideálně hned po zásnubách, pokud počítáte se svatbou do roka. Nejprve se rozhodněte, jestli chcete svatbu u nás, popřípadě v zahraničí, ve svém, nebo snoubencově rodišti, ve městě, či na venkově. Bude se celá svatba konat na jednom místě, anebo bude nutné řešit přesun z obřadu na hostinu. Bude nutné zajistit nocleh pro přespolní hosty?
Poté si alespoň rámcově stanovte rozpočet a kdo se na něm bude podílet. Můžete počítat s pomocí rodičů, nebo si budete hradit svatbu sami? A do třetice toho nejdůležitějšího si stanovte možné termíny - mějte jich víc pro případ, že by vámi vybrané místo nebo kněz již byli zarezervovaní. Zároveň si promluvte s lidmi, kteří jsou pro vás nejdůležitější, jestli budou mít tento termín čas (a nebude se například krýt s termínem jejich dlouho plánované dovolené nebo porodu). A proberte také se snoubencem, kolik lidí byste si přáli pozvat.
11 měsíců: Koordinace, organizace
V dalším kroku si dobře rozmyslete, kdo vám bude pomáhat s organizací svatby. Malou svatbu do třiceti lidí možná zvládnete sama nebo s pomocí organizačně zdatné kamarádky, nicméně přesto doporučujeme zvážit službu profesionální koordinátorky ve svatební den. Díky tomu si svůj den mnohem lépe užijete, protože se na vás nebudou obracet hosté s dotazy. Současně nebudete muset hlídat časový harmonogram ani dodavatele. Pokud máte padesát a více hostů, zvažte, jestli investovat do služeb svatební agentury, která vám pomůže vybrat spolehlivé dodavatele, pohlídat termíny a potřebné dokumenty i zajistit zajímavé slevy.
10 měsíců: Výběr fotografa, rezervace místa
Nyní je na čase nejen vybrat, ale i zarezervovat místo obřadu, potažmo kněze, a místo hostiny, potažmo ubytování pro hosty. Příliš neotálejte ani s rezervací fotografa a kameramana, pokud budete chtít svatební videoklip. Ti nejlepší bývají zpravidla přes léto velmi vytížení.
9 měsíců: Styl svatby
Máte-li vybrané místo a fotografa, máte už rámcovou představu i o stylu celé svatby. V posledních letech jsou v kurzu romantické venkovské svatby, ale i městské kulisy mají své kouzlo. Příliš už se nehraje na ladění svatby do jedné barvy a stejně tak luxusní pompéznost je pasé. Abyste si nabrala inspiraci a vytříbila si svoje představy, doporučujeme založit si profil na Pinterestu a založit si nástěnky k jednotlivým tématům: šaty, výzdoba, inspirace na focení.
8 měsíců: Šaty
Začněte tím nejpříjemnějším, tedy šaty. Rozmyslete si, jestli chcete být klasickou nevěstou s dlouhou a bohatou sukní (zdá se, že se jejich obliba pomalu vrací), nebo spíše moderní - nosí se i kratší sukně, separate styl i peleríny. Velkým trendem jsou jemné květinové potisky, bohatě zdobené závoje, výrazné šperky nebo černé akcenty. Na základě toho, jak originální šaty si budete přát, se rozhodněte, zda se vypravíte na průzkumnou do salonu, nebo rovnou oslovíte šikovnou švadlenu.Počítejte, že v případě půjčených šatů je třeba absolvovat aspoň dvě zkoušky, v případě šitých minimálně tři.
Rychlejší variantou je svatební šaty koupit. Buď je můžete mít přímo z půjčovny, která nabízí některé nové i použité modely k prodeji. Krásné svatební šaty nabízejí i různé zahraniční e-shopy jako Asos.com, Sessun.com, The Reformation, Lipsy.co.uk nebo Topshop Bride. Ponechte si dostatek času nejen na zaslání šatů, ale i jejich vrácení v případě, že nebudou sedět, a objednání nových.
7 měsíců: Svědek, družičky, matrika
V této chvíli si rozmyslete, jestli půjdete k oltáři jen s tatínkem, nebo zvolíte jako doprovod i družičky. Obzvlášť pokud chcete za družičky svoje dospělé kamarádky, je na čase domluvit se s nimi na šatech. Dnes již neplatí, že by měly mít stejné, stačí se shodnout na jedné barvě. Anebo třeba jen na pastelovém odstínu či květinovém vzoru - na fotografiích to pak vypadá skvěle.
6 měsíců: Oblek pro ženicha, květiny
Máte vybrané šaty, můžete se zamýšlet na kyticí, případně nad ozdobami do vlasů a korsážemi. Fotografie z Pinterestu a jinou inspiraci přineste vybranému floristovi nebo floristce. Společně pak můžete navrhnout i květinovou výzdobu, samozřejmě s ohledem na váš rozpočet - v rámci jednoduché venkovské veselky postačí i jednoduše vázané kytice na stůl, které můžete umístit do rozličných váziček či zavařovacích sklenic. Pokud plánujete zvyk házení kytice, můžete si objednat menší kopii té své.
Nastává také čas vybrat oblek pro ženicha, který by měl stylově ladit s vašimi šaty. Bude ho kupovat, anebo si ho nechá ušít na míru? Možností je také koupit si oblek a nechat si ho upravit.
Současně si promyslete, kdo z přátel nebo rodiny vám půjde za svědka a také co bude tato role obnášet kromě svědčení na obřadu. Nahlaste termín svatby na matrice a zařiďte všechny související formality.
5 měsíců: Dort a pohoštění
Současně s květinovou výzdobou je na čase promyslet dort. U vybraného cukráře si domluvte ochutnávku, dobře si promyslete design dortu. Na Pinterestu sice najdete překrásné kreace, ale v tomto případě platí, že jednoduché zadání = lepší výsledek (pokud nenatrefíte na opravdu zdatného cukráře se skvělými referencemi).
Také restauraci, kde se bude konat vaše hostina, můžete požádat o ochutnávku některých jídel. Současně promyslete, jestli chcete tradiční hostinu, nebo raut, popřípadě kombinaci. Čím dál populárnější je také sweet bar, speciální a většinou krásně nazdobený stůl se sladkostmi, zákusky, makronkami a podobně. Proberte také nápoje - zejména jaký alkohol bude na svatbě k mání a kdo za něj bude platit
4 měsíce: Vybavení a dekorace.
Kromě květinové výzdoby si promyslete i další vybavení, které bude na svatbě potřeba - ať už kvůli počasí (party stan) nebo jako dekorace (slavobrána, tabule, lampiony, svícny...). Nábytek či stany nabízejí specializované půjčovny, stejně jako drobný svatební dekor.
Vyberte si firmu nebo grafika, který vám zpracuje svatební oznámení
3 měsíce: Tradice, hry a zábava
Součástí českých a moravských svateb bývají různé tradice a zvykynebo svatební hry. Nenechte se do ničeho tlačit a dobře si promyslete, které se na vaši svatbu hodí a rezonují s vaší náturou. Stejně tak dobře zvažte, kolik her do programu zahrnete - někdy mohou zábavu příjemně rozproudit a hosty stmelit, jindy mohou mít opačný účinek.
Vítanou zábavou je rozhodně hudba a DJ nebo kapela. Domluvte se s nimi, kolik hodin budou hrát a kolik si budou účtovat za každou další hodinu navíc. Promyslete také, jestli vám na obřadu stačí reprodukovaná hudba, nebo chcete třeba kvartet.
2 měsíce: Prsteny a oznámení
Rozešlete svatební oznámení a současně spusťte svoje svatební webovky nebo založte událost na Facebooku, kde hosty informujete o možnostech dopravy a ubytování a o tom, jaké svatební dary si přejete.
Vyberte si snubní prsteny. Budete chtít stejné, nebo každý v jiném stylu. Necháte si udělat památeční gravírování?
6 týdnů před svatbou: Detaily
Poohlédněte se po botách a doplňcích ke svatebním šatům i k obleku ženicha. Zamyslete se nad výslužkou, popřípadě drobnými dárečky pro hosty. Dohodněte si termín s vaší kadeřnicí a kosmetičkou a určete si i datum rozlučky se svobodou - tři až jeden týden před svatbou. Dolaďte zasedací pořádek a výzdobu, vyberte si hudbu k obřadu a připravte pro DJ seznam písní, které chcete, aby zahrál na oslavě.
3 týdny před svabou: Zkouška a matrika
Domluvte si s kadeřnicí a vizážistkou a absolvujte zkoušku účesu a make-upu. Natrénujte si chůzi ve svých svatebních botách. Ujistěte se o rezervacích ubytování, termínu předání šatů, dodání dortu a květin. Pokud má mít na vaší svatbě někdo proslov, dejte dotyčnému vědět, aby si ho mohl v klidu připravit.
Nejdéle dva týdny před svatbou je nutné předložit na matrice dokumenty potřebné k svatbě: platný doklad totožnosti, rodný list, popřípadě pravomocný rozsudek o rozvodu předchozího manželství (pokud jste rozvedená) či úmrtní list zemřelého manžela (pokud jste vdova).
1 týden před svatbou
Vyzkoušejte si kompletní svatební outfit a apelujte s tím i na ženicha. Nechte si u kadeřnice udělat sestřih a barvu, ženich ať se nechá ostříhat.
Den před svatbou
Nechte si udělat manikúru a pedikúru. Připravte si svatební šaty a všechny doplňky. Totéž platí v případě ženicha. Zavolejte svým nejbližším (rodiče, svědci, družičky) a ujistěte se, že vědí, kdy a kde mají být.
Svatební den
Najezte se, v klidu se oblékněte, zhluboka se nadechněte a usmívejte se. Pamatujte, že jste udělala maximum, aby vaše svatba byla dokonalá, a že každá svatba si i přes sebelepší organizaci žije tak trochu svým životem. Uvolněte se a užívejte si to.
Po svatbě
Nechte si udělat novou občanku. Vyrovnejte účty s dodavateli. Poděkujte rodičům a předejte jim dárečky. Domluvte se s fotografem a kameramanem na termínu dodání fotografií a videa. Rozdejte zbytek dortu do výslužky a dva kousky si dejte do mrazáku na první výročí. Protřiďte svatební dary, peníze od hostů, rozešlete děkovné sms a začněte se připravovat na svatební cestu.
Více zde:


Jakou si vybrat svatební kytici?

21. února 2018 v 12:07 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Svatby


Jakou si vybrat svatební kytici?

21.2.2018


Nejdříve vyberte styl svatby

Svatební kytice je korunou outfitu nevěsty. Měla by ladit s vašimi svatebními šaty, ale i obecně zapadat do stylu či barevného ladění svatby. Až budete mít jisto, zarezervujte si v dostatečném předstihu termín schůzky u floristky. Kromě svatební kytice bude nejspíš připravovat i další svatební květiny a květinovou výzdobu (květiny do vlasů, kytice pro svědkyni, družičky, maminky, babičky, menší pugét na házení, korsáže, květiny na svatební stoly a popřípadě i na výzdobu obřadního místa, na dort).



Svatební kyticí začněte, jelikož od ní se bude odrážet i styl dalších kytic a květinové výzdoby. Kromě barvy zvažte, z jakých květin si ji necháte uvázat. Sezónní vazba vás totiž může vyjít výrazně levněji, navíc díky ní podpoříte lokální pěstitele. Zohledněte také, jakou máte postavu - drobné nevěsty si klidně mohou dovolit kytici ze subtilních kvítků nevěstina závoje (gypsophila) nebo konvalinek, jakou měla vévodkyně Kate.


Více zde:

Svatební tradice

21. února 2018 v 11:56 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Svatby


Svatební tradice

21.2.2018


Více zde:


Jaké svatební koláčky si vybrat?

21. února 2018 v 11:47 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Svatby


Jaké svatební koláčky si vybrat?

21.2.2018


Pečení svatebních koláčků je oblíbená svatební tradice. A ačkoliv se v poslední době sladké na svatbách objevuje především v podobě minidezertů, cupcaků, muffinů nebo takzvaných sweet barů, alespoň trocha koláčků nechybí téměř na žádné svatbě. Jaké koláčky si můžete vybrat, kdy je péct a které jsou nejlepší?
Svatební koláčky se dříve podle tradice pekly několik dnů až týdnů před svatbou. Říkalo se jim zvací a roznášely se osobně s pozvánkou na svatbu všem sousedům a hostům. Dnes se oznámení posílá většinou poštou a koláčky se dávají spíše jako výslužka. Pečou se dva až tři týdny před svatbou a na jejich přípravu je potřeba téměř celý den.
Tradiční koláčky jsou se třemi různými náplněmi a dnes je opravdu jen na vašem rozhodnutí, jestli koláčky předáte hostům před svatbou jako pozvánku, nebo až na konci svatebního dne při odchodu (v tomto případě koláčkům stačí tři až čtyři dny na uležení). Většinou je ale hosté ocení i jako občerstvení během svatby.
Jedno je jisté - nevěsta koláčky nepeče. Ptáte se proč? Podle jedné pověry by byla v manželství nešťastná, podle jiných by měla uplakané děti. Proto pečení koláčku přenechte jiným a nevěsta ať si užije volnou chvilku pro sebe. Více o tradicích si přečtěte zde.
Koláčky se samozřejmě dají objednat i v nejrůznějších cukrárnách nebo pekárnách. Pokud byste je chtěli péct sami, zde jsou naše tipy na te nejlepší.
Svatební koláčky bez kynutí
Pokud se rozhodnete pro poctivou domácí výrobu, budete v první řadě volit, jeslti koláčky kynuté, nebo nekynuté. Pokud si na kynuté těsto netroufáte, můžete zkusit variantu bez kynutí. Některá těsta si vystací bez kvásku (vyzkoušejte například tento recept), případně těsto s kváskem, které se zadělá a koláčky můžete dělat hned. Osvědčený recept na rychlé svatební koláčky bez kynutí najedte zde.
Moravské koláčky
Také klasické moravské koláčky se nedělají z kynutého těsta a s nimi rozhodně nešlápnete vedle. Nejlepší jsou s tradiční makovou, tvarohovou, ořechovou nebo povidlovou náplní. Z tohoto receptru na tradiční moravské svatební koláčky jich uděláte asi 270 kusů. Koláčky mají charakter cukroví, netvrdnou, ale naopak. Nejlepší jsou po 2-3 dnech. A pokud je dobře uschováte, vydrží až týden.
Kynutý svatební koláčky
Pokud bude koláčky péct někdo, pro koho je kynuté těsto hračkou, může vyzkoušet tento recept na báječné máslové koláčky, případně další osvědčený recept na tradiční koláčky.
Tipy:
• Koláčky se svatebčanům předávají v pytlíčku ovázaném mašlí nebo v krabičce.
• Pokud koláčky rozdáváte při odchodu, pověřte někoho z blízkých svatebčanů, nejčastěji to bývá maminka nevěsty.
• Nemáte-li ve svém okolí vášnivé pekařky, využijte ověřenou pekárnu v blízkosti. Raději počítejte s tím, že během svatebního shonu mohou nastat nečekané komplikace a každá minuta navíc se počítá



9. díl Z temnoty (Out of Darkness)

21. února 2018 v 11:22 | Veronika Srncová |  1. řada Beyond (2017....)


9. díl Z temnoty (Out of Darkness)

21.2.218

Seriál online zde:









8. díl Posldní Akční Hrdina ( Last Action Hero)

21. února 2018 v 10:27 | Veronika Srncová |  1. řada Beyond (2017....)


8. díl Posldní Akční Hrdina ( Last Action Hero)

21.2.2018


Seriál zde online:








8. díl Čas Vlků (The Hour of the Wolf)

20. února 2018 v 20:27 | Veronika Srncova |  1. řada Beyond (2017....)


7. díl Čas Vlků (The Hour of the Wolf)

20.2.2018


Seriál zde online:









Buchta orgasmus

20. února 2018 v 20:17 | Veronika Srncova |  Dezerty


Buchta orgasmus

20.2.2018

Příprava: 20 minut+ pečení

Budeme potřebovat:

  • 1 plechovka ananasu
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 2 hrnky cukru
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
Příprava:

Ananas rozmiksovat a vše ostatní smíchat a dát na plech a upečeme.
Na vychladlý moučník dáme krém.
2 pomazankove másla, uvařený pudink z 500ml a dva van.pudinky uvařit dle návodu a až vychladne tak smícháme s pom. máslem a natřeme na buchtu. Posypeme ořechy a postrikame čokoládou.

Hrnkový makový dezert s višněmi

20. února 2018 v 20:14 | Veronika Srncova |  Dezerty


Hrnkový makový dezert s višněmi

20.2.2018

Přírpava: 15 minut+ pečení

Budeme potřebovat:

  • 2 hrnky máku
  • 2 hrnky poloh. mouky
  • 2 vejce
  • 1 hnrek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • trocha másla
  • 100 ml štávy z višní
  • 1 sklenice višní
  • 1 prášek do pečiva
Příprava:

  1. Jednoduchý recept, který máte připravený do půl hodinky. I dříve, pokud jste šikovná :)
  2. Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny. V druhé misce smícháme mouku, mák, prášek do pečiva.
  3. Do vyšlehaných vajíček přidáme rozpuštěné máslo, mléko a promícháme. Vařečkou přimícháme sypkou směs.
  4. Připravené těsto vylijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného vyššího plechu.
  5. Poklademe višně, a dáme zapéct. Pečeme při 180 st. asi půl hodinu.

Křehký rybízový koláč se sněhem

20. února 2018 v 20:10 | Veronika Srncova |  Koláče a koláčky


Křehký rybízový koláč se sněhem

20.2.2018


Příprava: 25 minut+ pečení

Budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla nebo Hery
  • špetka soli
  • 80 g cukr moučka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rumu nebo zakys. smetany
  • 3 lžíce strouhanky
Náplň:

  • 600 g mraženého rybízu
  • 3 lžíce cukru
Povrch:

  • 5 bílků
  • špetka soli
  • špetka cukru
Přírpava:

Mouku prosejeme do mísy, promícháme se špetkou soli a přidáme ostatní přísady kromě strouhanky. Vše dobře propracujeme a těsto zabalíme do folie a necháme v lednici uležet 30 minut.
Těsto vyválíme a naplníme koláčovou formu o průměru 28 cm, kterou napřed vymažeme máslem. Těsto propícháme vidličkou a posypeme strouhankou. Rybíz promícháme s cukrem a rozložíme po celé ploše.Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 35 - 45 minut. Před dopečením potřeme koláč sněhem z bílků. Necháme ještě chvíli v troubě dopéct, aby se sníh zbarvil dozlatova

Šunkovo-sýrové spirálky

20. února 2018 v 20:07 | Veronika Srncova |  Pohoštění


Šunkovo-sýrové spirálky

20.2.2018


Příprava: 15 minut+ pečení

Budeme potřebovat:

  • 500 g listového tšsta
  • olej
  • hrst sýra
  • šunka
Příprava:

Abychom ušetřili čas, tak než začneme cokoliv dělat, dáme předehřát troubu na 200°C. Pak nakrájíme jednotlivé plátky šunky tak, abychom získali 18 proužků.

Krok 2

Následně si pomocí válu rozkrájíme těsto na tenko, nejlépe do tvaru obdélníku. Pak jej lehce potřeme olejem a posypeme nastrouhaným sýrem, který však jemně zatlačíme do povrchu.

Krok 3

Obdélník si rozkrojíme na dvě poloviny a následně ve vertikální poloze na 18 pruhů.

Krok 4

Pak na každý proužek těsta položíme kus šunky a zatočíme podle obrázku.

Krok 5

A nyní vzniklé ,,zátočky" naskládáme na plech, který ještě předtím vyložíme pečícím papírem. Pečeme zhruba 12 až 15 min.

Koblihy pečené v troubě

20. února 2018 v 20:03 | Veronika Srncova |  Pečivo


Koblihy pečené v troubě

20.2.2018

Příprava: 30 minut+ pečení

Budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 40 g cukru
  • špetka soli
  • 50 g másla nebo Hery
  • 1 vanil. cukr
  • kostka držodí
  • marmeláda
Příprava:

Vypracuji těsto, nechám vykynout,vyválím placku asi 3mm a vykrájím kolečka na jedno dám marmeládu a přiklopím druhým,okraje zmáčknu a znovu vykrojím, nechám dokynout asi 20 minut a peču do zlatova,po upečení ihned potřu máslem s rumem a pocukruji

Bramborové knedlíky s klobásou

19. února 2018 v 19:32 | Veronika Srncova |  Přílohy


Bramborové knedlíky s klobásou

19.2.2018

Příprava: 15 minut+ vaření brambor+ vaření knedlíků

Budeme potřebovat:

  • 500 G SYROVÝCH BRAMBOR
  • 100-200 G SYROVÉ KLOBÁSY
  • 2 vejce
  • 300-350 g kostek rohlíků ( sešených)
  • 2 vejce
  • sušená cibule
  • petrželka
  • hrubá mouka
  • pepř
  • sůl
Příprava:

  1. Brambory nastrouháme na jemno. Klobásu nastrouháme nebo nakrájíme na hodně drobno. Přidáme sůl, vejce, petrželku, cibuli a prášek.
  2. Vše promícháme a přidáváme rohlíky. Necháme chvíli uležet, aby rohlíky nasákly vodu a těsto se zpevní.
  3. Tvarujeme kulaté knedlíčky, které obalíme v hrubé mouce. Tu jakoby pevně přitlačíme a potom je v mouce ještě lehce obalíme.
  4. Knedlíky vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme cca 12-15 minut. Podáváme se špenátem, zelím, nebo k omáčce. Já jsem zvolila restované žampiony a salát.