Říjen 2016

Tvarohový moučník s kávovou vůní

31. října 2016 v 8:58 | Veronika Srncová |  Dezerty



Tvarohový moučník s kávovou vůní

31-10.2016


Budeme potřebovAT:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vanilk. cukr
  • 1 lžíce kávy nevařit
Krém:

  • 500 ml mléka
  • 2 vanilk. pudnky
  • 4 lžíce cukru
  • 500 g tvarohu
  • 125 g másla
  • 4 lžíce rumu
Zdobení:

  • 2 zakysané smetnay
  • 150 g čokolády
Přírpava:

  1. Všechny suroviny kromě kakaa a kávy promícháme v kompaktní hmotu. Pekáček (25 x 35 cm) vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Polovinu těsta nalejeme dopekáčku. Do zbývající poloviny přidáme kakao a kávu a promícháme. Pokud bude těsto příliš tuhé, šoupneme tam panáku rumu :-))). Pak tmavým těstem přelijeme to světlé a obráceným koncem vařečky zlehka promícháme, abychom získlali hezké mramorování. Dáme péci do trouby vyhřáté na 180 st. asi 15 až 20 minut. Na mřížce necháme zcela vychládnout.
  2. Pudink uvaříme dle zvyklostí nebo návodu na obalu. Přidáme cukr a do horkého pudinku dáme máslo. Stáhneme z plamene a mícháme, dokud se nám máslo zcela nerozpustí. Přidáme tvaroh, rum a vyšleháme do hladkého krému. Krém přidáme na chladný korpus a stěrkou nebo cukrářskou kartou hezky uhladíme.
  3. Čokošku nalámeme do misky a necháme rozpustit v mikrovlné troubě. Ihned přidáme zakysanky a důkladně promícháme. Pracujeme rychle, páč to velice rychle tuhne. Polevu navrstvíme na krém a vše dáme vychladit a zatuhnout do lednice.

3 tipy na čokoládovou polevu

31. října 2016 v 8:40 | Veronika Srncová |  Krémy


3 tipy na čokoládovou polevu

31.10.2016



Varianta I.

Budeme potřebovat:

  • 100 g másla
  • 2-3 lžíce kakaa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička cukru moučky
  • 5 lžic mléka
  • vanilk. extrakt
Pířprava:

50 g másla, kakao, hladkou mouku, moučkový cukr a mléko přivedeme k varu a za stálého míchání spojíme. Když máme hmotu rozpuštěnou, přidáme 50 g másla a vanilku. Pokud vám hmota velmi ztuhne přidáme více mléka.

Varianta II.

Budeme potřebovat?

  • 150 g čokolády
  • 1 lžíce kakaa
  • 250 g cukru
  • 0,5 l šálku vody
Pířprava:

Ve vodní lázni rozpustíme 150 g kvalitní hořké čokolády a přidáme kakao, cukr a 1/2 šálku vody. Směs ohříváme na mírném ohni, dokud nezhoustne a následně připravenou čokoládou polijeme dort nebo řezy.

Varianta III:

Budeme potřebovat:

  • 125 ml smetany
  • 125 g šokolády
Pířprava:

Smetanu na šlehání ohřejeme v hrnci na mírném ohni, ovšem dáváme pozor, abychom smetanu nepřivedli do varu - tehdy smetana neztuhne. Ohřátou smetanu odstavíme a přidáme do ní na kousky nalámanou čokoládu. Mícháním ji rozpustíme. Připravenou čokoládovou polevu navrstvíme na řezy.


Nakládaný hermelín s grilovacím kořením

30. října 2016 v 18:42 | Veronika Srncova |  Pohoštění


Nakládaný hermelín s grilovacím kořením

30.10.2016


Budeme potřebovat:

  • 2 hermelíny
  • 2 cibule
  • 5 stroužků čsneku
  • 1 grilovacé koření
  • olej)

Přírpava.
  1. Hermelín, kupujeme raději tvrdší, aby měl možnost se rozležet společně s cibulí a česnekem.
  2. Hermelín nakrájíme na osminky a z každé strany obalíme v grilovacím koření.
  3. Na dno sklenice vyskládáme cibuli a na plátky pokrájený česnek. Na tuto vrstvu položíme hermelínové čtvrtky a opět navršíme cibuli a česnek a na to znovu hermelín.... takto pokračujeme do vyčerpání sýra a cibule s česnekem až po okraj sklenice. Na zalití používám rostlinný olej.
  4. Sklenici přetáhnu potravinovou folií a postavím na talířek na kuchyňskou linku.
  5. Třetí den je připravený ke konzumaci.

Karamelová zálivka

30. října 2016 v 18:28 | Veronika Srncova |  Zálivky


Karamelová zálivka

30.10.2016



Příprava: 25 minut

Budeme potřebovat:

  • 225 g cukru
  • 60 ml vody
  • 55 g másla
  • 175 g smetany
  • špetka soli
Přírpava:

do hrnca , najlepšie dvojitým dom si dáme rozvariť vodu s cukrom..počkáme kým sa nám nevytvorí karamel a samozrejme miešame ..musí mať zlatohnedú farbu a musí sa ťahať ako žuvačka..odstavíme..Potom pridáme maslo , a nakoniec šľahačku so šipkou soli...rozmiešame na hladký krém..

2. Krok



krém používame na prelievanie dezertov a zákuskov,,Vydrží vám v chladničke i dlhšiu dobu..Len ak budete chcieť získať tekutý stav budete musieť prehriať nad parou, alebo v mikrovlnke..

Španělky

30. října 2016 v 18:20 | Veronika Srncova |  Dezerty


Španělky

30.10.2016

Příprava: 1hodina 30 minut

Budeme potřebovat.

  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 6 vajec
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek
Náíplň:

  • 500 g smetany
  • 300 g čokolády
  • kůra z 1 citronu
Příprava.

Maslo vyšľahajte do penista..Pridajte cukor , žĺtka múku premiešanú s práškom do pečiva a s kakaom.Nakoniec vmiešajte z bielkov vyšľahaný sneh..pečieme 15 minút pri 180 °C..

2. Krok

Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu v smotane, pridajte aj nastrúhanú pomarančovú kôru ..Nechajte vychladnúť a najlepšie na druhý deň vyšľahajte..

3. Krok

Vyšľahanú čokoládovú šľahačku naneste na piškótu a prizdobte buď to kúskami pomaranča alebo s jeho kôrou..


Kuřecí stripsy s jogurtovou náplní

30. října 2016 v 18:17 | Veronika Srncova |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso


Kuřecí stripsy s jogurtovou náplní

30.10.2016



Přírpava: 30 minut

Budeme potřebovat:

  • 4 kuřecí prsa
  • 400 g bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 balení slaných chipsů
  • kurkurma
  • ole
  • pepř
  • sůl
Příprava:


1. Maso nakrájíme na delší, ale silnější proužky, ty osolíme, opepříme a posypeme kurkumou
2. V míse rozděláme jogurt, přidáme vajíčko, prolisovaný česnek, osolíme a opepříme
3. V jiné míse rozmačkáme chipsy
4. Maso namočíme do jogurtu a obalíme v chipsech
5. Smažíme na másle s kapkou oleje
6. Podáváme se salátem nebo různě upravenými brambory.


Česneková pomazánka s mrkví

30. října 2016 v 18:12 | Veronika Srncova |  Pomazánky


Česneková pomazánka s mrkví

30.10.2016



přírpava: 20 minut

Budeme potřebovat:

  • 370g majonézy
  • 170 g sýra
  • 4 swtroužky česneku
  • 1 mrkev
  • sůl
  • pepř
Příprava:

1. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na jemno
2. Tvrdý sýr také nastrouháme
3. Česnek oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme přes lis
4. Vše smícháme s majonézu a dochutíme solí a pepřem
5. Podáváme na chlebíčkách z bílé veky nebo pomazánku využijeme při tvorbě jednohubek


Matjesový salát

30. října 2016 v 18:10 | Veronika Srncova |  Saláty


Matjesový salát

30.10.2016

Přírpava: 35 minut

Budeme potřebovatr:

  • 300 g matjesů
  • 100 g grášku
  • 100g sýra
  • 1 masitá červená paprika
  • 1 bob. list
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • pažitka
  • pepř
Přírpava:


1. Matjesy nakrájíme na proužky, cibuli na kroužky, promícháme
2. Přidáme kostičky sýru, proužky červené papriky, sterilovaný hrášek, pažitku, vše opět promícháme
3. Ochutíme pepřem, přidáme ocet, olej znovu zamícháme, naplníme do sklenice, přidáme bobkový list, nové koření a necháme v lednici 3 dny rozležet
4. Podáváme s pečivem, chlebem a chlazeným pivem.


Hrušková bábovka

29. října 2016 v 18:54 | Veronika Srncova |  Bábovky,buchty


Hrušková bábovka

29.10.2016


Přírpava: 1 hodina a 30 minut

Budeme ptořebovart:

  • 6 hrušek
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru moučky
  • 1 kypřící prášek
  • 1 lžička perníkov. koření
  • 1 lžička skořice
  • 3 vejce
  • 150 ml oleje
  • 1 čokoládová poleva
Pířprava:

  1. Hrušky oloupeme a 3 nakrájíme na kostičky a 3 nagrubo nastrouháme. Ovoce dáme do kastrůlku a zlehka podusíme, aby pustilo šťávu. Necháme vychladnour.
  2. Do mísy dáme mouku, cukr, kypřící prášek, koření, skořici a mícháme.
  3. Vejce vyšleháme do pěny, přidáme olej, přimímícháme sypkou směs a nakonec vychladlé hrušky.
  4. Těsto vlijeme do formy a dáme péct do trouby na 50 minut 50 stupních. |Nakonec polijeme polevou.

Krupicové knedlíčky

29. října 2016 v 18:46 | Veronika Srncova |  Zavářky do polévek


Krupicové knedlíčky

29.10.2016


Přípravs: 15 minut

Budeme potřeebovat:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké moukx
  • 1 vejce
  • 1 jarní cibulka
  • bylinky
  • 2 lžíce dětské krupičky
  • sůl
  • pepř
Příprava:

  1. V pánvi na rozpáleným oleji zpěníme jarní cibulku, přidáme mouku a v\ymícháme světlou jíšku,.
  2. Do základu přidáme vejce, nať z cibulky a bylinky. Zahustíme moukou a krupičkou.
  3. Těsto osolíme, opeříme a tvoříme knedlíčky, které vkládáme do vroucí vody. Necháme alespoň 8 minut povařit.

Netradiční knedlíky perníkové

29. října 2016 v 18:41 | Veronika Srncova |  Přílohy


Netradiční knedlíky perníkové

29.10.2016


Porce: 2 šišky
Příprava: 45 minut

Budeme potřebovat:

  • 200 g veky
  • 150 g perníku nastrouhání
  • 3 vejce
  • 150 ml mléka
  • 60 g hrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • sůl
Přípraava.

  • Veku a perník nakrájíme na kostičky cca 1 cm.
  • V misce našleháme vejce, mléko, hrubou mouku, kypříví pášek, sůl.- VMícháme pokrájenou veku a perník a necháme odpočinout.
  • Pokud hmota bude příliš řídká, můžeme zahoustnou strouhankou.
  • NEcháme odpočinout a uděláme 2 šišky. Vaříme 25 minut.

Knedlíky se sýrem a mrkví

29. října 2016 v 18:35 | Veronika Srncova |  Přílohy


Knedlíky se sýrem a mrkví

29.10.2016



Příprava: 40 minut

Buideme potřebovat:

  • 4 plátky tmavého chleba toastového
  • 500 g hruvbé mouky
  • 2 žloutky
  • 1 kypřící prášek
  • sůl
  • kurkurma
  • libeček
  • 1 lžíce čedaru
  • 1 mkrev
  • mléko
Přírpava:

  1. Chléb nakrájíme na kostičky. V míse smícháme mléko, prášek do pečiva, chléb, žloutky, sýr, bylinky, sůl, mléko, mrkev a zamícháme. Vypracujeme těsto.
  2. Vytvarujeme 2 šišky. Necháme odpočinout 30 minut přikrytou utěrkou. D8me do vroucí vody v osolené vosdě a vaříme 25-30 minut.

Teorie Tygra ( 2015)

29. října 2016 v 18:14 | Veronika Srncova |  Filmíky


Teorie Tygra ( 2015)

29.10.2016


Žánr: Komedie
Rok: 2015
Délka: 101 minut
Země: Čr

Film zde:


Babička Jana (Iva Janžurová) totiž vždy rozhodovala o dědově životě, stáří, a nakonec i o tom, jak a kde bude pohřbený. Nerespektovala žádné jeho přání a touhu, v dobré víře, že ona sama vždy a lépe než on ví, co je pro něj dobré a správné. A tak se k jeho neštěstí o něj starala podle své představy o jeho štěstí. A zeťovi Janovi začíná být jasné, že je na té samé cestě. Jeho žena Olga (Eliška Balzerová) se totiž řídí stejnou teorií malého dvorku a dlouhého biče a přesvědčením, že za štěstí svého muže je zodpovědná výhradně ona. Janovi dojde, že už takto dál nemůže, nechce, neumí. Když nic neudělá, skončí jako tchán. Jednoho dne jej napadne způsob, jak se osvobodit a získat zpět vládu nad svým životem. Tato revolta je ale hodně netradiční. Už jen tím, že prvotní inspirací mu byl jeden z jeho pacientů, papoušek s podezřením na Alzheimera. Jan se tak i díky němu vydává na cestu za naplněním toho, o čem se domnívá, že jsou jeho sny.










Konder Pinque s kokosem

28. října 2016 v 19:29 | Veronika Srncova |  Dezerty


Konder Pinque s kokosem

28.10.2016


Přírpava: 40 minut

Budeme potřebovat:

  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 vanilk. cukr
Náplň:

  • 200 g čokolády
  • 50 g másla
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžíce oleje
Zdobení:

  • 165 g mscarpone
  • 50 g kokosu
  • salko
Pířprava:

1. Krok

Vyšľaháme si bielka s cukrom do tuhého snehu..Potom pridáme žĺtka pekne jedno za druhým,vanilkový cukor. primiešame aj múku zmiešanú s práškom do pečivaa s kakaom a jemne premiešame..

2. Krok

Na konci pridáme olej a všetko ešte raz premiešame. Nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 20 minút.Potom vyberieme, necháme vychladnúť a prerežeme na polovicu..

3. Krok

V miske si ručným šľahačom vymiešame mascarpone a pridávame k nemu kondenzované mlieko.Nakoniec vmiešame kokos..Ak máte radi , môžete dať kokosu aj viac..

4. Krok

Pripravíme si aj čokoládovú polevu,..Všetko rozpustíme vo vodnom kúpeli ..

5. Krok

Vrstvíme tak, že najskôr si prvý diel piškóty natrieme kokosovou plnkou..Pekne uhladíme a s čokoládovou polevou urobíme po celej ploche zákuska tenkú vrstvu čokolády..Dáme na pár minút do chladničku aby čokoláda zatuhla, a potom na tenkú vrstvu natrieme opäť kokosový krém..

6. Krok

Pritlačíme zľahka na krém druhý plát piškóty..Potom celý zákusok prelejeme čokoládovou polevou a dozdobíme kokosom..


Banoffee Pie

28. října 2016 v 19:24 | Veronika Srncova |  Dorty nebo dortíky


Banoffee Pie

28.10.2016

Přírpava: 1 hodina

Budeme potřebovat:

  • 250 g máslových sušenk
  • 1 konzervované mléko
  • 4 banány
  • 75 g másla
  • 280 ml smetany
  • kakaový prášek
Přírpava:

Kondenzované mlieko varíme ponorené vo vode asi 2 hodiny.Je dobré keď si to urobíte deň dopredu.

2. Krok

Sušienky rozomelieme mixérom a premiešame ich s roztopeným maslom.Túto zmes natlačíme na dno formy a dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky.

3. Krok

Potom navrstvíme karamelové salko , a naň poukladáme nakrájané banány na kolieska.Nakoniec dáme vrstvu šľahačky..Tú nemusíte vôbec veľmi sladiť lebo tento zákusok je zo salka tak sladký že vám ten cukor v šľahačke vôbec chýbať nebude..Vrch prizdobíme kakaom..


Salát ze sterilovaného celeru

28. října 2016 v 19:20 | Veronika Srncova |  Saláty


Salát ze sterilovaného celeru

28.10.2016

Přírpava: 15 minut

Budeme potřebovat:

  • 1/2 skleničky celeru sterilovaného na nudličky
  • 1 vejce
  • 60 g šunky
  • 1 lžíce majonézy
  • pepř
  • sůl
Pířprava:

  1. 1) Okapaný celer překrájíme, přidáme nahrubo strouhané vejce, nakrájenou cibuli, salám nakrájený na proužky, majonézu, osolíme, opepříme a promícháme.
  2. 2) Necháme chvíli v chladu uležet. Podáváme s bílým pečivem.

Rumový čaj s ovocem

28. října 2016 v 19:16 | Veronika Srncova |  Limonády, šťávy, sirupy


Rumový čaj s ovocem

28.10.2016

Budeme potřebovat:

  • 100 g vypeckovaných švestek
  • 100 g rozinek
  • 100 meru=nek
  • 100 g fíků
  • 100 g ořechů nebo mandlí
  • 1 l rumu
  • 1 ovocný čaj
  • cukr
  • citron
Příprava:

  1. 1) Sušené ovoce a ořechy nakrájíme na kostičky, dáme do zavařovací sklenice a zalijeme rumem. Necháme několik dní uležet.
  2. 2) Potom dáváme do hrnečků menší sběračku ovocné směsi s rumem a dolijeme horkým ovocným čajem. Podle chuti osladíme a zdobíme plátky citrónu.

Kuřecí salát II.

28. října 2016 v 19:13 | Veronika Srncova |  Saláty


Kuřecí salát II.

28.10.2016

Budeme potřebovat:

  • kuřecí maso
  • 1 plechovcka kukuřice sterilované
  • 1 pnlotučná hořčice
  • 1 sklenička majonétzy
  • 2 kyselé okurky
  • wolchester dle chuti
  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • olej
Příprava:

1. Kuřecí maso, papriku, okurky a cibuli nakrájíme, dáme do misky
2. Přidáme scezenou kukuřici, hořčici, osolíme a opepříme
3. Nakonec všechny ingredience promícháme s majonézu, zakápneme octem a worcesterskou omáčkou
4. Salát podáváme vychlazený s pečivem.


Křupavé kuličky s jemným koropusem uvnitř

28. října 2016 v 19:08 | Veronika Srncova |  Cukroví


Křupavé kuličky s jemným koropusem uvnitř

28.10.2016

Budeme potřebovat:

  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 220 ml oleje
  • 1 lžička vanilk. extraktu
  • 3 vejce
  • 220 g cukru
  • 50 g čokolády
  • 1 salko
  • 150 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžíce másla
  • 3 mrkve
Příprava:

  1. Oloupejte a nastrouhejte mrkve, poté je rozmixujte společně s vejci a olejem na pyré.
  2. Do směsi přidejte cukr, mouku a promíchejte v jednolité těsto. Přelijte jej do formy vyložené pečícím papírem a pečte na 180 °C přibližně 40 minut. Poté nechte venku vychladit na pokojovou teplotu.
  3. V míse smíchejte salko, kakao a máslo do hladké hmoty. Vložte do mikrovlnky na 800 W na 4 až 6 minut, dokud směs nebude nechávat důlky, když do ní lehce zatlačíte prst. Dejte do lednice, dokud nebude směs vychlazená.
  4. Nakrájejte mrkvový korpus na malé čtverečky. Potřete si ruce malým množstvím oleje, vezměte trochu čokoládové hmoty a vytvarujte z ní placičku. Dejte mrkvový čtvereček dovnitř, zabalte a vytvarujte do kuličky. Nasypte na talíř trochu čokoládového zdobení a každou kuličku v něm obalte. Uchovávejte v lednici.

Vanilková kolečka

28. října 2016 v 19:04 | Veronika Srncova |  Cukroví


Vanilková kolečka

28.10.2016


Budeme potřebovat:

  • 500 g másla
  • 250 g cukru moučky
  • 1 citron
  • 2 vanilk. ořechy
  • 100 g ořechů
  • 1 kg hladké mouky
  • marmeláda
Pířprava:

  1. 1) Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z jednoho citronu. Ořechy a vanilkový cukr smícháme a přidáme je k máslu s cukrem a citronem.
  2. 2) Nakonec postupně přidáváme prosátou mouku a zpracujeme těsto, které rozválíme na hrubší plát a pomocí okrouhlé formičky vykrájíme kolečka.
  3. 3) Ukládáme je na papírem vyložený plech na pečení a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 5-10 minut. Záleží na tloušťce a velikosti jednotlivých koleček.
  4. 4) Upečená kolečka lepíme marmeládou a obalíme je v moučkovém cukru.

Kuřecí rarášci

28. října 2016 v 19:01 | Veronika Srncova |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso


Kuřecí rarášci

28.10.2016


Budeme potřebovat:

  • 1 kuře
  • 2 vejce
  • 100 ml piva
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce sojov. omáčky
  • 1 lžíce solamylu
  • sůl
  • pepř
  • olej
Příprava:

  1. 1) Kuře zbavte kůže a vykostěte.
  2. 2) Maso nakrájejte na menší kousky.
  3. 3) Do mísy dejte 2 vejce, pivo, hořčici, sojovou omáčku, hladkou mouku, solamyl, trochu pepře a soli.
  4. 4) Omáčku rozšlehejte vidličkou a nakrájené maso do ní naložte asi na 3 hodiny.
  5. 5) Pak maso zprudka osmažte na rozpáleném oleji. Vhodnou přílohou jsou hranolky, krokety nebo vařené brambory.

Karanelový krém

28. října 2016 v 18:58 | Veronika Srncova |  Krémy


Karanelový krém

28/.10.2016


Budeme potřebovat:

  • 100 g cukru
  • 200 ml vařené kávy
  • 0,5 dl vody
  • 250 g másla
  • 1 vanilk. pudink
Příprava:

  1. 1) Cukr nasypeme do kastrůlku a roztavíme na zlatavý karamel. Když je karamel hotový, zalijeme ho horkou kávou a mícháme do rozpuštění.
  2. 2) Nakonec vmícháme pudinkový prášek rozpuštěný v 0,5 dl vody. Mícháme do zhoustnutí.
  3. 3) Odstavíme z plotny, potáhneme potravinářskou folií a necháme při pokojové teplotě vychladnout.
  4. 4) Nakonec si vyšleháme kostku másla a prochladlou kaši do něj vmícháme a pořádně vyšleháme.

SNěhový rybízový koláč

28. října 2016 v 18:54 | Veronika Srncova |  Dezerty


SNěhový rybízový koláč

28.10.2016



Budeme potřebovat:

  • 320 g hladké mouky
  • 220 g hery
  • 100 g cukru
  • 4 žloutky
  • 500 g rybízu
  • 4 bílky
  • 200 g cukru
Pířprava:

1) Mouku, heru, cukr, 4 žloutky a špetku soli zpracujeme na těsto, vyválíme na pečící papír na plech a zapečeme v troubě při 180°C asi 15 min. Až těsto mírně zrůžoví, vyndáme plech z trouby.

2) Mezitím ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a po částech zašleháme 200 g cukru. Nakonec vmícháme rybíz (zmražený nerozmrazujeme). Zapečené těsto potřeme rybízovým sněhem a dopečeme dorůžova
.

ALenka v Říši Divů : Za Zrdcadlem (Alice in Wonderland: Through the Looking Glass (2016)

28. října 2016 v 18:50 | Veronika Srncova |  Filmíky


ALenka v Říši Divů : Za Zrdcadlem (Alice in Wonderland: Through the Looking Glass (2016)

28.10.2016



Žánr: Rodinný, fantasy, dobrodružný
Rok: 2016
Země: USA
Délkla: 108 minut

Film zde:


Alenka Kingsleighová se ujala řemesla po svém otci a strávila několik posledních let na divokých vlnách světových oceánů jako mořeplavkyně. Po svém návratu do Londýna objeví kouzelné zrcadlo, skrz které se dostane zpět do fantastické Říše divů, kde se znovu shledá se svými starými známými: Bílým králíkem, houseňákem Absolemem, kocourem Šklíbou a potrhlým Kloboučníkem, který není ve své kůži. Kloboučník totiž ztratil svou svoucnost a tak Bílá královna Mirana vyšle Alenku zapůjčit si Chronosféru, cože je kovová koule uvnitř Velkých hodin, jež stanovují veškerý čas. Cestou do minulosti se Alenka setkává se svými přáteli - i nepřáteli - v různých dobách jejich životů. Alenku čeká nebezpečná cesta, během které musí zachránit potrhlého Kloboučníka dřív, než jí vyprší všechen čas.









Když vám uteče oko na silonkách

28. října 2016 v 18:42 | Veronika Srncova |  Užitečné rady- Prádlo, Oblečení


Když vám uteče oko na silonkách

28.10.2016



Můžeme ho zachytit bezbarvým lakem nebo tekutým mýdlem. Mýdlo zachne a ztvrdne a oko dál nepustí.


Zašlé vařečky vyvařte

28. října 2016 v 18:40 | Veronika Srncova |  Užitečné rady- Nádobí


Zašlé vařečky vyvařte

28.10.2016



Povařte je v horké vodě nacghvilku a pak vydrhněte drátenkou a opláchněte. Nešušte je v příliš velkém horku, mohli by se zkřivit.


Když máte mokrý chléb a ohřejte ho

28. října 2016 v 18:37 | Veronika Srncova |  Užitečné rady- Jídlo


Když máte mokrý chléb a ohřejte ho

28.10.2016



Vložte chléb do sáčku papírového a ohřejte ho na 3 minuty v přefdehřáté troubě na 180 stupních,


OCET A SODA VRÁTÍ RUČNÍKŮM SLÁVU

28. října 2016 v 18:06 | Veronika Srncova |  Užitečné rady- Prádlo, Oblečení


pCET A SODA VRÁTÍ RUČNÍKŮM SLÁVU

28.10.2016



Když ručníky přestanou sát perte je na 2x . V první várce perte pomocí horké vody a míst gelu a prášku přidejte hrnek octa. V druhém praní přidejte jen půl hrnku sody.


Ořechová chutovka

28. října 2016 v 18:01 | Veronika Srncova |  Dezerty




Ořechová chutovka

28.10.2016



  1. Vlašské ořechi nasekáme a rozpusítme na másle. Přidáme lístky bazalky, pepř a ochuceným máslem přelijte gnochhi. Posypte parmazánem.

Jak na domiácí vanilkový cukr

28. října 2016 v 17:55 | Veronika Srncova |  Užitečné rady- Dezerty, sladké


Jak na domiácí vanilkový cukr

28.10.2016



POdélně rozřízneme vanilk, lusk a lžičkou seškrábneme semínka., Ta smícháme se 2 hrnky vody. Do dozy dejte na dno vyškrábaný lusk a zysypte cukrem. Před použitím nechte týden alespoň stát . Můžeme promíchávat.


Jablečné tyčinky k mlsání

28. října 2016 v 17:52 | Veronika Srncova |  Pohoštění


Jablečné tyčinky k mlsání

28.10.2016



Budeme ptořebovat:

  • Listové těsto
  • jablečnou přesnídávku
  • vejce
  • cukr
Příprava:

  1. Listové těsto rozválíme a potřeme přesnídávkou. Po kraji necháme kousek místa as přiklopíme druhým kusem těsta. V misce rozšleháme vejce s trochou vody a těsto jím potřeme. Lehce posypeme cukrem. Těsto pokrájíme na hranolky a přellžíme plechem vyloženým peč. papírem. Pečeme při 170 stupních cca 12 minut.

Domácí veka

25. října 2016 v 12:57 | Veronika Srncová |  Pečivo


Domácí veka

25.10.2016


Příprava: 50 minut

Budeme potřebovt:


  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce oliv. oleje
  • 2 lžičky soli
  • 3/4 kostky droždí
Příprava:


  • 1. Do mísy nasypeme prosátou mouku, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlažné vody, necháme vzejít kvásek
    2. Přidáme 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli a hrnek vody, rukama v míse vypracujte hladké těsto, z kterého vytvarujeme velký bochník, přikrytý čistou utěrkou necháme 1 hodinu kynout
    3. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 části, z kterých vyválíme válečky, ty pak necháme na plechu vyloženém papírem na pečené ještě 20 minut kynout
    4. Veky potřeme olivovým olejem a dáme péci do trouby vyhřáté na 190 °C, pečeme 20 minut dozlatova.

Nkaládané tvarůžky

25. října 2016 v 10:53 | Veronika Srncová |  Pohoštění


Nkaládané tvarůžky

25.10.2016


Příprava: 15 minut

Budeme potřebovat.

  • 8stroužků česneku
  • 2 balíčkytvarůžků
  • 2cibule
  • pálivá paprika
  • pepř
  • sůl
Příprava.

1. Cibuli nakrájíme na tenké kroužky, česnek na plátky ,tvarůžky na trojúhelníčky
2. Vše promícháme s paprikou a pepřem, naskládáme do sklenice a zalijeme olejem
3. Uložíme v chladu, konzumuje po 3 dnech nejlépe s chlebem a pivem.



Baylies Latte

25. října 2016 v 10:48 | Veronika Srncová |  Limonády, šťávy, sirupy


Baylies Latte

25,10,2016



Příprava: 15 minut

Budeme potřebovat:

  • 12,5cl mléka
  • 2cl kávy
  • 2cl bayleis
Příprav:

1. Do vysoké sklenice s napěněným mlékem pomalu přilijte espresso tak, abyste neporušili nadýchanou pěnu
2. Do caffè Latte přidejte smetanový likér Baileys, který se svými vanilkovo-čokoládovými tóny dokonale snoubí s chutí kávy
3. Drink dozdobte vločkami z hořké čokolády nebo kakaem.


Kuřecí rošták

25. října 2016 v 10:18 | Veronika Srncová |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso


Kuřecí rošták

25.10.2016



Příprava:45 minut
Porce:4

Budeme ptořebovat:

  • 2 vejce
  • 100 g nivy
  • 2 lžícesolamylu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžícesoj.omáčky
  • pepř
  • 500 g kuřecíhomasa
Příprava:

  1. Nejprve si ze všech surovin připravíme marinádu. Kuřecí maso nakrájíme na kousky a necháme marinovat (nejméně 3 hodiny, může se nechat i přes noc).
  2. Pak kousky na oleji smažíme dozlatova. Jako přílohu dáme staročeskou bramborovou kaši.

Česneková omáčka ke grilovanému masu

24. října 2016 v 8:48 | Veronika Srncová |  Zálivky


Česneková omáčka ke grilovanému masu

24.10.2016


Budeme ptořebovat:

  • 6 stroužků česneku
  • 250 ml zakysané smetany
  • pepř
  • sůl
  • petrželka
Pířprava:

Vše se smíchá a je to mňamka ke grilovaným masům. Je to jako dresing.


Broskový makovník

24. října 2016 v 8:43 | Veronika Srncová |  Dezerty

Broskový makovník

24.10.2016


Budedme potřebovat:

  • 300 polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 150 g máku
  • 4 vejce
  • 2,5 dl olej
  • 4 vejce
  • 2 kypřící prášky do pečiva
  • 1,54 dl mléka
Pířprava:

  1. Všechny suroviny dáme do misky a pořádně vyšleháme, dokud se v těste nezačnou dělat bublinky.
  2. Vyšlehané těsto vylijeme do vymazaného a strouhankou vysypaného vyššího plechu.
  3. Na vrch poklademe nakrájené broskve (může být i jiné ovoce), trochu ovoce přitlačíme pod povrch těsta a pečeme 25-30 minut na 160-170 ° C. Dobrou chuť!

Zázvorová limonáda

24. října 2016 v 8:37 | Veronika Srncová |  Limonády, šťávy, sirupy


Zázvorová limonáda

24.10.2016



Budeme ptořeovat:

  • 1,5 cm zázvoru
  • 2 lžíce cukru
  • 1 l minrrálky nebo sody
  • šťáva z půlky citornu
Příprava:

  1. Zázvor oloupeme a najemno nastrouháme. Zalijeme hrnkem vody a necháme půl hodiny stát.
  2. Potom přecedíme, přidáme ostatní suroviny. Dobře zamícháme, aby se cukr rozpustil a dáme vychladit.

Zmrzlina ze Salka

24. října 2016 v 8:34 | Veronika Srncová |  Zmrzliny


Zmrzlina ze Salka

24.10.2016


Budeme potřebovat:

  • 1 smetana
  • 1/4 l salka
  • dortové oplatky
Příprava.

  1. Smetanu ušleháme do tuha a pak pomalu přidáváme Salko, množství zvolte podle vlastní chuti, Salko je dost sladké.
  2. Nalejeme do vhodné nádobky a dáme do mrazáku.
  3. Asi po hodině hmotu lžící promícháme a pokud možno, po další hodině promícháme ještě jednou, aby se nevytvořily velké ledové krystaly.

Horká čokoláda se šlehačkou

24. října 2016 v 8:32 | Veronika Srncová |  Limonády, šťávy, sirupy


Horká čokoláda se šlehačkou

24.10.2016



Budeme potřebovat:

  • 100 g nalámané čokolády na vaření
  • 250l smetany
  • 250 ml mléka
  • kakao
  • skořice
Příprava:

  1. Kousky čokolády vložíme do hrnce s mlékem a smetanou a pomalu ohříváme. Musíme počkat, až se čokoláda zcela rozpustí. Poté přidáme oba cukry a trochu skořice. Necháme povařit až do varu, pak oheň vypneme a šleháme metličkou.
  2. Nakonec nalijeme do šálků, ozdobíme šlehačkou a posypeme kakaem.


    Zdobíme kopečkem smetany se strouhanou čokoládou.

Hermelínová pomazánka s tvarohem

24. října 2016 v 8:27 | Veronika Srncová |  Pomazánky


Hermelínová pomazánka s tvarohem

24.10.2016


Budeme potřebovat.

  • 1 tvaroh
  • 1 hermelín
  • 50 g sýru
  • 50 g nivy
  • plátek másla
  • 1 lžička hořčice
  • sůl
  • pepř
Pířprava:

  1. Hermelín nastrouháme na hrubém struhadle, eidam a Nivu na jemném.
  2. Do mísy přidáme tvaroh, máslo, gurmánskou hořčici, osolíme a opepříme.
  3. Vše vymícháme ručním šlehačem, pokud bude pomazánka příliš hustá, můžeme ji naředit majonézou.

Ševcovská pomazánka

24. října 2016 v 8:24 | Veronika Srncová |  Pomazánky


Ševcovská pomazánka

24.10.2016



Příprava: 25 minut

Budeme potřebovat:

  • 2 lžce oleje
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce hořčice plnotučné
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce wilchestrové omáčky
  • 3 cibule
  • 2 kyselé okurky
  • 200 g majonézy
  • 500 g vysočiny
  • cukr
  • pepř
  • sůl
Pířprava:

1. Olej, ocet, hořčici, kečup a worcesterskou omáčku povaříme v menším kastrůlku cca 2 minuty, odstavíme a necháme vychladnout
2. Cibuli, salám, okurky nakrájíme na jemno (můžeme nastrouhat)
3. Promícháme s majolkou a dříve povařenou směsí
4. Dochutíme pepřem a solí, popřípadě cukrem
5. Necháme v chladu odležet.


Mandarinkvo-makový dort

24. října 2016 v 8:20 | Veronika Srncová |  Dorty nebo dortíky


Mandarinkvo-makový dort

24.10.2016



Příprava: 1 hoina

Budeme potřebovat:

  • 150 g másla
  • 175 g cukru
  • 2 vejce
  • 160 g bíléhojogurtu
  • 1 prášek do pečiva
  • 2mandarinky ( kůry z nuch)
  • 2 lžíce máku
Náplň:

  • 50 g másla
  • 1254 g cukru
  • 250 g tvatohu nebo mascarpone
Ozdoba:

  • mák
  • mandrainky
Příprava:

Predhrejeme si rúru na 180 °C a pripravíme si tortovú formu s priemerom 15 cm..Tú si vymastíme a vysypeme múkou.

2. Krok

Maslo si s práškovým cukrom vyšľaháme do peny Šľaháme asi 2 minúty..Potom pridáme po jednom vajcia a jogurt..

3. Krok

V inej miske si zmiešame múku , prášok do pečiva , a kôru z dvoch mandarínok nastrúhanú na jemnom strúhadle.Primiešame aj celý mak.

4. Krok

Múčnu zmes premiešame s jogurtovou a miešame až kým sa nám obe zmesi neprepoja.

5. Krok

Potom si cesto rozdelíme na tri časti a každú pišótu odpečieme zvlášť, alebo môžeme aj dohromady a potom rozkrojíme na tri časti.

6. Krok

Pečieme dozlatista zvlášť každú piškótu cca 18 minút.Potom necháme úplne vychladnúť..

7. Krok

Na plnku si najskôr vyšľaháme maslo s cukrom do peny , potom pridáme tvaroh alebo mascarpone.

8. Krok

Úplne vychladnuté piškóty natrieme plnkou a navrstvíme na seba..Celú tortu potom takisto potrieme krémom.Ozdobíme celým makom, a mandarínkami..Poprípade madarínkovou kôrou..


Vlašimský řízek

23. října 2016 v 19:56 | Veronika Srncová |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso


Vlašimský řízek

23.10.2016



Porce: 2
Příprava. 30 minut

Budeme ptořebovat:

  • 250 g masa
  • 1 rohlk
  • 1 cibule
  • 40 g slaniny
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • 50 ml mléka
  • strouhanka
  • olej
Příprava:

  1. Maso umele s rohlíkem, Přidáme cibuli, sýr, slaninu, vejce a česnek Osolíme, opeříme, zalijeme horkým mlékem, promícháme a nechám odležet. SMěs potřeby zahustíme strouhankou a tvoříme kuličk. Smažíme dozlatova.

Zelný bramborák z trouby

23. října 2016 v 19:48 | Veronika Srncová |  Dobrůtky nebo večeře


Zelný bramborák z trouby

23.10.2016


Porce: 4
Příprava: 1 hodina

Budeme optořebovat:

  • 1 kg brambor
  • 250 g zelí kyselé
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • 1 lžička majoránky
  • kmín
  • 3 vejce
  • 100 g mouky hladké
  • 200 g uzeného
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
Příprava:

  1. Brambory oškrábeme, nastrouháme, přidáme zelí, pepř, sůl, majoránku, kmín a česnek, vejce, mouku a maso.
  2. Vše promícháme a směs dáme na plech vyloženým peč. papírem. Povrch uhladíme lžící, potřeem sádlem. Pečeme 190 stupních cca 1 hodinu.

Tradiční šišky

23. října 2016 v 19:43 | Veronika Srncová |  Bezmasá Jídla


Tradiční šišky

23.10.2016


POrce: 4
Pířprava. 35 minut

Budeme potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 30 g másla
  • 1 hnrkec strouhanky
  • cukr
  • mák, tvaroh dle chuti
Příprava:

  1. Brabory uvaříme ve vodě se slupkou. Studené nastrouháme.
  2. Přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Kdyby bylo lepivé přidáme mouku.
  3. Z těsta uvalíme dlouhou cca 2 cm nudli, které nakrájíme na malé kousk. Z každého vyválíme váleček jako prst.
  4. Připravené šišky hodíme do vroucí vody a osolené a uvaříme doměkka. išky pak dáme do pekáče vytřené máslem, posypeme opečenou strouhankou a cukrem. Promícháme vše.
  5. Posypeme dle chuti.

Pečené brambory se slaninou, žampiony a nivou

23. října 2016 v 19:37 | Veronika Srncová |  Přílohy


Pečené brambory se slaninou, žampiony a nivou

23.10.2016

Příprava: 45 minut
Porce: 5

Budeme potřebovat:

  • 5 větších brambor
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • 100 g slaniny
  • rozmarýn
  • 150 g žmpionů
  • 100 g nivy
Příprava.

  1. Brabory ve slupce uvaříme v osolené vodě 15 minut. Slaninu nakrájíme na kostičky. Opečeme na pánvi a přidáme rozmarýn.
  2. Po chvilce přidáme houby a orrestujeme.
  3. Na plech s opeč. papírem poklademe brambory, slaninovou směs navrch, osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Pečeme 20 minut při 200 stupních. Pak posypeme sýrem a pečeme 5 minut.

Jak se zbavit nevěsty (2016)

23. října 2016 v 19:29 | Veronika Srncová |  Filmíky


Jak se zbavit nevěsty (2016)

23.10.2016


Žánr: Komedie
Délka: 88 mnut
Země : Čr
Rok: 2016

FIlm zde:



Lenka Vlasáková hraje v romantické komedii "Jak se zbavit nevěsty" moderní dynamickou ženu Evu, která vlastní cukrárnu, stará se o syna a musí krotit svou rázovitou maminku v podání Jany Švandové. S bývalým manželem s tváří Davida Matáska má skvělý vztah a jak, říká její kamarádka "nebyli byste první, co se rozvedli a zase dali dohromady". A pak se málem políbí a následuje pozvání na drahou večeři při svíčkách, kde se Honza konečně vyjádří. Opravdu se znovu zamiloval a přemýšlí o svatbě . . . . . s někým jiným! S krásnou, sympatickou a chytrou klavíristkou Lindou! A ještě chtějí upéct svatební dort. To je něco pro svéráznou Evinu maminku. Nikdy nevzdává, vždy si ví rady a zničit cizí svatbu je ta správná výzva. S bojovnou maminkou v zádech jede Eva na společný výlet se šťastnými snoubenci. A do toho rodinná regata, závod, bratrský souboj o místo přednosty zubařské kliniky, zlovolná švagrová a jeden potrhlý operní pěvec. Třešničkou na zábavném dortu je pak fotbalový trenér v podání Matěje Ru

Toastový dort

22. října 2016 v 19:27 | Veronika Srncová |  Dorty nebo dortíky


Toastový dort

22.10.2016


Budeme potřebovat:

  • 1 toasto. chléb
  • 4 vejce
  • 3 rajčata
  • 500 g šunky
  • 150 g sýra
  • 100 g másla
  • 150 g méka
  • sůl
  • pep
  • řmušk. oříšek
Příprava:

  1. 1) Připravíme si kulatou formu, vymažeme ji máslem a poklademe plátky toustového chleba, které jsme taky namazali máslem.
  2. 2) Mezi každý plátek chleba uložíme na plátky nakrájené rajče, plátek šunky.
  3. 3) Vajíčka vyšleháme s mlékem, osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a touto směsí zalijeme celý toustový dort.
  4. 4) Vrch posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů do zlata.

KNedlíky ze staršího pečiva s oreganem

22. října 2016 v 19:23 | Veronika Srncová |  Přílohy


KNedlíky ze staršího pečiva s oreganem

22.10.2016



Budeme ptořebovat:

  • 500 g starho pečiva
  • 3 cibule
  • 2 vejce
  • 4 plátky šunky
  • mléko dle potřeby
  • sůl
  • pepř
  • oregáno
  • petžrlka
  • mušl. oříšek
Pířprava.

  1. 1) Starší pečivo nakrájíme na malé kostičky, přidáme nasekanou petrželkou a oregano.
  2. 2) Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nakrájenou šunku nebo slaninu. Osmaženou slaninu s cibulí přidáme k pečivu s petrželkou a oreganem, přidáme vidličkou rozšlehané vajíčka a promícháme.
  3. 3) Přidáme špetku muškátového oříšku, sůl, pepř. Podle potřeby přilijeme mléko (dostaneme lepivou hmotu). Necháme odstát 15-20 minut.
  4. 4) Připravíme si potravinářskou fólii, do které budeme balit připravenou hmotu. Fólii důkladně z obou stran uzavřeme a vaříme cca 20 minut v osolené vodě. Tyto knedlíky můžeme skladovat v mrazničce ješte před vařením. Před použitím je necháme rozmrazit a vaříme ve vroucí vodě.

Knedlíky ze staršího pečiva s petrželkou a oreganem