Září 2016

Kuřecí plátky zapečené v bagetě

29. září 2016 v 19:22 | Veronika Srncová |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso

Kuřecí maso zapečené v bagetě

29.9.2016


Video:



Slané muffiny

29. září 2016 v 19:20 | Veronika Srncová |  Záviny, Muffiny



SLané muffiny

29.9.2016


Video zde:


Harlekýn

26. září 2016 v 8:52 | Veronika Srncová |  Dorty nebo dortíky


Harlekýn

26.9.2016



Příprava: 2 hodiny

Budeme potřebovat:

Korpus:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • 100 mlmléka
  • 50 g kakaa
  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli
Tmavý krém:

  • 250 g msetany
  • 50 g kaaa
  • 50 g cukru
  • 80 g čokolády
  • 150 g mascarpone
  • 20 g cukru moučky
Světlý krém:

  • 100 ml smetany
  • 100 g mascarpone
  • 20g cukru moučky
Příprava:

Přípravu začněte pečením korpusu a výrobou pařížské šlehačky na tmavý krém den dopředu (nebo alespoň 6 hodin dopředu). To aby svařená smetana s čokoládou stihla vychladnout a následně se dobře vychladit v lednici.
2
Na korpus si oddělte žloutky a bílky, máslo nechte povolit. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do polotuhého sněhu a pak po lžicích zašlehejte polovinu cukru a dál šlehejte, dokud sníh není pevný a na metle se po vytažení netvoří tuhé špičky.
3
Máslo vyšlehejte s druhou částí cukru a pak do směsi zašlehejte postupně všechny žloutky. Přidejte mléko a promíchejte. Mouku smíchejte s kakaem a postupně na střídačku s bílkovým sněhem přidávejte do těsta a opatrně míchejte.
4
Troubu nastavte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Spodek dortové formy (průměr 20 cm) vyložte pečicím papírem a upněte do obruče, kterou nevymazávejte (stěny se pak přichytí na okruží a zůstanou rovné). Těsto nalijte do formy, vložte do rozpálené trouby. Pečte 35-45 minut, propečenost zkuste špejlí.
5
Dort nechte asi hodinu chladnout na mřížce, poté opatrně odřízněte boky od formy, okruží sundejte a dort nechte zcela vychladnout. Můžeme zabalit do folie a nechat přes noc odpočinout v lednici (ale není to nutné).
6
Mezitím si připravte základ na tmavý krém. Metličkou zamíchejte smetanu, cukr krupici a kakao, směs nalijte do rendlíku a přiveďte pomalu k varu. Čokoládu nalámejte do horké smetany a za stálého míchání nechte zcela rozpustit. Směs nalijte do misky, přikryjte folií tak, že se folie dotýká i hladiny, nechte vystydnout a pak vložte alespoň na 4 hodiny do lednice.
7
Druhý den dokončete tmavý krém. Mascarpone s cukrem moučka rychle prošlehejte, aby se spojily, pak k nim po částech přidávejte svařenou pařížskou šlehačku (která je vychlazená na stejnou teplotu jako mascarpone) a stále šlehejte. Vznikne nám hladký tmavý krém.
8
Korpus seřízněte do roviny a pak ho jednou nebo dvakrát prokrojte. Spodní plát položte na servírovací tác a potřete částí tmavého krému (čtvrtinou). Přiklopte druhou částí korpusu, opět potřete tmavým krémem (čtvrtinou). Končíte poslední částí korpusu a tmavým krémem potřete vršek i boky dortu (třetí čtvrtinou). Zbytek krému vložte do pytlíku se zdobící špičkou.
9
Na světlý krém vložte stejně vychlazené mascarpone a smetanu do misky, přidejte cukr moučka a začněte šlehat na nižší stupeň výkonu. Směs nechte spojit, zvyšte otáčky, asi dvě minuty šlehejte, dokud nevznikne tuhá směs. Krém vložte do sáčku se zdobící špičkou a ozdobte vršek dortu podle fantazie. Dort ozdobte i tmavým krémem a hoblinkami čokolády (ty jdou udělat lehce pomocí škrabky na brambory přímo z tabulkové čokolády tak, že je škrábeme ze zadní strany tabulky).
10
Harlekýn nechte alespoň 2 hodiny v lednici a pak servírujte.


Srdcová taštička

26. září 2016 v 8:45 | Veronika Srncová |  Nápady na dárky


Srdcová taštička

26.9.2016



Video zde:


Dortík veselý

26. září 2016 v 8:42 | Veronika Srncová |  vaření


Veselý dort

26.9.2016



Video:


Základní čokoládový dort

26. září 2016 v 8:40 | Veronika Srncová |  Dorty nebo dortíky


Základní čokoládový dort

26.9.2016


Příprava: 1:30 minut

Budeme potřebovat:

  • 375 g měkkého másla
  • 260 g cukru třtinového
  • 3 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 80 g kakaa
  • 200 ml mléka
Poleva.
  • 150 g čokolády
  • 125 ml semtany
Příprava:

1 Předehřejte troubu na 160 ºC. V míse vymíchejte ručním šlehačem máslo a cukr do pěny; trvá to asi 10 minut. Postupně zašlehejte vejce, zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem a kakaem a mléko.

2 Lžící naklaďte těsto do dortové formy o průměru 22 cm vyložené pečicím papírem. Pečte 1 hodinu 10 minut, pak zkuste do korpusu zapíchnout špejli - pokud na ní nic neulpí, vytáhněte dort z trouby.

3 Nechte 10 minut ve formě, pak vyjměte a nechte vychladnout na mřížce. Vychladlý dort polévejte čokoládovou (nebo rumovou) polevou.

PolevA:

V kastrůlku na co nejmenším ohni zvolna zahřejte 150 g rozlámané kvalitní hořké čokolády a 125 ml smetany ke šlehání. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Stáhněte z plamene a nechte 10 minut odpočinout. Potřete polevou dort nebo ji podávejte zvlášť v omáčníku.


Těstovinový salát s pestem

22. září 2016 v 19:19 | Veronika Srncová |  Kniha Saláty- Z brambor, těstovin a rýže


Těstovinový salát s pestem

22.9.2016


Příprava: 30 minut
Porce: 4

Budeme potřebovat.

  • 400 g těstovin
  • sůl
  • 1 červená paaprika
  • rajčata
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce mletých mandlí
  • 150 g mozzarelly
Pesto:

  • 100 g rukoly
  • 6 lžic oliv. oleje
  • 2 lžíce citro. šťávy
  • sůl
  • pepř
  • citronová kúra
Příprava.

  1. Těstoviny uvaříme a pak uvařen= těstoviny spláxhneme a dáme1 hrnek těstovin nastranu.
  2. Papriky nakrájíme na kostičky. Rajčata rozčtvrtíme. Cibuli a česnek rozkrokíme na kostičky.
  3. Olej řepkový rozpálíme na pánvi s paprikou, cibuli a česnek. Orestujeme. Přidáme mandle. Nakonec přidáme rajčata. Mozzarellu přidáme.
  4. SMícháme.
  5. 2/3 rukoly nastrouháme nahrubo. s vodou těstovin, oliv. olejem a citronovou šťávou dáme do nádoby. Rozmixujeme, osolíme, opepříme a přidáme citr. kůru. SMícháme s těstovinami.

Trikolora- Těstovinový salát s mozzarelou

22. září 2016 v 19:09 | Veronika Srncová |  Kniha Saláty- Z brambor, těstovin a rýže


Trikolora- Těstovinový salát s mozzarelou

22.9.2016


Přírpava: 40 minut
Porce: 4

Budeme potřebovat:

  • 1 lilek
  • sůl
  • 500 g těstovin barevných
  • 3 velké papriky
  • 2 cuket
  • 2 rajčata
  • 400 g mozzarelly
  • peptželka
  • pepř
  • 125 ml oliv. oleje
Příprava:

  1. Lilek nakrájíme nak olečka 1/2 cm a posypeme solí. Necháme 1 hodinu vypotit. Těstovin uvaříme.
  2. Lilek grilujeme 4 minuty. Cuketu nakrájíme na tenké plátky. Rajčat blanšírujeme ve vroucí vodě a oloupeme.
  3. Mozzarellu nakrájíme na kostičky. Petželku nasekáme. Těstoviny msícháme ze zeůeninou a lilekm s mozzarellou. Oxhutíme solí a pepřem.

Bramborový salát se sterilovanými okurkmi

22. září 2016 v 19:02 | Veronika Srncová |  Kniha Saláty- Z brambor, těstovin a rýže


Bramborový salát se sterilovanými okurkmi

22.9.2016


Příprava: 20 minut
Porce: 4

Budeme potřebovat:

  • 1 kg vařeých brambor
  • sůl
  • 1 vejce
  • 4 steril. okurky
  • 250 g majonézy
  • sladká paprika
  • pepř
  • svazek pažitky
PřírpavaL

  1. Uvaříme brambory v osolen vody. Oloupeme a nakrájíme na 1/2 cm tlusté kolečka
  2. Vejce uvaříme. a nakrájíme na drobné kostičky s okurkami.
  3. Do směsi dáme majonézu, koření, mlet. papriku, solí a pepřem.
  4. Pažitku akrájíme.

Medový perník

22. září 2016 v 18:50 | Veronika Srncová |  Dezerty


Medový perník

22.9.2016


Budeme potřebovat:

  • 1 hrníček instatní kávy ( 5 lžiček)
  • 1 hrníček medu
  • 0,5 hrníčku cukru
  • 3 vejce
  • 5 lžic oleje
  • 3 hrníčky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrníček ořechů
  • 0,5 hrníčků rozinek
  • kanované ovoce
Příprava:

  1. 1) Uvařenou kávu promícháme s medem a cukrem, necháme přejít varem a vychladíme.
  2. 2) Celá vejce rozšleháme, za stálého míchání přiléváme olej, postupně přidáváme chladnou kávovou směs (s medem a cukrem), mouku, do které jsme přidali prášek do pečiva a perníkové koření, ořechy, rozinky a libovolné kandované ovoce.
  3. 3) Těsto nalejeme (je poměrně tuhé) na vymazaný a vysypaný plech a upečeme při teplote 180 stupňů. Dobrou chuť!

Tvarohová pomazánka s jarní cibulkou

22. září 2016 v 18:46 | Veronika Srncová |  Pomazánky


Tvarohová pomazánka s jarní cibulkou

22.9.2016



Budeme potřebovat:

  • 1 tvaroh
  • sůl
  • červená paprika mletá
  • jarní cibulka
  • pepř
Příprava:

  1. 1) Tvaroh dáme do misky (můžeme dát i trochu másla). Dohladka rozmícháme a přidáme nadrobno nakrájenou umytou a očištěnou jarní cibulku s natí, osolíme, opepříme a přichutíme sladkou červenou paprikou.
  2. 2) Podáváme s čerstvým chlebem a zeleninou. Mňam!

Kuřecí prsa s parmazánovou krustou

22. září 2016 v 18:26 | Veronika Srncová |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso


Kuřecí prsa s parmazánovou krustou

22.9.2016


Budeme potřebovat.

  • 4 plátky masa
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky sýra
  • 2 lžíce parmazánu
  • pepř
  • sůl
  • oregáno
  • strouhanka
  • česnek
  • paprika
  • máslo
Přírpava:

  1. 1) Každý plátek masa nadkrojíme podélně na polovinu, abychom dostali kapsičku.
  2. 2) Každou kapsičku naplníme šunkou a sýrem. Uzavřeme ji - můžeme si pomoci i párátkem. Osolíme, opepříme podle chuti.
  3. 3) Do misky si prolisujeme česnek, přidáme parmazán, strouhanku a červenou mletou papriku. Dobře promícháme a přidáme 3 lžíce rozpuštěného másla. Kuřecí prsa obalíme v parmazánové směsi a uložíme je do formy na pečení. Když se nám parmazánová směs ještě zvýšila, navrstvíme ji na vrch masíčka.
  4. 4) Pečeme při teplotě 200 stupňů cca 20 - 30 minut. Dobrou chuť!

Slanivovo-cibulové koláčky

22. září 2016 v 18:15 | Veronika Srncová |  Pohoštění


Slanivovo-cibulové koláčky

22.9.2016



Porce: 25

Budeme potřebovat:

  • 250 g polohrbé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 10 ml oleje
  • 150 ml vody
  • lžička cukru
  • 10 ml mléka
  • 250 g slaniny
  • 350 g cibule
  • kmín
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
Příprava:

  1. 1)mléka, kvasnic a cukru necháme vzejít kvásek. Zaděláme těsto, do kterého dáme mouku, kvásek, vejce, olej, vodu a trochu soli. Necháme vykynout alespoň 45 minut.
  2. Mezitím si nakrájíme na kostičky slaninu a cibuli. Slaninu opečeme na pánvi s 1 lžící oleje, přidáme cibuli, trošku soli, mletého kmínu a asi 10 minut podusíme.
  3. Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme za pomoci sklenice kolečka o průměru asi 8 cm. Na každé kolečko dáme cca 1 lžíci nádivky, okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při teplotě 200 stupňů, 15-20 minut. Dobrou chuť!

Meruňkové řezy

22. září 2016 v 18:09 | Veronika Srncová |  Dezerty


Meruňkové řezy

22.9.2016



Budeme potřebovat:

  • 3 vejce
  • půl hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrnky mouky polohrubé
  • 1 hnrkec cukru
  • 1 kypřící prášek
  • 1 kompot meruňky
  • 2 meruňkové přesnídávky
  • 2 zakysané smetany
  • granko
  • cukr
Přírpava:

  1. 1) Nejprve si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Pak přidáme olej, mléko a moučnou směs. Nakonec vyšlehaný sníh.
  2. 2) Pekáček vymažeme a vysypeme. Nalijeme na něj těsto a posypeme nakrájenými merunkami. Přelijeme cik cak přesnídávkama a pečeme asi 40 minut na 180°C.
  3. 3) Studené pak potřeme zakysanou smetanou, kterou jmse osladily cukrem a posypeme grankem.

Bramborové věnečky

22. září 2016 v 18:04 | Veronika Srncová |  Pečivo


Bramborové věnečky

22.9.2016


Budeme potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • 150 g vlažné vody
  • 200 g vařených brambor
  • sůl
  • 100 g zakysané smetany
  • 6 lžic oliv. oleje
  • 1 vejce
  • mák
  • sezam
Příprava:

  1. 1) Prosátou mouku nasypeme do mísy, utvoříme v ní důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a vlažnou vodu a lehce zamícháme s droždím. Necháme na teplém místě stát asi 15 minut, aby nám vykynul kvásek.
  2. 2) Brambory se zakysanou smetanou a olivovým olejem rozmixujeme na hladké pyré. Přidáme ho do mísy k mouce a vykynuté mu kvásku, osolíme a vypracujeme těsto. Je-li třeba, přikápneme ještě trochu vody, ale těsto musí zůstat dost husté.
    Přikryjeme ho utěrkou a necháme 20 minut v klidu.
  3. 3) Pak ho rozdělíme na 16 částí.
    Z každé části vyválíme dva dlouhé válečky tlusté asi 1 cm. Spleteme je dohromady a konce spojíme do věnečku.
    Naskládáme je na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Část věnečků můžeme posypat mákem, část sezamem a část strouhaným sýrem. Věnečky necháme ještě 15 minut kynout a potom pečeme při 180°C asi 15-20 minut dozlatova.

Jižanský Coleslaw

22. září 2016 v 8:55 | Veronika Srncová |  Saláty


Jižanský Coleslaw

22.9.2016



Příprava: 10 minut
Porce: 6-8

Budeme potřebovat:

  • 2 jablka oloupaná
  • 2 stonky brokolice
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • 1/4 hlábky zelí bílé
  • 5 lžic majonézy
  • pepř
  • sůl
  • citronová š'táva
Příprav:

  1. Najemno nakrájejte jablka, brokolicové stonky, červené a bílé zelí.
  2. 2
  3. Smíchejte s majonézou a dochuťte citronovou šťávou, pepřem a solí.

Pomazánka z balkanského sýra

22. září 2016 v 8:46 | Veronika Srncová |  Pomazánky


Pomazánka z balkanského sýra

22.9.2016


Příprava: 15 minut
Porce: 2-3

Budeme potřebovat:

  • 200 g balkánského sýra
  • 4 lžíce změklého másla
  • 1 cibule
  • 1/2 červené papriky
  • pepř
Příprava:

  1. Sýr nastrouháme na jemno, v misce utřeme se změklým máslem, pak vmícháme nadrobno nasekanou cibuli a malé kostičky papriky.
  2. Pomazánku dochutíme špetkou pepře. Pozor, nesolíme, balkánský sýr je slaný dost.

Penne s římským salátem

9. září 2016 v 20:00 | Veronika Srncová |  Kniha Saláty- Z brambor, těstovin a rýže



Penne s římským salátem

9.9.2016



Porce: 4
Příprava: 30 minut

Budeme potřebovat:

  • 300 g těstovin Penne
  • sůl
  • 500 g římského salátu
  • 2 storužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • pár vlašských ořechů
  • 8 lžic kefíru
  • pepř
  • chilly
Pířprava:

  1. Penne uvaříme. Česnek nakrájíme a salát nakrájíme na proužky.
  2. Česnek orestujeme. Přimícháme salát a necháme 3 minuty táhnout. VMícháme kefír a ořechy. Vše dochutímep pepeřem, solí a chilli. Vše smícháme.

Salát z brusinkovým dresinkem

9. září 2016 v 19:54 | Veronika Srncová |  Kniha Saláty- Z brambor, těstovin a rýže


Salát z brusinkovým dresinkem

9.9.2016



Porce: 4
Příprava: 30 minut

Budeme potřebovat:

  • 200 g tšstovin
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 200 g kukuřice
  • 2000 g fazolí
  • 2 rajčata
  • 1 zelená paprika
  • 150 g eidamu
  • 50 g zakysané smetany
  • 150 g jogurtu
  • 2 lžíce kečupu
  • paprika mléta
  • pepř
  • sůl
  • 1 lžíce kompotové štávy
  • 4 lžíce ovocného octa
  • bylinky
Přírpava:

  1. Těstoviny smícháme s máslem. Cibuli nakrájíme, fazole a kukuřici smícháme s těstovinami.
  2. Rajčata nkrájíme na osminky. Papriku nakrájíme na proužly. Eidam nakrájíme na proužky.
  3. Ze zakysané smetany, jogurtu, kečupu, mleté papriky, solí, pepře, brusinkov. kompotu, ovoc, octa a připravíme dresink.

Tortilový salát s ananasem

9. září 2016 v 19:47 | Veronika Srncová |  Kniha Saláty- Z brambor, těstovin a rýže



Tortilový salát s ananasem

9.9.2016


Porce: 4
\Přírpava:20 minut

Budeme potřebovat:

  • 250 g těstovin tortily
  • 300 g žampionů
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 ananasu
  • 1/2 červené papriky
  • 250 g kukuřice
  • 4 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce hořčice
  • 5 lžic oleje
Přírpava:

  1. Tortily uvaříme. Žampiony a orestujeme. Osolíme a opeříme.
  2. Ananas nakrájíme. Přidáme k pánvi.
  3. Z jablečného octa, hořčice, oleje, sůl, pepř. Dresing tím polijeme,

Fazolová pomazánka

9. září 2016 v 19:37 | Veronika Srncová |  Pomazánky


Fazolová pomazánka

9.9.2016


Budeme potřebovat:

  • 1 fazole v konervě
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička vinného octa
  • majoránka
  • hořčice
  • pepř
  • sůl
Přírpava.

  1. ) Na kostičky nakrájenou cibuli osmahněte na oleji. Posypte majoránkou a nechte rozvonět.
  2. 2) Přidejte propláchnuté fazole a sůl. Podlijte asi půl deci vody a nechte chvíli podusit.
  3. 3) Směs rozmixujte tyčovým mixérem na pomazánku.
  4. 4)Dochuťte jablečným octem, hořčicí, solí a pepřem.

Nepečený pudinkový dezertík

9. září 2016 v 19:34 | Veronika Srncová |  Dezerty


Nepečený pudinkový dezertík

9.9.2016


Budeme potřebvovat?

  • 3 balíčky bebe
  • 200 g mraženého ovoce
  • voda s cukem
  • solamyl na zahištění
Krém I.

  • 1 pudink čokoládový
  • 2-3 lžíce cukru
  • 0,5 l mléka
Krém II:

  • 2 zakysané smetany
  • 1 tvaroh
  • 7 lžic cukru
Ozdoení :

  • granko
  • skořice
Pířrpava:

  1. 1) Připravíme si plech o velikosti 35x24 cm.
  2. 2) Na dno poklademe BB sušenky.
  3. 3) Z mraženého ovoce si uvaříme směs, následně ji dáme na pánev, přidáme trochu cukru, vody, trochu Solamylu na zahuštění a chvíli povaříme.
  4. 4) Tuto směs dáme na sušenky. Pak si uvaříme čokoládový pudink podle návodu a vylijeme na ovoce.
  5. 5) Pak na pudink uložíme BB sušenky.Smetanu vyšleháme s cukrem a tvarohem. Nalijeme polovičku na sušenky. Pak dáme další vrstvu sušenek a na vrch vylijeme zbytek smetany.
  6. 6) Vrch poprášíme grankem a skořicovým cukrem. Dobrou chuť!

Parmazánové kuličky

9. září 2016 v 19:28 | Veronika Srncová |  Přílohy


Parmazánové kuličky

9.9.2016


Přírpava: 30 minut

Budeme potřebovat:

  • 300 g vařenýh brambor
  • 4 lžíce hladké mouky
  • parmazán
  • petržel
  • česnek
  • 1 vejce
  • olej
  • strouhanka
Přírpava:

1. Nahrubo nastrouhané brambory smícháme smícháme s parmazánem, sekanou petrželí, česnekem, solí, pepřem, moukou a vajíčkem
2. Z hmoty tvoříme kuličky velikosti vlašských ořechů
3. Ty obalíme ve strouhance a smažíme na středním plameni
4. Podáváme horké třeba s tatarskou omáčkou.


Domácí pacholíček

9. září 2016 v 19:25 | Veronika Srncová |  Jogurty, džemy


Domácí pacholíček

9.9.2016



Přírpavaa: 15 minut

Budeme potřebovat:

  • 1 kelímek smetany
  • 2 tvarohy
  • 2 vanil. cukry
  • banán
Přírpav:

1. Smetanu vyšleháme do tuha
2. V míse smícháme oba tvarohy spolu s cukrem a vyšlehanou šlehačkou
3. Hotového pacholíka dáme do misek, ozdobíme kolečky banánu a můžeme podávat, nebo tento mléčný krém rozdělíme do menších uzavíratelných skleniček a můžeme pacholíka krátkodobě uchovat v lednici.

Salát z letního zelí

9. září 2016 v 19:22 | Veronika Srncová |  Saláty


Salát z letního zelí

9.9.2016



Budeme potřebovat:

  • 300 g zelího
  • 4 rajčata
  • 1 okurka
  • 1 cibule
  • 1 paprika
  • ocet
  • pepř
  • sůl
  • olej
Přírpava:

1. Zelí nakrájíme na tenké nudličky, spaříme vařící vodou a necháme v sítku okapat
2. Zelí v míse promícháme s nakrájenou cibulí, rajčaty, paprikou a okurkou
3. Osolíme, opepříme, ochutíme cukrem, zakápneme olejem a octem
4. Promícháme a necháme v lednici rozležet a vychladit.


Čokoládová pěna s avokádem

9. září 2016 v 19:19 | Veronika Srncová |  Dezerty


Čokoládová pěna s avokádem

9.9.2016




Přírpava: 5 minut

Budeme potřebovat:

  • 1 avokádo
  • 1/2 šálku medu
  • 1/2 šálku kokosového mléka
  • 1/3 šálku kakaa
  • špetka skořice

Příprava:

Avokádo ošúpeme ,prekrojíme a vyberieme jadro.Všetko okrem datlí dáme do mixéra a zmixujeme na hladkú hmotu.

2. Krok

Podávame v pohároch a zdobíme sušenými ďatlami..

Žampionová pomazánka

7. září 2016 v 13:05 | Veronika Srncová |  Pomazánky


Žampionová pomazánka

7.9.2016



Budeme potřebovat:


  • 4-5 žampionů
  • půl cibule
  • 1 pomazánkové máslo
  • 1 lžička hořčice
  • 2 sttroužky česneku
  • sůl
  • pepř
Příprava:

1) Žampiony nastrouháme na jemném struhadle, česnek také. Přidáme nakrájenou na jemno cibulku, lžičku hořčice a v míse vymícháme s pomazánkovým máslem. Dochutíme solí, pepřem.


Malinová zmrzlina s jogurtem

3. září 2016 v 19:38 | Veronika Srncová |  Kniha Domácí Zmrzliny


Malinová zmrzlina s jogurtem

3.9.2016


Přírpava: 2 hodiny
Porce: 4

Budeme potřebovat:

  • 400 g malin
  • 1 bílý jogurt
  • 2 lžíce cukr
  • několik lístků máty
Příprava:

  1. Polovinu malin rozmixujeme zbytek necháme na ozdobu. Přidáme jogurt a cukr. Směs dáme do zmrzlinovače. Každých 20 minut ho vyšleháváme. Takto pokračujeme 2 hodiny.
  2. Podáváme s maliami a mátou.

Ananasová zmrzlina

3. září 2016 v 19:31 | Veronika Srncová |  Kniha Domácí Zmrzliny


Ananasová zmrzlina

3.9.2016


Přírpava: 5 minut
Porce: 6

Budeme potřebovat:

  • 350 g ananasové dužiny
  • 3 bílé jogurty
  • 100 ml smetany
Přírpava:

  1. Ananas rozkrájíme na kostičky prostě použijeme jenom dužinu, Rozmixujeme. Do misky dáme jogurt, smetanu, cukr a šleháme. Pak zapracujeme ananas do hladka.
  2. Dáme do zmrzlinovače.

Drahé kinder vajíčko

2. září 2016 v 19:28 | Veronika Srncová |  Nápady na dárky

Drahé kinder vajíčko

2,9,2016



Video zde:


Domácí twix

2. září 2016 v 19:25 | Veronika Srncová |  Sušenky


Domácí twix

2.9.2016


Přírpava: 1:30 minut

Budeme potřebovat:

  • 225 g másla
  • 1 plechovka konzezovaného mléka
  • 30 ml medu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 200 g čokolády
Přírpava:


Plnka: Mlieko, maslo (125 g) a med nalejeme do hrnca, privedieme do varu, znížime teplotu a varíme, kým hmota nezhustne a nezíska karamelovú farbu. Musí to byť husté, nie tekuté.

2. Krok

Biscuit: Zmiešame maslo (100 g) a cukor, pridáme múku a umiesime cesto. Malo by sa mrviť (krehké cesto). Cesto dáme na plech vtláčaním a pečieme asi 30 minút pri 160 °C. Potom vychladíme.

3. Krok

Akonáhle biscuit vychladne, nalejeme plnku a uhladíme. Potom polejeme čokoládovou polevou.

4. Krok

Po vychladnutí nakrájame na štvorčeky alebo obdĺžničky. Dúfam, že Vám bude chutiť.


Zapečená niva se šunkou a vejcem

2. září 2016 v 19:19 | Veronika Srncová |  Dobrůtky nebo večeře


Zapečená niva se šunkou a vejcem

2.9.2016



Porce:2

Budeme potřebovat:

  • 250 g nivy
  • 2 vejce
  • 100 g sýra
  • 100 g šunky
Příprava:

  1. 1) Dno i okraje jednoporcových zapékacích misek poklademe šunkou, přidáme nakrájenou Nivu, zalijeme rozkvedlanými vejci, přikryjeme plátkem šunky a eidamu.
  2. 2) Necháme 30 min zapéct v předem vyhřáté troubě na cca 200 stupňů.

    3) Podáváme s pečivem.

Babičina minutka

2. září 2016 v 19:16 | Veronika Srncová |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso


Babičina minutka

2.9.2016


Budeme ptořebovat:
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžíce vegety
  • 1 lžička kari
  • pepř
  • kuřecí maso
  • paprika sladká
Přírpava:

  1. 1) Zamícháme mouku, vegetu, kari, pepř, papriku a vznikne vám z toho směs. V ní obalte řízky nebo kuřecí prsa nebo jakékoliv maso a opečte na pánvi.
  2. 2) Můžete podávat s bramborovou kaší nebo bramborami nebo i s chlebem.

Monte

2. září 2016 v 19:12 | Veronika Srncová |  Jogurty, džemy


Monte

2.9.2016



Příprava: 60 minut
Porce: 6

Budeme potřebovat:

Tmavá směs:

  • 1/2 mléka
  • 1 pudink
  • 1 lžíce cukru moučky
  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g oříšků
  • 50 g másla
Světá směs:

  • 3 zakysané smetany
  • 3 vanil. cukry
Přírpava:

  1. 1) Do hrnce nalijeme 400 ml mléka, osladíme lžící cukru, rozlámeme do něj celou čokoládu na vaření ( já dávám mléčnou klasickou, jelikož hořkou nemáme moc rádi) a ohříváme dokud se čokoláda nerozpustí.
  2. 2) Pak přidáme zbytek mléka s rozmíchaným čokoládovým pudinkem a vaříme do zhoustnutí.
  3. 3) Nakonec přidáme mleté oříšky a ještě krátce povaříme.
  4. 4) Krém necháme vychladnout a vyšleháme společně s máslem.
  5. 5) V další míse smícháme kysané smetany s vanilkovými cukry a světlý krém je také hotov.
  6. 6) Na dno skleničky dáme světlý smetanový krém, na něj tmavý oříškový krém a na něj opět světlý smetanový krém. Takto postupujeme dokud není sklenička plná.

Meruňkový sorbet s paprikou

1. září 2016 v 19:28 | Veronika Srncová |  Kniha Domácí Zmrzliny


Meruňkový sorbet s paprikou

1.9.2016



Přírpava: 35 minut
Porce: 4

Budeme potřebovat.

  • 1,2 kg zralých meruněk
  • 200 g cukru
  • šťáv ze 2 citronů
  • 1 lžička sladké papriky
  • 100 g mandlových plátků
Příorava.

  1. Do kstrolu dáme 300 ml vody s cukrem.
  2. Dbáme aby se cukr rozpustil.
  3. Přidá,me citr.šťávu a merunky. Vaříme cca 15 minut.
  4. Zclhadlé meruňky rozmixujeme a prosijeme sítem. Posypeme mletou paprikou a promícháme.
  5. Posypeme mandl. plátky.

Mramorová zmrzlina

1. září 2016 v 19:23 | Veronika Srncová |  Kniha Domácí Zmrzliny


Mramorová zmrzlina

1.9.2016



Přírpava: 35 minut
Porce: 4

Budeme potřebovat:

  • 1/2 mléka
  • 10 g sušeného mléka
  • 4 vanil. lusky
  • 6 žloutků
  • 150 g cukru
  • 1/4 l smetany
  • 8 lžic čokol. krému
Přírpava:

  1. Zahřejem mléko i se sušeným mlékem. Když se mléko vaří dáme od něho vanil. lusk. Vaříme 10 minut.
  2. Ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Když směs začně běat, scedíme vanil. mléko a přilijeme ke žloutkům.
  3. Směs dáme opět do kastrolu a zahříváme, dbáme aby se navařila.
  4. Směs vychladlou vymícháme dotuha a vmícháme do předchozí směsi.
  5. Vrstvíme nejdříve vrstvu zmrzliny a pak čokoládový krém.
  6. Nůž položíme do zmezliny a točíme aby se vytvořil mramor.

Grilovaná krkovice s bramborami alobalu

1. září 2016 v 19:08 | Veronika Srncová |  Grilování


Grilovaná krkovice s bramborami alobalu

1.9.2016



Budeme potřebovat:

  • 2 krkovice vepřové
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce koření
  • tymián
  • rozmarýn
  • 4 brmabory
  • peprika sladká
  • 50 g másla
  • 4 storužky česneku
  • anglixká slanina
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • bylinky
Přírpava:

  1. 1) Maso nenaklepáváme, jenom potřeme olejem a přidáme koření, které hezky do masa vmasírujeme. Necháme den až dva v uzavřené nádobě v lednici. Do krabičky ještě přidáme kousek čerstvého tymiánu a rozmarýnu. Na rozpáleném grilu grilujeme z každé strany cca 10 minut. Záleží na grilu i na mase. Čas je pouze orientační.
  2. 2) Brambory neloupeme, jenom je pořádně vydrhneme a papírovou utěrkou osušíme. Nakrájíme na 0,5 cm kolečka. Přendáme do mísy, přidáme osataní ingredience a pořádně promícháme. Máslo musí být povolené, česnek utřený, cibule nakrájené na osminky. Připravíme si dostatečně 2 velké kusy silnostěnného alobalu a brambory rozdělíme na poloviny. Alobal řádně uzavřeme a grilujeme společně s masem. Přibližně 30 minut. Čas je opět orientační.

Selské placky

1. září 2016 v 19:04 | Veronika Srncová |  Omelety a placky


Selské placky

1.9.2016



Příprava: 30 minut

Budeme potřebovat:

  • 500 g syrových brambor
  • 100 g lsaniny
  • 3 vejce
  • 2 cibule
  • petrželka
  • mléko
  • sádlo
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
Přírpava:

1. Vejce rozšleháme se solí a přimícháme tolik mouky, aby vzniklo táhlé těsto
2. Přidáme takové množství mléka, aby vymícháním vzniklo palačinkové těsto
3. Do těstíčka nastrouháme na hrubo brambory, přidáme nakrájenou slaninu, nasekanou petrželku, osolíme, opepříme a promícháme
4. Je-li směs příliš hustá, naředíme troškou mléka
5. V pánvi rozehřejeme sádlo a naběračkou rozlijeme těsto
6. Placky smažíme z každé strany do křupava
7. Placky vyjmeme osušíme ubrouskem, ozdobíme osmaženými kroužky cibule a teplé podáváme.


Mrkvové řezy

1. září 2016 v 18:58 | Veronika Srncová |  Dezerty


Mrkvové řezy

1.9.2016


Přírpava: 45 minut

Budeme ptřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 2 mleté mrkve
  • 100 g ořechů
  • 250 ml oleje
  • 1 lžička perníkového koření
  • 3 vejce
  • 1 vanil. cukr
  • sůl
Krém:

  • 1 zakysaná msetna
  • 2 lžíce másla
  • 100 g cukru
Přírpava.

1. Cukr s vejci vyšleháme do pěny, pak postupně a na střídačku přidáme ostatní suroviny
2. Středně velký plech se zvýšeným okrajem vysteleme papírem na pečení a těsto na něj urovnáme
3. Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 20-30 minut (respektujeme vlastní troubu), pokud si nejsme jistí, provedeme zkoušku špejlí
4. Hotový moučník po zchladnutí můžeme jen pocukrovat nebo potřít krémem či polevou, záleží na chuti každého.


Smažené válečky ze cukety, sýru a šunky

1. září 2016 v 18:53 | Veronika Srncová |  Bezmasá Jídla


Smažené válečky ze cukety, sýru a šunky

1.9.2016


Přírpava: 15 minut

Budeme potřebovat:

  • 300-400 g cukety
  • 150 g goudy
  • 100 g slaniny
  • 100 g jogurtu
  • petrželka
  • 6 lžic hladké muky
  • 2 storužky česneku
  • 2 vejce
  • pepř
  • sůl
  • bylinky
Přírpava:

1. V míse smícháme jemně strouhanou cuketu, sýr, jogurt, nasekanou slaninu a petrželku se strouhaným česnekem
2. Vlijeme celá vejce, mouku, jogurt (případně mléko), osolíme, opepříme a promícháme
3. Přidáme bylinky dle vlastní chuti a podle potřeby zahustíme moukou nebo naředíme jogurtem; těsto má mít hustou konzistenci
4. Ochutnáme a můžeme ještě dosolit
5. Navlhčíme si ruce a vytváříme válečky, které obalíme ve strouhance
6. Pozvolna smažíme ve vyšší vrstvě oleje.


Nadívané hermelínové měšce

1. září 2016 v 18:49 | Veronika Srncová |  Bezmasá Jídla


Nadívané hermelínové měšce

1.9.2016



Budeme potřebovat:

  • 300 g listov=ho těsta
  • 4 ks hermelínu
  • 4 lžíce kečupu
  • 4 plátky šunky
  • bazalka
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • vejce
  • semínka sezamová
Přírpava:

  1. 1) Pochoutka s puncem krále sýrů vyhlíží díky "župánku" z lístkového těsta nadmíru honosně, přitom její příprava je poměrně jednoduchá i rychlá. Základ pochopitelně tvoří hermelín, který vydlabete.
  2. 2ú)Pro tuto úpravu vybírejte sýr spíše pevnější a neroztékavý, nikoli přespříliš vyzrálý. Vydlabanou hmotu lze doplnit jemně nakrájenou šunkou, ale například i měkkou klobáskou dle vlastní chuti, případně můžete ekonomicky sáhnout po zbytcích pečeného masa z předchozího oběda.
  3. 3) Dobrou práci v náplni odvede kečup, středomořský šmrnc jí přidá sekaná bazalka (nejlépe čerstvá), ale zvolit můžete i jiné čerstvé bylinky ze zahrádky. A aby náplň měla říz, nezapomeňte na česnek a určitě jím nešetřete.
  4. 4) V každém hermelínu vykrojte špičkou nože z jedné strany kolečko (dole sýr neprokrojte) a lžičkou vyjměte měkkou vnitřní část. Připravené mističky uložte na plechu s papírem na pečení do středu čtvercových plátků vyváleného lístkového těsta (12 x 12 cm).
  5. 5) Vydlabanou hmotu překrájejte nožem a v misce ji rozmělněte vidličkou. Dále ji smíchejte s kečupem a jemně pokrájenou šunkou, hmotu ochuťte sekanou bazalkou, prolisovaným česnekem a vše spojte vejcem.
  6. 6) Dobře vymíchanou náplň rozdělte do vydlabaných sýrů a každý kousek zabalte v plátku těsta tak, aby obsah při pečení nevytekl. Měšce potřete druhým vidličkou krátce prošlehaným vejcem a v troubě vyhřáté na 180°C je dorůžova upečte (cca 25 minut).