Leden 2017

Mléční výrobky jsou ve výživě nenahraditelné

31. ledna 2017 v 18:13 | Veronika Srncová |  Strava a pitní režim


Mléční výrobky jsou ve výživě nenahraditelné

31.1.2017



  • Mléko a mléčné výrobky jsou nenahraditelné z důvodu příjmu vápníku ale i vitamínů. Klidně ho můžeme příjmat ze živočišních prostředků.
  • Z hlediska obsahu vápníku je rozdílní . Sklenice mléka, kterí obsahuje 87 % vody, má jen málo vápníku. Je mnohem výhodnější si dát kelímek jogurtu, tvaroh či tvrdý sýr. V nich je sušiny mnohem více.
  • Nedoporočuje se konzumovat mléčné výrobky po odporočení spotřeby.
  • Ideální jsou jogurty střední tučnosti.
  • Uvádí se že mléko a mléč. výrobky z biochovů bývají většinou lepší.
  • Některé národy mléko a mléč.výrobky vůbec nekonzumují.
  • Mléko může způsobovat zdravotní probmlémy. Jedná se o alergeny z kravskéjo mléka, laktózy, žlučníku , střev či slinivky.
  • Pokud nekomzumujeme mléč. výrobky nebo jen částečně můžeme je nahradit broklicí, květákem, zelenou natí, kapustou a zeli, ale i luštěniny, soja.
Výsledek obrázku pro mléčné výrobky

Banánové smoothie s mrkví

31. ledna 2017 v 17:59 | Veronika Srncová |  Limonády, šťávy, sirupy


Banánové smoothie s mrkví

31.1.2017

Příprava: 10 minut
Porce: 2

Budeme potřebovat:

  • 1 jablko
  • 1 mrkev
  • 2 bANÁNY
  • citron. štáva
Příprava:

1) Zralé a čerstvé ovoce nám vykouzlí chutný a zdravý nápoj, na kterém si pochutnají jak děti, tak i dospělí. Pokud se nám bude zdát příliš hustý, můžeme přidat trochu jablečného džusu.

2) Dobře očištěné ovoce rozmixujeme v přístroji na smoothie a dochutíme citronovou šťávou. Podáváme ve vysokých sklenkách na koktejly.

Recept Banánové smoothie s jablkem a mrkví

Jogurtové řezy s mandarinkami

31. ledna 2017 v 17:56 | Veronika Srncová |  Dezerty


Jogurtové řezy s mandarinkami

31.1.2017


Příprava: 1 hodina

Budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučka
  • 4 vejce
  • 1 vanil.cukr
  • 10 lžic oleje
  • 8 lžic tep,é vody
  • 1/2 prášku do pečiva
Krém:

  • 250 ml smetny
  • 1 bílý jogurt
  • 1 vanilk. cukr
  • cukr moučka
  • 1 mandarinky plechovka
Příprava:

Ve velké míse vyšleháme vejce s cukry, přidáme mouku s kypřícím práškem, olej,
vodu a důkladně vyšleháme těsto. Nalijeme na pekáč, který je vymazány máslem a
vysypaný moukou a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C cca 20 minut.
Smetanu vyšleháme s cukrem a do směsi pak našleháme jogurt. Vychladlý korpus
potřeme jogurtovým krémem, ozdobíme mandarinkami, mátou a necháme vychladnout.

Jogurtové řezy s mandarinkami


Nutellové tiramissu

31. ledna 2017 v 11:40 | Veronika Srncova |  Dezerty

Nutellové tiramissu

31,1,2017


Video zde:


Těstoviny cArbonara

31. ledna 2017 v 11:38 | Veronika Srncova |  Bezmasá Jídla

Těstoviny cArbonara


31.1.2017


Video zde:


Kuřecí kousky s brokolicí a žampiony - VIDEO

31. ledna 2017 v 11:36 | Veronika Srncova |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso

Kuřecí kousky s brokolicí a žampiony - VIDEO

31.1.2017

Video zde:



Plněné vajíčka- VIDEO

31. ledna 2017 v 11:34 | Veronika Srncova |  Pohoštění

Plněné vajíčka- VIDEO

31.1.2017

Video zde:


10. díl Nostalgie je Mrcha ( Nostalgia´s Birch)

31. ledna 2017 v 11:29 | Veronika Srncova |  8. řada Upíří Deníky ( The Vampire Diaries)


10. díl Nostalgie je Mrcha ( Nostalgia´s Birch)

31.1.2017


Sybil se chce pomstít Damonovi, takže ho uvede do katatonického stavu. Caroline a Bonnie se rozhodnou vstoupit do Damonovy mysli a při tom narazí na několik známých tváří z minulosti, jen aby zjistily, že Stefan je klíčem k Damonovu osudu. Pro Sybil a její sestru Seline nastává závod s časem, protože chtějí mít obě zvon na své straně.

2-d93561e7997fe871fb99f0552031edf2.png
3-17194b22c036131848b2c0f6550c9ffc.png
5-610d58dc4308f818afd636019366f01c.png
7-664c6356999b1dd548588bfe5f938c29.png
9-01cae7e57ba9f7092423db83001453b4.png
Seriál ke stažení zde:

Salát ze sterilovaného zelí III.

30. ledna 2017 v 8:41 | Veronika Srncová |  Pomazánky


Salát ze sterilovaného zelí III.

30.1.2017


Příprava: 25 minut

Budeme potřebovat.

  • 720 g sladkokyselého zelí
  • 1 cibule
  • 150 g salámu
  • cukr
  • majonéza
Pířprava:

1) Vymačkané zelí nadrobno nakrájet a promíchat s ostatními surovinami.

2) Mažeme na veku a zdobíme paprikou.


Hovězí vývar s drožďovými knedlíčkami a domácími nudlemi

30. ledna 2017 v 8:36 | Veronika Srncová |  Polévky


Hovězí vývar s drožďovými knedlíčkami a domácími nudlemi

30.1.2017



Příprava: 45 minut
Porce: 6

Budeme ptořebovat:

  • Hovězí maso sk ostí
  • petržel
  • mrkev
  • celer
  • pepř celý
  • bobkový líst
Knedlíčky:

  • droždí
  • strouhanka
  • česnek
  • vejce
  • pepř
  • sůl
Nudle:

  • 100 g htubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
Příprava.

Do hrnce s vodou dáme vařit maso s kostí, přidáme kořenovou zeleninu, bobkové listy, pár kuliček pepře a nového koření, celou cibuli a trochu osolíme. Po uvaření vývar scedíme a nakrájíme zeleninu i maso.
2
Mezitím si na trošce rozpáleného oleje rozpustíme droždí, necháme je vychladnout, přidáme vajíčko, česnek, pepř a strouhanku a vypracujeme husté těsto. Z těsta pomocí polévkové lžíce vytvarujeme koule, které povaříme v polévce asi tři minuty a na závěr přidáme domácí nudle.
3
Domácí nudle: Do hrubé mouky uděláme důlek, vyklepneme vejce, přidáme polévkovou lžíci vody, špetku soli a vypracujeme tuhé těsto. Z těsta rozvalíme tenkou placku, chvílí necháme oschnout a poté nakrájíme pruhy a slabé nudličky.



Kokosové mini lívance

30. ledna 2017 v 8:31 | Veronika Srncová |  Lívanečky,palačinky


Kokosové mini lívance

30.1.2017



Přírpava: 30 minut
Porce: 10 a více

Budee potřebovat:

  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • 50 g kokosové mouky
  • 1 lžíce hlaké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce cukru
  • olej
Příprava:

  • Vyšlehejte vejce s mlékem.
  • 2
    Poté přidejte obě mouky, prášek do pečiva, sladidlo a olej.
  • 3
    Pořádně promíchejte - těsto by nemělo být moc řídké, ale zase ani ne moc husté, případně zřeďte mlékem.
  • 4
    Tvořte malé lívance a smažte z obou stran dozlatova. Jen pozor na otáčení, nechte vždy každou stranu pořádně propéct, chvilku to trvá.
  • 5
    Podávejte s marmeládou, oříšky a čokoládou.
Kokosové mini lívance

Těstoviny ze slaninou a omáčkou

30. ledna 2017 v 8:25 | Veronika Srncová |  Bezmasá Jídla


Těstoviny ze slaninou a omáčkou

30.1.2017



Přírpava: 30 minut
Porce: 4

Budeme potřebovat:

  • 500 g těstovin
  • 120 g slaniny anglické
  • 250 ml smetany
  • cibule
  • voda
  • sůl
PřírpAVA:

1. Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě doměkka, pak je necháme důkladně okapat
2. Oloupanou, na tenká kolečka nakrájenou cibuli orestujeme na oleji spolu s kostičkami anglické slaniny
3. Zdroj tepla snížíme, přilijeme smetanu pokojové teploty, zamícháme a necháme chvíli prohřát, omáčku můžeme zahustit solamylem nebo troškou mouky rozšlehané v malém množství studené vody
4. Dobře okapané těstoviny servírujeme přelité smetanovou omáčkou.

Těstoviny se slaninou a omáčkou

Ledové Království( North of the North) ( 2016)

29. ledna 2017 v 19:43 | Veronika Srncová |  Filmíky



Ledové Království( North of the North) ( 2016)

29.1.2017

Žánr: Rodinný, animovaný, komedie, dobrodružný
Rok: 2016
Délka: 86 minut
Země: USA, Indie

Film ke stažení zde:


V animované komedii Ledová sezóna se lední medvěd Norm vydává ze svého severního pólu do města, které nikdy nespí. Do New Yorku. V jeho týmu jsou tři nezničitelní arktičtí lumíci a společně musí zajistit svému zasněženému domovu klid od civilizace. A užít si taky trochu legrace, když už jsou jednou ve městě . . . slavný New York teď čeká opravdová Ledová sezóna.

Hlavním hrdinou dobrodružné podívané pro celou rodinu je lední medvěd Norm. Lední medvědi jsou obávané šelmy, mají obrovskou sílu, uplavou až 100km v kuse a mohou při své mohutnosti běžet až rychlostí 40 km v hodině. Na běžné medvědí normy ale Norm kašle, tuleně má rád jako kámoše a ke štěstí mu stačí hlavně dost zábavy a žádní otravní turisté na Arktidě. Teď se ale bláznivý projektant rozhodne postavit luxusní obchoďák a výletní apartmány přímo na jeho ledovém dvorku.

Norm musí začít jednat na vlastní tlapu. Se třemi legračními parťáky, nezničitelnými lumíky, vyrazí do New Yorku, kde se musí pokusit šílenému nápadu za každou cenu zabránit. Najednou jsou z nich taky turisté. Betonová džungle je totiž úplně něco jiného než stará dobrá Arktida. Norm se stává maskotem velké společnosti, jenže brzy zjišťuje, že to není jen tak. Právě tato korporace má v rukou budoucí osud jeho zasněženého domova. Pro úspěch téhle ledové výpravy bude třeba získat nějaké lidské spojence a ve světlech velkoměsta rozjet konečně pořádnou show. Naštěstí i naneštěstí jsou s ním jeho tři kamarádi lumíci. Co se nepokazí samo, to si můžou klidně pokazit sami.









Krémové řezy- Vaříme s VENDY

29. ledna 2017 v 18:00 | Veronika Srncová |  Dezerty


Krémové řezy- Vaříme s VENDY

29.1.2017

Příprava: 1 hodina 15 minut

Budeme ptořebovat.

  • 5 vajec
  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce vody
  • 150 g cukru moučky
  • 1/2 kypřícího prášku
Náplň:

  • 700 ml mléka
  • 2 vanilk. pudinky
  • 80 g cukru moučky
  • 40 g cukru
  • 200 g másla
Horní vrstva:

  • 500 ml smetany
  • 2 ztužovače na smetanu
  • strouhaná čokoláda
Přírpava:

Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme vodu, mouku, prášek do pečiva a nakonec opatrně vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a při 170°C pečeme do růžova.
Mezitím uvaříme puding z mléka, pudingového prášku a krystalového cukru. Máslo umícháme s práškovým cukrem a přidáme vychladlý puding (ten během chladnutí občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup). Vše důkladně vymícháme.
Na hotový piškot natřeme marmeládu, potom navrstvíme náplň a nakonec polijeme smetanou smíchanou se ztužovači. Nakonec posypeme strouhanou čokoládou.

VENDY TIP! Jak nemít na pudingu škraloup? Stačí na horký puding dát potravinářkou fólii a takto dát chladit.

„KRÉMOVÉ ŘEZY Těsto 5 vajec 150 g polohrubé mouky 150 g cukru moučky 3 lžíce vody 1/2 kypřícího prášku do pečiva Náplň 700 ml mléka 2 vanilkové pudingové prášky 80 g cukru moučky 40 g cukru krystal 200 g másla Horní vrstva 500 ml smetany 33% 2 ztužovače šlehačky Strouhaná čokoláda Postup Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme vodu, mouku, prášek do pečiva a nakonec opatrně vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a při 170°C pečeme do růžova. Mezitím uvaříme puding z mléka, pudingového prášku a krystalového cukru. Máslo umícháme s práškovým cukrem a přidáme vychladlý puding (ten během chladnutí občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup). Vše důkladně vymícháme. Na hotový piškot natřeme marmeládu, potom navrstvíme náplň a nakonec polijeme smetanou smíchanou se ztužovači. Nakonec posypeme strouhanou čokoládou. VENDY TIP! Jak nemít na pudingu škraloup? Stačí na horký puding dát potravinářkou fólii a takto dát chladit. Na ozdobu Krémových řezů, jsem použila Neapolitánky a postrouhala skvělou 44% čokoládou na vaření, od českého výrobce čokolády @[555227117885213:274:CARLA Chocolate] <3“

Vláčný perník s povidlami- Vaříme s VENDY

29. ledna 2017 v 17:55 | Veronika Srncová |  Dezerty


Vláčný perník s povidlami- Vaříme s VENDY

29.1.2017


Přírpava: 45 minut

Budeme potřebovat.

  • 3 vejce
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 300 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 500 ml kefíru
  • 1 kypřící prášek
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanulk. cukr
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce povidel ( do těsta)
Příprava:

Všechny ingredience (včetně povidel a medu) umícháme a vylijeme na vysypaný a vymazaný plech. Pečeme asi 25 minut při 180°C (zkuste do perníku píchnout špejlí, jestli už je upečený). Poté můžeme perník podélně proříznout a natřít marmeládou nebo povidly.

„VLÁČNÝ PERNÍK S POVIDLY Ingredience 400 g hladké mouky 3 vejce 2 lžíce kakaa 300 g cukru 500 ml podmáslí (kefíru) 100 ml oleje 1 lžička jedlé sody 1 balíček kypřícího prášku do perníku 1 balíček vanilkového cukru 1 lžička skořice 2 lžíce medu 3 lžíce povidel (do těsta) Povidla nebo marmeláda na promazání perníku Postup Všechny ingredience (včetně povidel a medu) umícháme a vylijeme na vysypaný a vymazaný plech. Pečeme asi 25 minut při 180°C (zkuste do perníku píchnout špejlí, jestli už je upečený). Poté můžeme perník podélně proříznout a natřít marmeládou nebo povidly.“

Kuřecí rolka s hořčicovým přelivem a s bramborem- Vaříme s VENDY

29. ledna 2017 v 17:49 | Veronika Srncová |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso


Kuřecí rolka s hořčicovým přelivem a s bramborem- Vaříme s VENDY

29.1.2017



Přírpava: 1 hodina

Budeme potřebovat:

  • 4 kuřecí prsa
  • 4 plátky slaniny
  • 4 mícháná vajíčka
  • jarní cibulka
  • 200 ml vývaru kuřecího
  • máslo
  • plnotučná hořčice
  • pepř
  • sůl
Přírpava:
  • Kuřecí prsa opatrně nařízneme, tak aby nám vznikl velký plátek. Osolíme ho, opepříme, potřeme plnotučnou hořčicí a na ní dáme plátky slaniny, pár lžic míchaných vajíček (osolených a opepřených) a posypeme nakrájenou jarní cibulkou. Plátek opatrně zabalíme a stáhneme nití nebo prošpikujeme jehlami, aby se nám závitek nerozjel.
    Závitky vložíme do máslem vymazaného pekáčku, podlijeme vodou, přidáme máslo a pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě na 200°C.
    Hotové závitky vyjmeme a uložíme na teplé místo. Do výpeku na pekáčku dáme 2 lžíce plnotučné hořčice a přilijeme 200 ml vývaru. Necháme vše pořádně provařit a podle potřeby ještě zahustíme.
    Podáváme s vařeným bramborem s petrželkou.
„KUŘECÍ ROLKY S PŘELIVEM Z HOŘČICE S VAŘENÝM BRAMBOREM Ingredience 4 kuřecí prsa 4 plátky slaniny 4 míchaná vajíčka 200 ml kuřecího vývaru Jarní cibulka Máslo Plnotučná hořčice Sůl Pepř Postup Kuřecí prsa opatrně nařízneme, tak aby nám vznikl velký plátek. Osolíme ho, opepříme, potřeme plnotučnou hořčicí a na ní dáme plátky slaniny, pár lžic míchaných vajíček (osolených a opepřených) a posypeme nakrájenou jarní cibulkou. Plátek opatrně zabalíme a stáhneme nití nebo prošpikujeme jehlami, aby se nám závitek nerozjel. Závitky vložíme do máslem vymazaného pekáčku, podlijeme vodou, přidáme máslo a pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě na 200°C. Hotové závitky vyjmeme a uložíme na teplé místo. Do výpeku na pekáčku dáme 2 lžíce plnotučné hořčice a přilijeme 200 ml vývaru. Necháme vše pořádně provařit a podle potřeby ještě zahustíme. Podáváme s vařeným bramborem s petrželkou.“

Babičina cibulačka- Vaříme s VENDY

29. ledna 2017 v 17:43 | Veronika Srncová |  Polévky


Babičina cibulačka- Vaříme s VENDY

29.1.2017


Budeme potřebovat:

  • 1 kg cibule
  • 1 l vývaru
  • hladká mouka
  • máslo
  • 250 ml smetany
  • pepř
  • sůl
Příprava:

1) Cibuli očistíme a nakrájíme na půlkolečka. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a restujeme. Poté zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Vše osolíme, opepříme a necháme vařit asi 20 minut. Pak přidáme smetanu a již jen krátce provaříme. Kro chce raději cibulový krém, postačí jen rozmixovat ponorným mixérem do hladka.

2) VENDY TIP! K cibulačce si připravte sýrové krutonky. Rohlíky nakrájejte na kolečka, orestujte na másle a posypte strouhaným sýrem. Je to jednoduché, ale moc dobré!

„BABIČINA CIBULAČKA Ingredience 1 kg cibule 1 l vývaru Hladká mouka Máslo 250 ml smetany Sůl, pepř Postup Cibuli očistíme a nakrájíme na půlkolečka. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a restujeme. Poté zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Vše osolíme, opepříme a necháme vařit asi 20 minut. Pak přidáme smetanu a již jen krátce provaříme. Kro chce raději cibulový krém, postačí jen rozmixovat ponorným mixérem do hladka. VENDY TIP! K cibulačce si připravte sýrové krutonky. Rohlíky nakrájejte na kolečka, orestujte na másle a posypte strouhaným sýrem. Je to jednoduché, ale moc dobré!“

Dezert ve skleničce- skořicovo- jablkové se smetanou

26. ledna 2017 v 8:55 | Veronika Srncová |  Dezerty


Dezert ve skleničce- skořicovo- jablkové se smetanou

26.1.2017



Příprava: 30 minut

Budeme potřebovat.

  • 6 jablek velkýcj
  • 1 pudink vanlkový za studena
  • 600 g zakysané smetany
  • 1 lžička skořice
  • 50 g rozinek
  • citronvá šťáva
  • moučkový cukr
  • voda
  • mléko
Příprava:


1. Rozinky namočíme na 15 minut do vařící vody
2 Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky
3. Rozvaříme je s mletou skořicí a asi 5 lžícemi vody do měkka, pak k nim přidáme rozinky, osladíme a ochutíme citronovou šťávou
4. Smetanu ušleháme do hladka spolu s pudinkovým práškem, v případě potřeby doředíme mlékem
5. Osladíme podle chuti
6. Do skleniček vrstvíme nejprve jablka, pak smetanu, zase jablka, opět smetanu, a končíme jablečnou směsí
7. Vychladíme a podáváme.

Dezert ve skleničce - skořicová jablka se smetanou

Křehké pastinákové hranolky s křenovým dipem

26. ledna 2017 v 8:51 | Veronika Srncová |  Pohoštění


Křehké pastinákové hranolky s křenovým dipem

26.1.2017



Přírpava: 1 hodina
Porce: 6

Budeme potřebovat:

  • 1/2 hrnku majénzy
  • 1/3 hrnku strouhaného křenu
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 1/2 lžičky rozmarýnu
  • sůl
  • pepř
  • 900 g pastináku nakrájeného na plátky hranolek
  • 2 lžíce oliv. oleje
Přírpava:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte majonézu, křen, česnek, rozmarýn, sůl a pepř v misce a dejte do lednice.
  2. Připravené hranolky nasypte do větší mísy a přilijte olej, osolte a opepřete. Promíchejte tak, aby se všechny hranolky dostatečně obalily a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Pečte přibližně 45 minut, v půlce pečení promíchejte. Nakonec zapněte troubu na nastavení grilu a nechte 5 minut opékat dozlatova.
  4. Nasypte hranolky na talíř a servírujte s připraveným dipem.
recipe_roasted-parsnips-horseradish-mayonnaise_1200x800

Speciální čaj na nachlazení a bolest v krku

26. ledna 2017 v 8:47 | Veronika Srncová |  Pro zdraví


Speciální čaj na nachlazení a bolest v krku

26.1.2017



Příprava: 20 minut

Budeme potřebovat:

  • uzavíratelnou sklenici
  • 1 citron na tenké plátky
  • zázvor na kolečka
  • med
Přírpava:

  1. Ve skleničce smícháme nakrájený citron se zázvorem. Vše nakrájeno na tenké plátky.
  2. Zalijeme medem a uskladníme v ledničce.

Dávkování :
1 čajovou lžičku směsi dáme do hrníčku a zalijeme horkou vodou.(Voda nesmí být vařící, aby nezničila vitamíny a enzymy.)
Skladovat v ledničce můžeme 2 - 3 měsíce

Speciální čaj

Vymazlené tvarůžky

26. ledna 2017 v 8:44 | Veronika Srncová |  Nakládání


Vymazlené tvarůžky

26.1.2017



Přírpava: 30 minut
Porce: 4

Budeme potřebovat.

  • 2 balíčky oloumouckých tvarůžků
  • 1 cibule
  • 2 feferonky
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky nobvéhk oření
  • 1 lžička sušených rajčat
  • 1 lžička medvědího česneku
  • petrželka
  • 1 lžícecdijonské hořčice
  • 200 ml oleje
Pířprava:

  1. Tvarůžky si rozložíme na jednotlivá kolečka.
  2. Cibuli nakrájíme na"céčka", feferonky na hrubo.
  3. V oleji prošleháme hořčici, přidáme pokrájenou petrželku, medvědí česnek, kuličky pepře a sušená rajčata.
  4. Do sklenice se šroubovacím uzávěrem vrstvíme střídavě tvarůžky, prokládáme půlkolečkami cibule a feferonkami.
  5. Zalejeme kořeněným olejem, zavíčkujeme sklenici a dáme do chladničky minimálně na 3 dny.

Řízečky v sýrovo-bramborovém těstíčku

26. ledna 2017 v 8:41 | Veronika Srncová |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso


Řízečky v sýrovo-bramborovém těstíčku

26.1.2017



Přírpava: 45 minut

Budeme potřebovat:

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 lžíce wolchestru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • koření na kuře
  • 2 lžíce oleje
  • 2 brambory
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 100 g uzeného sýra
  • 2 lžíce hladké mouky
  • bylinky
  • olej
Pířrpava:

  1. Kuřecí prsa nakrájet na menší kousky, naložit do marinády na 24 hod, ale může i méně.
  2. Brambory a sýr jemně nastrouhat, smíchat s přísadami na těstíčko a smažit na oleji.

Kuřecí vývar- Vaříme s VENDY

26. ledna 2017 v 8:33 | Veronika Srncová |  Polévky


Kuřecí vývar- Vaříme s VENDY

26.1.2017



Přírpava: 45 minut

Budeme potřebovat:

  • polovina cibule
  • křideélka
  • polovina porku
  • kořenová zelenina
  • petrželka nebo pažitka
  • masox
  • muškátový oříšek
  • sůl
Příprava:

Kuřecí křidélka a skelety opláchneme a dáme do hrnce, přidáme rozpůlenou cibuli, zalijeme studenou vodou, osolíme a opepříme. Necháme pomalu vařit, dokud maso nezměkne (asi tak 2 hodiny). Potom vývar přecedíme, z křidélek a skeletu obereme maso a vývar dále necháme vařit. Nakrájíme na kostičky kořenovou zeleninu a dáme do vývaru. Později přidáme trochu pokrájeného pórku. Když je zelenina měkká, můžeme přidat nasekanou petrželku nebo pažitku. Pak vrátíme zpět obrané maso. Aby nebyl vývar zakalený, uvaříme si zvlášť nudličky nebo knedlíčky a ty nakonec přidáme do již uvařené polévky.

Tažený kuřecí vývar

Borůvkový dort z piškotů ochuceným vaječním likérem

26. ledna 2017 v 8:30 | Veronika Srncová |  Dorty nebo dortíky


Borůvkový dort z piškotů ochuceným vaječním likérem

26.1.2017



Příprava: 1 hodina a 30 minut


Budeme potřebovat:

Těsto:

  • 125 g cukru moučka
  • 70 g hladké mouky
  • 70 g kukuřič. škrobu
  • 125 ml likéru vaječného
  • 70 ml oleje
  • 1 vanilk. cukr
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • forma
Náplň:

  • 200 g borůvek ( kompotu)
  • 750 ml smetany
  • 500 ml borůvkového kompotu ( doplníme dytak vodou nebo džusem)
  • 2 balíčky vanilk. cukru
  • 3 baílčky smetana fix
  • 2 balíčky vanilk. pudinku
Zdobení:

  • 10 lžic likéru vajčného
  • čokoláda nastoruhaná
Pířprava.


1. Na přípravu těsta smícháme v míse mouku se škrobem a kypřícím práškem, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, olej a likér, šleháme elektrickým ručním šlehačem krátce na nejnižším stupni, pak na nejvyšším stupni asi 2 minuty dohladka
2. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme v elektrické troubě na 180 °C, v horkovzdušné troubě na 160 °C, pak necháme korpus vychladnout
3. Na přípravu náplně necháme kompot okapat na sítku a šťávu přitom zachytíme
4. Z pudinků (Zlatých klasů) uvaříme krém podle návodu na obalu, ale jen s 500 ml šťávy z kompotu (případně doplněné vodou, nebo džusem) a bez přidání cukru, vmícháme borůvky, ale před tím než naneseme na korpus ve formě si vložíme dokola mastný papír na vyvýšení okrajů a pak naneseme na korpus a uhladíme, koláč uložíme do chladničky tuhnout.
5. Smetanu, vanilkový cukr a Smeta-fix vyšleháme elektrickým ručním šlehačem do tuha a naneseme na borůvkový krém
6. Na ozdobení pomocí lžičky vytvoříme ve šlehačce malé prohlubně a vyplníme jejich vaječným likérem
7. Do kastrůlku nalámeme čokoládu na malé kousky, ve vodní lázni rozpustíme a naneseme na řezy, praktičtější je to pocákat topingem, opět odložíme do lednice tuhnout.

Borůvkový dort z piškotu ochuceného vaječným likérem

Bramborové knedlíky plněné masem

26. ledna 2017 v 8:25 | Veronika Srncová |  Hlavní jídla- Uzené maso


Bramborové knedlíky plněné masem

26.1.2017



Přírpava: 1 hodina

Budeme potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 00 g dětské krupičky
  • 2 vejce
  • sůl
  • nápln ( salám rozemletý a uzené)
Přírpava:

  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout - můžou se uvařit i den předem.
    Poté oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo propasírujeme.
    Přidáme ostatní suroviny a rychle propracujeme těsto (rychle, aby neřídlo!) naplníme masovou směsí a vaříme v osolené vodě asi 15 min.

Kuřecí rizoto III.

25. ledna 2017 v 11:45 | Veronika Srncová |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso


Kuřecí rizoto III.

25.1.2017



Přírpava: 40 minut

Budeme potřebovat:

  • 400 g kuřecího masa
  • 300 g rýže
  • 100-150 g hrášku
  • 1 cibule
  • 60 g parmazánu
  • 1 lžíce másla
  • 500 ml vývaru kuřecího
  • sušený tymián
  • olej
  • pepř
  • sůl
Přírpava:

1. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, přebranou rýži spaříme ve vroucí vodě, necháme okapat a kuřecí maso nakrájíme na menší kousky
2. Na rozehřátém oleji orestujeme cibuli, přidáme kousky masa, ochutíme solí, mletým pepřem i tymiánem, přisypeme rýži a dolijeme kuřecím vývarem v poměru 1:1,5 a dusíme doměkka
3. Uvařené rizoto promícháme s máslem, hráškem spařeným horkou vodou, z části parmazánu nastrouhaného na jemno a ozdobíme zbylou částí parmazánu nakrájeného na hoblinky.

Kuřecí rizoto III.

Sýrovo-cibulové bulečky

25. ledna 2017 v 11:42 | Veronika Srncová |  Pečivo

Sýrovo-cibulové bulečky

25.1.2017



Přírpava: 45 minut

Budeme potřebovat:

  • 1 cibule velká
  • 250 g hladké mouky
  • kousek másla
  • 50 g másla
  • 150 g uzeného sýra
  • 2 lžíe oliv. oleje
  • 150 ml mléka
  • 3 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1/2 lžička soli
  • mléko
  • mléko
  • hrubá sůl
  • sezam
Přírpava


1. S dostatečným časovým předstihem si připravíme cibulku, protože do těsta se přidává vychladlá
2. Nakrájíme ji na jemno a na rozpáleném másle s olejem smažíme do středně hnědé barvy, hlídáme a mícháme
3. Přisypeme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat
4. Necháme vychladnout, pokud je to nutné, slijeme přebytečný tuk
5. Z mouky, smíchané se solí a kypřicím práškem, a másla vypracujeme ručně nebo v robotu hrubou drobenku, do které zapracujeme střídavě vychladlou smaženou karamelizovanou cibulku, mléko, hrubě strouhaný sýr
6. Vypracujeme ručně nebo v robotu hladké těsto, ze kterého tvarujeme kuličky, velikosti velkého ořechu nebo podle potřeby
7. Klademe je na papírem vyložený plech v dostatečných rozestupech, trošku zploštíme (třeba pomoučeným dnem skleničky) a potřeme rozšlehaným žloutkem s kapkou mléka
8. Sypeme různě barevným sezamem, hrubou solí, mákem atd.
9. Pečeme v troubě rozehřáté asi na 185 °C asi 12-15 min.

Sýrovo-cibulové bulečky

Horký pomerančový džus

25. ledna 2017 v 11:37 | Veronika Srncová |  Limonády, šťávy, sirupy


Horký pomerančový džus

25.1.2017



Přírpava: 10 minut

Budeme potřebovat:

  • 0,5 l pomerančového džusu 100%
  • 0,5 l bílého vína
  • 4 badyány
  • 4 skořice celá
  • 1 pomeranč
  • hřebíček
Přírpava:

1. Víno ve větším nerezovém hrnci svaříme společně s džusem a kořením
2. Po krátkém provaření odstavíme a dochutíme cukrem, aby nebyl punč příliš kyselý
3. Horký nápoj nalijeme do sklenic a ozdobíme plátky dobře omytého pomeranče které jsme napíchali hřebíčky, tyčinkou skořice a badyánem.

Horký pomerančový punč

Knedlíky z dětské krupice se šunkouu

23. ledna 2017 v 9:01 | Veronika Srncová |  Přílohy


Knedlíky z dětské krupice se šunkouu

23.1.2017



Přírpava: 40 minut

Budeme potřebovat:

  • 250 ml vody
  • 250 ml mléka
  • 250 g dětské krupice
  • 100 g másla
  • 3 vejce)
  • 100 g šunky
  • petrželka
  • sůl
  • pepř
Přírpava:

  1. Mléko a vodu ohřejeme v jednom hrnci, přidáme špetku soli a necháme provařit. Když mléko a voda vře, přidáme dětskou krupici a chvíli povaříme.
  2. Odstavíme a necháme vychladnout, přidáme máslo, nasekanou petrželku, nakrájenou šunku, vajíčka, osolíme, opepříme a důkladně vymícháme. Pokud se vám hmota nedá tvarovat, přisypeme hladkou mouku.
  3. Z hmoty tvarujeme kuličky, které vaříme v osolené vroucí vodě cca 10 minut.
  4. Uvařené kuličky vyjmeme a vložíme je do formy na pečení, kterou jsme vymastili máslem.
  5. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů, do doby, pokud kuličky nezískají zlatou barvu. Dobrou chuť!
Knedlíky z dětské krupice se šunkou

Řízečky v kořeněné kůrčičce

23. ledna 2017 v 8:57 | Veronika Srncová |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso


Řízečky v kořeněné kůrčičce

23.1.2017




Přírpava: 45 minut
Porce: 4

Budeme potřebovat.

  • 4 kuřecí prsa
  • olej
  • sůl
Těstíčko:

  • 3 vejce
  • 32 stroužky česneku
  • 2 lžíce sojové oomáčky
  • strouhanka
  • 1 lžíce hořčice dijonské
  • 1 lžíce Adžika koření
  • 1 lžíce majoránky
  • olej
  • pepř
Pířrpava.

1. Všechny přísady na těstíčko důkladně promícháme tak, aby bylo bez hrudek
2. Maso nakrájíme na menší řízečky, naklepeme, osolíme a naložíme je minimálně na 3 hodiny do lednice, pořádně promícháme, aby těstíčko maso obalilo ze všech stran (lze samozřejmě nechat v lednici i přes noc, o to lépe)
3. Poté i s těstíčkem smažíme pozvolna na oleji dozlatova, těstíčko před obrácením ještě rozetřeme po povrchu, až pak otočíme.

Řízečky v kořeněném křupavém těstíčku

Jogurtové muffiny s borůvkami

23. ledna 2017 v 8:53 | Veronika Srncová |  Záviny, Muffiny


Jogurtové muffiny s borůvkami

23.1.2017



Příprava: 45 minut
Porce: 12

.Budeme potřebovat:

  • 80 g změklého másla
  • 80 g cukru třtinového
  • 1 vejce
  • 150 g bílého jogurut
  • 2 lžičky kůry citronové
  • 220 g špaldové mouky
  • 80 ml mléka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 125 g borůvek

Drobenka.

  • 3 lžícem ásla
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce mandlí nasekaných
  • 2 lžíce třtinového cukru
Přírpava:

  • Předehřejte troubu na 180 °C. Máslo, cukr, vejce, jogurt a citronovou kůru dejte do mísy a prošlehejte. Přidejte mouku prosátou s kypřicím práškem, poté přidávejte mléko a důkladně promíchejte.
  • 2
    Nakonec vmíchejte borůvky. Těstem naplňte formy na muffiny (tak do tří čtvrtin, muffinky pečením povyskočí).
  • 3
    Připravte si drobenku, tak že všechny ingredience smícháte a dáte na naplněné formy s muffiny.
  • 4
    Pečete v rozehřáté troubě cca 25 minut.
Jogurtové muffiny s borůvkami a drobenkou

JÍDLO pro klid v duši

22. ledna 2017 v 19:49 | Veronika Srncová |  Strava a pitní režim




JÍDLO pro klid v duši

22.1.2017


Spolu s barevným ovocem a zeleninoudostáváme nejen barvy v celé kráse, ale najdeme i látk, které jinde nenajdeme. Pro život zdraví s antioxidanty.

Během noci totiž vylučujeme růstový hormon HGH, a to předevší mezi půlmnocí a druhou hodinou ranní.


Jde o skoro zázračný hormon , který zlepšuje nejen náladu, ale refeneruje i tělo a dokonce zpomaluje stárnutí.

KOUZELNÉ HORMONY

Patrří jsem serotonin, hormo pro dobré živobytí pohodu mozku. Nejpoužvanějším zdrojem serotoninu jsou sladkosti. Metabolismus nervů hodně ovlivňujevi vitamín B1.

Pro vyrovnání duševní schopnosti je důležitý dodstatečná hladina hořčíku. Říká se mu minerální síla nervů.


KAROTENOIDY . ( tedy meruňky, broskve, rajčata, papriky, brokolice, kapusta špenát a mrkev).



VITAMIN C ( v citronech, pomerančích, rybízu, bramborách a kiwi).



VITAMIN E ( v ořešíchm mandlích, oleji z pšeničních klíčků, slunečnicová jádra.)


FLAVODOIDY ( v jhodách, jablcích, červené zelí, cibule, ředkvička, čekanka a baklažán).



SAPONINY ( v hrachu, fazolích a špenátu).


Rychlovka z jednoho pekáčku se žampionami a bylinkami - Vaříme s VENDY

22. ledna 2017 v 19:32 | Veronika Srncová |  Hlavní jídla- Vepřové


Rychlovka z jednoho pekáčku se žampionami a bylinkami - Vaříme s VENDY

22.1.2017


Příprava: 45 minut

Budeme potřebovat.

  • 600 g vepřových medailonků
  • 1 kg brambor
  • žampiony hrst
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • bylinky
Zálivka.

  • 5 lžic oleje
  • 5 lžic vody
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce kečupu
  • česnek
  • 1/2 kžičky tymiánu
  • 1/2 lžičky bazalky
  • mletý pepř:
Příprava:

Vepřové medailonky naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na pánvi. Pekáček si vymažeme olejem a do něj vložíme nakrájené, umyté brambory na měsíčky. K bramborám přidáme umyté žampiony a orestované vepřové plátky. Pak připravíme marinádu a celý pekáček zalijeme. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přikryté. Asi po 20ti minutách trochu podlijeme vodou (150-200ml) a promícháme. Poté dopečeme asi 10 minut ještě přikryté, promícháme a odkryté necháme cca 30 minut dopéci.

Zelňačka- Vaříme s VENDY

22. ledna 2017 v 19:26 | Veronika Srncová |  Polévky


Zelňačka- Vaříme s VENDY

22.1.2017


Přírpava: 45 minut

Budeme potřebovat:

  • 3 lžíce sádla
  • klobása nebo uzené maso
  • zelí
  • cibule
  • sladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • mletý kmín
  • 3-5 kuliček nové koření
  • 1-2 bobkové listyk
  • 1 storuek česnkeu
  • 2-3 lžíce hldké mouky
Přírpava:


Na sádle zpěníme na jemno pokrájenou cibulku a přidáme pokrájenou klobásu (nebo uzené maso), lehce orestujeme, zaprášíme sladkou paprikou. Pak přidáme sůl, pepř, mletý kmín, bobkový list, pár kuliček nového koření (vkládám do čajového vajíčka včetně bobkového listu), přidáme zelí, česnek a podlijeme vodou (vývarem z uzeného masa). Necháme provařit a nakonec jen zahustíme jíškou, kterou si připravíme zvlášť a to tak, že rozpustíme sádlo a přidáme hladkou mouku. Někdo přidává brambory do zelňačky, ale u nás to nefrčí…

Fotka uživatele Vaříme s Vendy.

Milena řezy

22. ledna 2017 v 19:21 | Veronika Srncová |  Dezerty


Milena řezy

22.1.2017


Příprava: 1 hodina

Budeme potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 5 lžiček rozpuštěné kávy ) uvařené v hrníčku
  • 4 vejce
  • 1 kypřící prášek
  • 3 lžíce kakaa
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleje
  • 250 ml mléka
Náplň:

  • 100 g másla
  • 4 tyčinky Milna
  • 2 smetany ke šlehání
  • 500 g tvarohu
  • granko
  • 4 lžíce cukru
Příprava.

  1. 1) Instantní kafe uvaříme a smícháme s moukou a kypřícím práškem, vejci, cukrem, kakaem, mlékem a olejem.
  2. 2) Pečeme 30 minut při 180°C. Po upečení necháme vychladnout.
  3. 3) Rozpustíme tyčinky čokoládové Mileny spolu s lžící mléka, stále mícháme a pak vyšleháme s máslem a tvarohem. Na to dáme ušlehanou smetanu s 2 lžícemi cukru.
    Posypeme grankem.

Domácí pomazánkové máslo

22. ledna 2017 v 19:15 | Veronika Srncová |  Pomazánky


Domácí pomazánkové máslo

22.1.2017


Příprava: 20 minut

Budeme potřebovat.

  • 500 g bílého jogurtu ( Hollandia)
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl
Příprava:

  1. 1ú Jogurt smícháme s kysanou smetanou a osolíme dle chuti. Vezmeme vyšší nádobu, nejlépe 3 litrovou láhev, na jejíž hrdlo připevníme gumičkou bavlněný kapesník, nebo utěrku a směs opatrně vlijeme.
  2. 2) Zavřeme víkem a konce kapesníku raději ještě převážeme. Dáme do lednice a necháme do druhého dne vykapat.
  3. 3) Pak vyndáme do uzavíratelné misky a uchováváme v lednici. Máme-li rádi ochucené, můžeme přidat pažitku, jarní bylinky, papriku atd.

Koupili Jsme Zoo ( We Bought a Zoo) ( 2011)

22. ledna 2017 v 18:15 | Veronika Srncová |  Filmíky


Koupili Jsme Zoo ( We Bought a Zoo) ( 2011)

22.1.2017



Žánr: DObrodružný, rodinný, drama, komedie
Rok: 2011
Délka: 124 minut
Země: USA

FILm zde ke stažení:


Novinář Benjamin Mee ztratil před šesti měsíci ženu a zůstal sám se dvěma dětmi - starším Dylanem a sedmiletou Rosií. Zejména chlapec nese matčinu smrt velmi těžce. Jsou s ním potíže ve škole - naposledy se dopustil krádeže - a navíc namaloval podivnou kresbu useknuté hlavy, ze které stříká krev. Jelikož to není první provinění, ředitel školy ho musí vyloučit. Ve stejné době se Benjamin nepohodne se svým šéfem a také opouští práci. Naštěstí spolu s bratrem Duncanem dostali každý podíl na dědictví po otci. A tak se Benjamin rozhodne najít pro rodinu nový dům a začít znovu...









8. díl My Máme Spoleščnou Historii ( We Have History Together)

22. ledna 2017 v 16:12 | Veronika Srncová |  8. řada Upíří Deníky ( The Vampire Diaries)


8. díl My Máme Spoleščnou Historii ( We Have History Together)

22.1.2017


Stefan a Damon se zúčastní podpůrné skupiny pro lidi, kteří mají problém se zvládáním vzteku, aby našli svou další oběť. Sybil je stále naživu a učí skupinu středoškoláků, které později využije jako rukojmí, aby se dostala ke Caroline a lokalizovala historický artefakt, který může být použitý proti ní. Stefan a Damon nadále slouží Cadeovi a testují morálku mladé doktorky, Tary.

Seriál ke stažení zde:


a1-05b3b9c42ea6f96f0d53da13929fa2ad.jpg

a2-52989e5b8a61a5fc7f9602b39f68a46b.jpg

a3-e17c51f2707423776747b4c915f254a4.jpg

a5-b7b952cc4f5262f21ee9858d5534fc60.jpg

a7-1983360efd9ec1410aad074faebeaf77.jpg

Mrkvová pomazánkas cibulí

21. ledna 2017 v 19:47 | Veronika Srncová |  Pomazánky


Mrkvová pomazánkas cibulí

21.1.2017


Příprava: 15 minut

Budeme potřebovat:

  • 4 mrkve
  • 5 lžíce majonézy
  • 1 cibule
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • pepř
  • pažitka
Příprava:

  1. 1)nCibuli nadrobno nakrájíme, mrkev najemno nastrouháme.
  2. 2)V míse promícháme a přidáme sůl, pepř, cukr a majonézu. Servírujeme na pečivu, sypané pažitkou. Dobrou chuť!
Mrkvová pomazánka s cibulí

Gyrosový špíz z trouby

21. ledna 2017 v 19:43 | Veronika Srncová |  Hlavní jídla- Vepřové


Gyrosový špíz z trouby

21.1.2017


Příprava: 1 hodina a 20 minut
Porce: 4

Budeme potřebovat:

  • vepřovou pečeni
  • cibule
  • anglická slanina
  • cherry rajčata
  • červená paprika
  • žampiony
  • koření gyros
  • koření gril
  • olej
  • sůl
Příprava:

  1. 1) Maso si nařežeme na takové jako čtverečky, cibule na kolečka, cherry rajčátka na půlky a anglickou slaninu si složíme z každého plátku do čtverečku.
  2. 2) Připravené maso osolíme a posypeme kořením Orient gril, mírně naklepeme, vezmeme jehly nebo špejle a navlékáme suroviny střídavě za sebou (rajče, maso, cibule, slanina, paprika...). P
  3. 3) ůlku cibule a pár žampionů dáme na dno pekáčku s malým množstvím oleje, na to položíme špízy, které ještě posypeme kořením Gyros, podlijeme vodou, přikryjeme pekáč a dáme péct do trouby.
  4. 4) Po půl hodině špízy otočíme, znovu podlijeme (abychom měli šťávu) a pečeme další půlhodinku, pak ještě dopečeme 15 minut bez přikrytí.
Gyrosový špíz z trouby

Tvarohovo-citronový krém

21. ledna 2017 v 19:40 | Veronika Srncová |  Krémy



Tvarohovo-citronový krém

21.1.2017


Příprava: 15 minut
Porce: 4

Budeme potřebovat:

  • 2 banány
  • 300 g tvarohu
  • 150 g smetany
  • dlouhé piškoty
  • 150 g cukru
  • 1 lžička citronvé štávy
  • kůra z citronu
Příprava:

Tvaroh so smotanou, cukrom, a citrónovou šťavou zmiešame. Do 4 misiek dáme na dno nakrájané banány, piškóty a rozdelíme do nich ochutený tvaroh. Vrch ozdobíme citrónovou kôrou.

Untitled 1 recovered recovered recovered recovered recovered recovered recovered recovered recovered recovered recovered recovered recovered.gif

Pikantní toasty s kuřecí směsí- Vaříme s VENDY

21. ledna 2017 v 19:37 | Veronika Srncová |  Dobrůtky nebo večeře


Pikantní toasty s kuřecí směsí

21.1.2017


Příprava: 45 minut

Budeme potřebovat:

  • 2 kuřecí prsa
  • 8 toastového chleba
  • 1 malý porek
  • 1 cibule
  • 1 lžíce kečupu
  • jarní cibulka
  • 8 cherry rajčat
  • 2 lžíce škrobu
  • 2 papriky
  • sojová omáčka
  • chilli omáčka
  • sůl
  • pepř
Příprava:

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, lehce prohodíme v bramborovém škrobu a na troše oleje orestujeme do zlatova. Zakápneme sójovou omáčkou, přidáme nakrájený pórek, cibuli, jarní cibulku, papriku, cherry rajčátka, trochu kečupu a chilli omáčky. Tousty nasucho opečeme, dáme na ně hotovou kuřecí směs, ozdobíme a můžeme servírovat.

Fotka uživatele Vaříme s Vendy.

Banánový dort- Vaříme s VENDY

21. ledna 2017 v 19:33 | Veronika Srncová |  Dorty nebo dortíky


Banánový dort- Vaříme s VENDY

21.1.2017


Příprava: 1 hodina a 30 minut

Budeme potřebovat:

  • 3 vžloutky
  • 100 g cukru
  • 4 lžíce vody
  • 30 g kakaa
  • 70 g polohrubí mouky
  • 3 bílky
  • 1 prášek do pečiva
Postup:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy, pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené)

Krém tmavý:

  • 30 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • 1 hrnek mléka
  • Z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout.
  • 140 g másla
  • 100 g cukru
  • 40 g kakaa
  • 1-2 vejce
Postup:
Máslo, cukr, kakao a vejce ušleháme, přidáme vychladlou kaši a máme hotový krém.

Krém banánový:

  • 1 pudink banánový
  • 300 ml mléka
  • 4 lžíce cukru
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 lžíce másla
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 1 smetana
Postup:
Z mléka, 2 lžic cukru a pudingového prášku uvaříme hustý puding. Na horký puding dát potravinářkou fólii a takto dát chladit. (díky tomu budeme mít pudding bez škraloupu). Nyní si ušleháme 1 smetanu s 1 ztužovačem.Vedle si vyšleháme 2 lžíce másla a 2 lžícemi cukru, poté přidáme zakysanou smetanu a vychladlý pudding. Nakonec přimícháme ušlehanou šlehačku.

Dort a jeho příprava:
Korpus 1x prořízneme. Spodní část korpusu natřeme tenkou vrstvou tmavého krému. Poté vyskládáme na tenké plátky nakrájený banán a celé potřeme banánovým krémem. Pak přiklopíme druhou částí korpusu. Celý dort pomažeme banánovým krémem a ozdobíme tmavým krémem. Nakonec nakrájíme banány a ozdobíme na povrchu dortu. Pokud nemáme dort k okamžitému použití, tak je nutné banány potřít průhlednou želatinou (uvařit 1ks Dr. Oetker Dort-želé čiré, 200 ml vody a 3 lžíce cukru).

Lokše- Vaříme s VENDY

21. ledna 2017 v 19:28 | Veronika Srncová |  Omelety a placky


Lokše- Vaříme s VENDY

21.1.2017


Příprava: 45 minut

Budeme potřebovat:

  • 1 kg uvařených brambor
  • sůl
  • 300 g hlakdé mouky
Pířrpava:

1) Brambory uvařit ve slupce, oloupat a nechat vychladnout. Poté je nastrouhat na jemném struhadle, stejně tak, jako se strouhají na bramborové knedlíky. Poté na vále zpracuji nastrouhané brambory, mouku a trochu sole v hladké nelepivé těsto. Po vypracování těsta, si udělám váleček, který nakrájím na stejné díly. Každý díl jemně podsypu a vyválím na placku cca 3mm vysokou.

2) Staročeský recept je tak, že by se Lokše měly péci na "sucho" na litinové plotýnce, tu však nemám, takže jsem jemně pomašlovala (opravdu malinko) teflonovou pánev a opékala z obou stran. Lokše tvoří při pečení puchýřky, což je správné. Po vyjmutí z pánve ještě teplé Lokše potřít sádlem, nebo máslem. Jakmile jsou Lokše navrstvené na talíři, přikryjte je mísou, tak aby "zvláčněly"

„Máme je také rádi jen tak, maštěné máslem. babička je pekla rovnou na plotýnce, ale to měla ještě na dřevo. Dnes holt na pánev:)“

Fotka uživatele Vaříme s Vendy.

Kuřecí plátky s tatarkovo-sýrovou čepičkou

21. ledna 2017 v 19:25 | Veronika Srncová |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso


Kuřecí plátky s tatarkovo-sýrovou čepičkou

21.1.2017


Příprava: 1 hodina
Porce: 4

Budeme potřebovat:

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce tatarky
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g nivy
  • bazalka
  • 50-100 g loveckého salámu
Přírpava:

  1. 1) Plátky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme a vložíme do zapékací misky.
  2. 2) V misce smícháme tatarku s postrouhaným sýrem, salámem, česnekem a bazalkou.
  3. 3) Touto směsí potřeme maso a zapékací misku vložíme do trouby, pečeme při 200 st. 30 minut.

Banánový jogurt s Chia semínky

21. ledna 2017 v 19:22 | Veronika Srncová |  Jogurty, džemy


Banánový jogurt s Chia semínky

21.1.2017


Příprav: 25 minut

Budeme potřebovat:

  • 1 banán
  • 1/2 hrnku mléka dle příchutě
  • 2 lžíce kešů oříšeků
  • 2 lžíce cha semínek
  • citronová šťáva
  • špetka mleté skořie
  • špetka soli
  • Necháme namočit chia semínka alespoň na 20 minut do 4 polévkových lžic mandlového mléka. Dáme stranou.
  • Necháme namočit kešu oříšky na 20 minut do vody, aby změkly. Vodu pak vylijeme.
  • Pomocí mixéru smícháme všechny ingredience, aby vznikla jemná hmota.
  • Přimícháme mandlové mléko podle toho, jak hustý chceme mít jogurt.
  • Podáváme za pokojové teploty nebo vychlazené z lednice.
postup Domácí krémový banánový jogurt

Čertovy špalíčky s pečenými bramborami

21. ledna 2017 v 19:19 | Veronika Srncová |  Hlavní jídla- Vepřové


Čertovy špalíčky s pečenými bramborami

21.1.2017


Příprava: 1 hodina
Porce: 4

Budeme potřebovat:

  • 600 g vepřové plece
  • 6 stružků česneku
  • 150 g žampionů
  • 3 chilli papričky
  • 3 lžíce kečupu
  • sladká paprika
  • 1 cibule
  • 200 ml vody
  • sl
  • pepř
Příprava.

  1. 1) Maso nakrájíme na kostky, žampiony na malé kostičky nebo plátky, cibuli na kolečka a česnek rozmačkáme. Pekáček vylijeme trochou oleje.
  2. 2) V míse smícháme maso, celé papričky, žampiony, cibuli, česnek, kečup, pepř, ml.papriku a sůl. Hotovou směs dáme do pekáčku, podlijeme vodou, zaděláme alobalem nebo poklopem a pečeme v troubě asi hodinu.
  3. 3)Po hodině pokrm odkryjeme a dopečeme ještě asi 15 minut. Kdo má rád šťávu, tak si maso po odkrytí trošku podlije a dopeče.
  4. 4) Pečené brambory: Brambory okrájíme a nakrájíme na čtvrtky, omyjeme a osušíme (aby se nám nepřilepily na pekáč). Dáme do pekáče, osolíme, posypeme sušeným česnekem, sladkou mletou paprikou, zakapeme olejem, promícháme a upečeme dozlatova.

Slaný koláč cibulová s bylinkovým dipem

21. ledna 2017 v 19:13 | Veronika Srncová |  Koláče a koláčky


Slaný koláč cibulová s bylinkovým dipem

21.1.2017



Příprava: 65 minut+ kynutí

Budeme potřebovat:

  • 15 g droždí
  • 300 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 4 lžíce oliv. oleje
  • 1 žloutek
  • 1 hrstka lsunečnicových semínek
Nápl%n:

  • 25 g slaniny na kostikčy
  • 150 g sýr nastoruhaný
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • 1 lžička hořčice
  • 2-3 arní cibulky
  • pepř
Dip.

  • bazalka
  • petrželka
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 50 ml řeckého jogurtu
  • 80 ml majonézy
  • 4 jarní cibulky
  • pepř
  • sůl
Příprava:

1. Do velké mísy nasypeme mouku, kterou promícháme se solí
2. Přidáme rozdrobené droždí, zalijeme smetanou a mlékem pokojové teploty, těsto hněteme na pomoučené pracovní ploše tak 5 minut, pak ho necháme 20-30 minut odležet
3. Do těsta zapracujeme olivový olej, hněteme dalších 5 minut, pak necháme těsto kynout dalších 90 minut, až zdvojnásobí svůj objem
4. Zatím, co těsto kyne, smícháme suroviny na náplň
5. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou část rozválíme na kolo o průměru 25 cm
6. Troubu předehřejeme na 200 °C a plech vyložíme papírem na pečení
7. Jedno kolo potřeme náplní, okraj necháme volný, tak 1 cm, přiklopíme druhým kolem těsta, doprostřed položíme sklenici dnem vzhůru a lehce ji přitlačíme
8. Koláč rozdělíme na čtvrtiny, každý řez vedeme od sklenice směrem ven, každou čtvrtinu rozřízneme na polovinu, každý vzniklý kousek ještě čtvrtiny, vytvoříme tak 32 kousků, každý třikrát zatočíme kolem podélné osy (zní to složitě, ale je to jednoduché, stačí se kouknout na fotografie v galerii, pak vše pochopíte)
9. Odstraníme sklenici, těsto potřeme rozšlehaným vejcem a střed koláče, kde byla sklenice, posypeme slunečnicovými semínky
10. Vložíme do trouby, pečeme 25-30 minut pěkně dozlatova, upečený koláč vytáhneme z trouby a necháme vychladnout, podáváme s bylinkovým dipem.

Slaný koláč s jarními cibulkami a bylinkovým dipem

Nepečený stracatella dort

20. ledna 2017 v 17:54 | Veronika Srncova |  Dorty nebo dortíky


Nepečený stracatella dort

20.1.2017


Příprava: 1 hodina

Budeme potřebovat:

  • 100 g rozpuštěného másla
  • 20 cukrářských piškotů
Ktém čokoládový:

  • 50 g vařené čokolády
  • 200 ml smetany
  • 1 ztužovač smetany
Stracatella:

  • 500 ml smetany
  • 30 g cukru
  • 100 g čokolády
  • 2 sáčky ztužovače
  • čokoláda na ozdobu
Přírpava:

1. Na přípravu čokoládové náplně svaříme smetanu s čokoládou na vaření a necháme dostatečné vychladnout v lednici
2. Cukrářské piškoty si vložíme do sáčku a pořádně je válečkem rozdrtíme, sypkou směs smícháme s rozpuštěným máslem a těstem vyložíme dortovou formu, dáme také ztuhnout do lednice
3. Připravíme si první náplň; svařenou smetanu s čokoládou vyjmeme z chladu, přidáme ztužovač a vyšleháme do tuha, z krému uděláme uprostřed korpusu kopeček a uhladíme
4. Na stracciatella náplň (druhou náplň) ušleháme šlehačky s cukrem a ztužovači a přimícháme nastrouhanou čokoládu, navršíme na celý korpus a urovnáme
5. Nakonec dort ozdobíme strouhanou čokoládou a necháme v lednici minimálně 3 hodiny ztuhnout.

Nepečený stracciatella dort