Březen 2016

Hajzlíci

29. března 2016 v 17:14 | Verobika Srncová |  Přílohy


Hajzlíci

29.3.2016



Budeme ptořebovat:

- zbytek z trojobalu
- vejce
-satrouhanka
-salám nebo párek

Příprava.

1) Do zbytku vajíčka s troškou vody dáme párek. Zasypeme strouhankou, aby vvznikla kašička. Nesmí být moc hustá. Nenecháme to dlouho namočené a smažíme třeba rovnou s řízkama , které jsou doobalily.

Hajzlíci

Pečený banán s mandlemi

29. března 2016 v 17:10 | Veronika Srncová |  Koláče a zákusky


Pečený banán s mandlemi

29.3.2016



Budeme potřebovat :

- banán
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce cukru
- šťáva z měnšího grepfrutu
- špetka skořice
- špetka zázvoru ( nejlepší čerstvý)
- hrstka mandle na plátky

Příprava:

1) Máslo ohřejeme v kastrůlku. Přidáme cukr. Přidáme skořici, grepfruit.šťávu, zázvor a mírně provaříme. Nakonec přidáme plátky mandlí. do otho dáme banána namočený 10 minut. Banán přendáme do zapékací mísy. Přilijeme k tomu lak a pečeme cca 20 minut.

Pečený banán s mandlemi

Nejjemnější jednoduché rohlíky

29. března 2016 v 17:01 | Veronika Srncová |  Pečivo


Nejjemnější jednoduché rohlíky

29.3.2016



Budeme potřebovat:

- 1kg hladké mouky
- 250 ml oleje
- 600 ml mléka
- 2 kostky droždí
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce soli
- sezam nebo kmín na posypání


Příprava?

1) 200 ml mléka ohřejem a přidáme lžící cukru a necháme rozpustit. Když je cukr rozpuštění dáme kostky droždí a necháme udělat kvásek.

2) Do větší misyk prosijeme mouku, olej, zbylý kvásek, mléko, sůl. Zpracujeme těsto a necháme kynout na teplém místě.

3) Vykynuté těsto opět zprcujeme a necháme dále kynout. Z těsta oddělíme měnší kousky. Tvarujeme do kuličky a pak do šišky. ( 35-40 ks).


4) Každou kuličku rozválíme na tenký plát a ttvarujeme rohlíky. Plech vyklademe pečíčí papír a necháme ještě chvíli kynout.


5) Pečeme při 220 stupních 10-12 minut. Před pečením můžeme polít polejem nebo vajíčkem., Dáme sůl nebo kmín.

6) Upečené rohlík necháme stát 5 minut pod vlhkou utěrkou.


Velikonoční vajíčkovo-kuřecí salát

23. března 2016 v 14:15 | Veronika srncová |  Saláty


Velikonoční vajíčkovo-kuřecí salát

23.3.2016



Budeme potřebovat:

- 1 kuřecí maso
- 3 vejce
-3 okurky kyselé
- sůl
- pepř

Příprava:

1) Kuřecí stehno vaříme nebo hodíme na pánev jak chceme.

2) Uložíme do mísy a vrstvíme majonézu, nastrouhanou okurku, pak zase majonézu, přidáme vajíčko nastrouhané na hrubém struhadle. Poliejme majonézou a znova vrstvíme. Ozdobíme dle fantazie.


Tradiční perník s čokoládou

23. března 2016 v 14:11 | Veronika Srncová |  Bábovky,buchty


Tradiční perník s čokoládou

23.3.2016



Budeme ptořebovat:

- 2 vejce
- 400 g hladké mouky
- 270 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
3 lžíce džem
10 ml oleje
- 30 ml mléka
- rozinky
- skořice
- marmeláda na potření
- čokoládová poleva

Příprava:

1) Všechny suché suroviny dáme do misky a promícháme. Přidáme vejce, olej, džem, mléko a dobře promícháme.

2) Přimícháme rozinky. Hotové těsto nalijeme do hlubokého plechu.. Předem vymaszíme olejem a hrubou moukou.

3)¨Pečeme 180 atupních cca 20 minut. Potřeme horký perník ještě marmeládou. PO VYchladnutí polijeme čokoládovou polevou


Fantastické vanilkové muffiny s Raffaelo

23. března 2016 v 14:06 | Veronika Srncová |  Záviny, Muffiny


Fantastické vanilkové muffiny s Raffaelo

23.3.2016



Budeme potřebovat:

- 2 vejce
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g rozpuštěného másla
- 120 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva

Krém:

- 250 g macarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 5 lžic kokosu

PŘÍPRAVA:

1) TROUBU ROZEHŘEJEM NA 180 STUPNÍCH A DÁME KOŠÍČKY DO formy.

2) V misce rozetřeme vejce, vanilkový cukr, cukr do tuhé pěny. Přilijeme máslo. Přimícháme mouku s práškem do pečiva. Pečeme cca 20 minut.

3) V misce utřeme kokos s mascarpone. dáme od cukrářského pytlíčku a zdobíme.



Kokosové koule v čokoládě

21. března 2016 v 18:25 | Veronika Srncová |  Koláče a zákusky


Kokosové koule v čokoládě

21.3.2016


Budeme potřebovat:

  • 3 bílky
  • 180 g cukru
  • 220 g kokosu

Krém.

  • 100 g másla
  • 150 g nutely
  • 2 lžíce ořechů
  • 1 panák rumu
Glazura:

  • 100 g čokolády hořké
  • 100 g másla
  • 1 oplatka dortová

Příprava:

1) Na pelch dáme 220 g kokosu a dáme do toruby vysušit na 50 stupnů do světle hněda. Vyjmeme a necháme vychladnout.

2) Bílky vyšleháme s cukrem a nakonec vmícháme zchladlý kokos.

3) Na plech vyložíme pečící papír vsrtvíme 2 lžiček hromádky. Snažíme se vytvarovat kuličku. Dáme do toruby 180 stupních 10-15 minut.

4) Máslo utřeme do pěny. Přidáme nutely, oříšky a rum. Dáme do ledničky.

5) Z dortové oplatky vykrojíme kolečka. CUkrářským pytlíkem dáváme kréemm. Položíme kokosovou kuličku a dáme do ledničky. Vychladlé námáčíme v čokolády do které jsme přidaly máslo a necháme ztuhnout.


Jak barvit velikonoční vajíčka

21. března 2016 v 18:15 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Velikonoce


Jak barvit velikonoční vajíčka

21.3.2016


Potravinářská barviva ( ano či ne)

Barvení kreslic, hodování a pomlázka patří k tradici. Zkuste si letos vajíčka obarvit přírodně. Práce s potravinářskými barvivy jde sice rychleji od ruky, ale u někoho může barva, která se prsákne do bílku, vyovlat alergickou reakci. Když sáhnete po metodě našich babiček, užijete si spoustu legrace a ještě ušetříte životní prostředí.



Z jakých rostlin získáte žádané barvy ?

Žlutá ( šafrán, kurkurma, lipový květ, slabý odvar z cibule slupek, heřmánek a kmín).

Červená ( Odvar ze slupek z červených slupek a octa, šípky, červené zelí, šťáva z borůvek nebo bezinek).

Zelená ( kopřivy, mladé žito, odvar z olše kúry, v nouzy mražený špenát).

Hnědá ( Odvr z olšové nebo dubové kůry, cibulková slupka, silný černý čaj).

Černá ( roztok s několika rezavými hřebíky).


Zdobení nabarvených vajec

Máte nabarveno? Teď teprve přijde pořádná piplačka. Vajíčka můžete zdobit voskovými pastelkami, textilní nebo papírovou krajkou, polepit je malými kvítky nebo větvičkami, batikovat, zdobit barevnými posypy na cukroví a dorty.


Užitečné rady pro pěkné barvení

Před samotným brvením očistěte vejce octovou vodou., aby dobře barva splinula s vejcem. V přírodní lázni trvá barvení déle, nejméně 20 minut. Někdy je nutnost vejce ponechat v nálevu třeba přes noc- Po vyjmutí dejte vajíčko na ubrousek a růběžně ho protáčejte, dokud neuschne. Nakonec ho ptořete tukem.


Letos ozdobte vajíčka přírodně

Vyjděte si před veilkonoci na procházku rodinnou do zeleně a hledejte insipraci pro zdobení a barvení vajíček. Sbírejte kvítka sedmikrásek a větvičky jehličanů. Pomocí tohoto materiálu můžete připravená vajíčka hezky a originálně dekorovat.




Čoko- lučinové muffiny

20. března 2016 v 18:45 | Veronika Srncová |  Záviny, Muffiny


Čoko- lučinové muffiny


20.3.2016

Budeme potřebovat:

  • 120 g lučiny
  • 3 vejce
  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce zdobítek
Příprava:

1) Poředehřejme si torubu na 170 atupních. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. rozdělíme se bílky od žloutků.

2) Do misky s rozpuštenou čokoládou přidáme lučinu, žloutky a zamícháme.

3) Do tuha rozmixujeme bílky a opatrně přidáme ke směsi. Přidáme zdobení.

4) Plníme do 3/4. Dáme do 170 atupních cca 15-20 minut do toruby.

Čoko-lučinové muffiny ze tří surovin

Velikonoční salát

20. března 2016 v 18:40 | Veronika Srncová |  Saláty


Velikonoční salát

20.3.2016


Budeme potřebovat:

  • 1 cibule
  • 10 ředkviček
  • 5 vajec vařených
  • 1 čínské zelí
  • 150 g tvrdého sýra
  • 4 nožičky párku
  • 10 ml smetany
  • sůl
  • pepř

Pířprava.

1) Vejce oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Dáme do mísy a přidáme cibuli nakrájená na menší kolečka, ředkvičky a zelí .

2) Přilijeme smetanu a promícháme. Osolíme, opeříme. Přidáme sýr na nudličky a párek na kolečka. Ochutíme.

Velikonoční salát s ředkvičkami

Malí piškotový indiánci

20. března 2016 v 18:34 | Veronika Srncová |  Dezerty


Malí piškotový indiánci

20.3.2016


Budeme potřebovat:

  • 1 balíček piškotů
  • 200 g krupice cukru
  • 3 bílky
  • 100 g čokolády
  • 2 lžíce sádla

Příprava:

1) Ve vodní lázni ihřejem za stálého míchání bílky na takovou teplot, aby se v nich udržel prst. Pak bílky vyndáme a začneme šlehat.


2) Postupně přidáváme cukr a šleháme dotuha.


3) Piškoty rozložíme na rovnou desku a postupně vytváříme indiánky.


4) Dáme do lednice ztuhnout cca 2 hodiny. Uděláme pak polevu z čokolády a sádla.


Rakvičkové košíčky s pařížskou šlehačkou

20. března 2016 v 18:27 | Veronika Srncová |  Dezerty


Rakvičkové košíčky s pařížskou šlehačkou

20.3.2016

Budeme potřebovat:

  • 4 žloutky
  • 150 g cukru moučky
  • 1 lžička vanilkvého cukru
  • pár kapek citr.šťávy
  • olej na vymazání forem
  • 500 ml pařížské šlehačky
  • 4 tyčinky kaštany

Příprava:

1) Nejdříve si pořádne ale opravdu pořádne vymažme formičky olejem.

2) Pak si vechno vyšleháme do husté bílé pěny. Musí to zvětšit objem.

3) Formičky plníme jen do půlky. Dáme do toruby na 150 stupních . Pak až vyběhnou dopékáme na 90 stupních,

4) Den předem si svaříme pařížskou šlehačku s ledovými kaštany. Po vychladnutí dáme do lednice a vyšleháme dotuha.


Karbanátky nejdříve zchlaďte

20. března 2016 v 18:20 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Maso


Karbanátky nejdříve zchlaďte

20.3.2016



Hmotu na zeleninové karbanátky vložte nachvíli do mrazáku ( karbanátky se budou lépe tvarovat). Směs nesmí zmrznout.


POtraviny rozmrzujte zvolna

20. března 2016 v 18:17 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Ostatní suroviny...


POtraviny rozmrzujte zvolna

20.3.2016



Pokud chcete rozmrazovat potraviny, dejte je do lednice. Při rozmrazování produkty vypouštějí chlad a z lednce tak spotřebovává méně energie. Navíc je to k potravinám šetrnější.


Jak se zbavit zápachu z lednice

20. března 2016 v 18:15 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Domácí spotřebiče


Jak se zbavit zápachu z lednice

20.3.2016



Proti zápachu z lednice vyzkoušejte půlku cibule, kterou necháte uvnitř ledničkx. Pozor, nasaje do sebe pach, už jí potom nekonzumujte. Další moýnost je nasypat do mističky jedlou sodu a nechat v lednici.


Sklenice rozzáříte díky kypřícímu prášku

20. března 2016 v 18:12 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Nádobí


Sklenice rozzáříte díky kypřícímu prášku

20.3.2016



Zašlé sklenice oživíte, když do nich na 30 minut vložíte do vlažné vody kypřící prášek. Pak je umyjt,e vyleštěte .


Okno nejlépe umyjete pudinkem

20. března 2016 v 18:10 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Nábytek


Okno nejlépe umyjete pudinkem

20.3.2016



Zířicí okno prosvítí celý byt. V 5 litech vody rozmíchejte balíček vanilkového pudinku, nechte na oknech zaschnout a přeleštěte.


Nůžky potřebují péči, aby sloužily

20. března 2016 v 18:08 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Nářadí


Nůžky potřebují péči, aby sloužily

20.3.2016



Až půjdete na nákup do zahradnického centra, pořiďte si zároveň soupravu na pdržbu zahradních nůžek. V balíčku najdete diamantový pilníček a olej, který snižuje tření a chrání čepel před rzí. I čep nůžek namažte olejem.


KOnec tkaničky zacelí lak na nehty

20. března 2016 v 18:04 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Obuv


KOnec tkaničky zacelí lak na nehty

20.3.2016



Upadla vám kocovka u tkaničy? Namočte konec tkaničky v laku na nehty a vytvarujte jí do špičky. Lak nechte zaschnout.


Zadrhlý zip rozchodí vosk

20. března 2016 v 18:02 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Prádlo, Oblečení


Zadrhlý zip rozchodí vosk

20.3.2016



Neposlušný zip dokáže potrápit nervy. Zkuste na něj rozetřít trochu balzámu na rty nebo ho navoskovat svíčkou. Zaseklý zip se zvovu rozchodí.


Dřevěné nádobí vařte a neolelujte

20. března 2016 v 17:59 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Nádobí


Dřevěné nádobí vařte a neolelujte

20.3.2016



Vařečky i obracečky nasáklé tukem a pachem z vaření a smažení povařte v horké vodě bez saponátu, pak je vydrhněte drátěnkou a opláchněte. Nesušte je v příliš velkém horku na topení, mohly by se zkřivit. Dřevěné nádobí poté vytřete hadříkem navlhčeném v rotlinném oleji.


Mrkev a cibule

20. března 2016 v 16:19 | Veronika Srncová |  Užitečné rády- Ovoce a Zelenina


Mrkev a cibule

20.3.2016



Mrkev a cibule se usmaží dozlatova, když je poprášíte troškou cukru krupice.


Aby banány nezhnědly

20. března 2016 v 16:17 | Veronika Srncová |  Užitečné rády- Ovoce a Zelenina


Aby banány nezhnědly

20.3.2016



Aby banány nezhnědly, zabalte je do stopky do plastové fólie a vydrží o vám 4 dny déle.


Olej vykouzlí vláčné vafle

20. března 2016 v 16:16 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Dezerty, sladké


Olej vykouzlí vláčné vafle

20.3.2016



Když jsou vafle křupavé, ale trochu suché, příště do těsta nalijte ještě 2 lžíce slunečnicového oleje. Díky tomu budou vafle šťavnatější.


Květákové chipsy s parmazánem

20. března 2016 v 16:13 | Veronika Srncová |  Pohoštění


Květákové chipsy s parmazánem

20.3.2016



Předehřejte si stroubu na 200 stupních. Malé růžičky květáku roktojte napůl, vlžte je do mísy, přelijte rozpuštěným máslem a kapkou olivového oleje. Dochuťte solí a pepřem. Opatrně promíchejte a přendejte na plech vyložením pečícím ppaírem. Květák pečte do měkka 20-30 minut. Vyndejte ho z trouby a posypte strouhaným parmazánem. Poté vložte znovu do toruby, tentokrát jen na 5 minut. Chipsy servírujte ihned.


Aby bylinky ihned neovadly

20. března 2016 v 16:09 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Rostliny, květiny...


Aby bylinky ihned neovadly

20.3.2016



Česrtvé bylinky z trhu vydrží déle svěží, když je dáte do skleničky s vodou a s ní zabalíte do sáčku. Sáček před tím pokapejte vodou. Na skleničce do přodržte gumičkou. Takto zakonzervované skleničky schovejte do ledničky.


Dort neokorá

20. března 2016 v 16:06 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Dezerty, sladké


Dort neokorá

20.3.2016



Aby dort neokoral, zakryjte nakrojenou část toastovým chlebem a upevněte parátky. Chléb okorá, ale dort zůstaně vláčný.


Musí dobře dýchat

20. března 2016 v 16:04 | Veronika Srncová |  Užitečné rády- Ovoce a Zelenina


Musí dobře dýchat

20.3.2016



Cobuli ani řesnek obvykle při vaření nespotřebujeme kompletně. Jak je skladovat avby dlouhho vydrželi? Obojí skladujte v děrkovaných papárovích sáčcích.


Máslo povolí pod nahřátou skleničkou

20. března 2016 v 16:01 | Veronika Srncová |  Užitečné rady- Ostatní suroviny...


Máslo povolí pod nahřátou skleničkou

20.3.2016



Aby studené máslo rychleji povolilo, zahřejte nízkou skleničku pod tekoucí horkou vodou. Vyndejte máslo z lednice a skleničkou ho přikryjte. Po pár minutách začne měknout.


Špenátový dip

17. března 2016 v 8:56 | Veronika Srncová |  Zálivky


Špenátový dip

17.3.2016


Příprava: 20 minut

Budeme potřebovat:

  • 350 g sekaného špenátu mraženého
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • pepř
  • sůl
  • 180 g smetany zakysané
Příprava:

1) Na pánvi zesklovatíme cibuli ( 1-2 minuty). Přidáme špenát a podusíme 2 minuty.

2) Po vychladnutí přidáme smetanu a ostatní suroviny.

Špenátová omáčka (dip)

Video:

Zeleninový dip

17. března 2016 v 8:53 | Veronika Srncová |  Zálivky


Zeleninový dip

17.3.2016


Příprava: 15 minut

Budeme potřebovat:

  • 1/2 červené papriky
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 100 g zakysané smetany
  • sůl
  • pepř
  • popřípadě 1 lžíce majonézy
Příprava:

1) Suroviny rozmixujeme a propasírujeme přes sítko. Přidáme ostatní suroviny.

Zeleninová omáčka (dip)

Video:

Bramborové placičky s tvarohem

17. března 2016 v 8:49 | Veronika Srncová |  Omelety a placky


Bramborové placičky s tvarohem

17.3.2016



Budeme potřebovat:

  • 250 g vařených brambor
  • 1 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g tvarohu měkkého
  • sůl
  • olej
Příprava:

1) Brambory nastoruháme jako na bramborák. Přidáme vejce , mouku, sůl a tvaroh. Zpracujeme. Vyválíme si placku. desku jsme si podypsali mouku a vykrajujeme kolečka. dáváme do pánvičky opéct.

Bramborové placičky s tvarohem

Video:

Palačinky z tvarohového těsta

17. března 2016 v 8:45 | Veronika Srncová |  Lívanečky,palačinky


Palačinky z tvarohového těsta

17.3.2016


Budeme potřebovat?

  • 30 ml mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 6 lžiček cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • olej

Příprava:

1) Všechny suroviny smícháme do hladka. Pečeme z obou stran.

Palačinky z tvarohového těsta

Video:

Celerové omeleltky

17. března 2016 v 8:41 | Veronika Srncová |  Omelety a placky


Celerové omeleltky

17.3.2016


Budeme potřebovat:

  • 1 středně velký celer
  • 2 vejce
  • 2-4 lžíce polohrubé mouky
  • 10 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • pažitka
  • olej
Příprava:

1)) Oloupaný celer vaříme ve vodě cca 15 minut. Studený celer nastrouháme najemno. Přidáme ostatní suroviny a ochutíme.

2) Smažíme po obou stranách.

Celerové omeletky

Video:

Těstovinové placičky se zeleninou a sýrem

17. března 2016 v 8:37 | Veronika Srncová |  Omelety a placky


Těstovinové placičky se zeleninou a sýrem

17.3.2016


Příprava: 30 minut

Budeme potřebovat:

  • 300 g vařených těstovin
  • 3 vejce
  • 100 g sýra tvrdého
  • sůl
  • pepř
  • 50 g pórku
  • 1/2 červené papriky
  • 4 lžíce pologrubé mouky
  • olej
Příprava:

1) Natrouháme sýr. Pórek a pariku nakrájíme. Přidáme ostatní suroviny a promícháme.

2) Smažíme dozlatova z bou stran.

Těstovinové placičky se zeleninou a sýrem

Video:

Bublanina s ovocem

17. března 2016 v 8:30 | Veronika Srncová |  Bábovky,buchty


Bublanina s ovocem

17.3.2016



Příprava: 55 minut

Budeme potřebovat:

  • 3 vejce
  • 200 g cukru
  • 80 ml oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 3/4 prášku do pečiva
  • 1,5 dl mlékaa necelých
  • 1 balíček bebe sušenek tmavých
  • máslo a hrubá mouka na plech
  • ovoce
Příprava:

1) Dobře vyšleháme cukr, žloutkyy a olej. Do mouky přidáme prášek do pečiva a dobře zpracujeme. Dáme do vyšlehané hmoty. Přidáme vždy trohu mléka a a mouky. Navíc vmícháme do tuha ušlehaný sníh z bílků-

2) Těsto vlijeme do pekáčku. Vysypané máslem a moukou. Můžeme ještě plech vyložit sušenkami a pak až vlijít těsto.

3) Spodek ovoce a obalíme v mouce. Tím zao,ezíme že see nám ovoce propadne.

4) Pečeme v předehřáté trpubě 190-198 stupních cca 28 minut.

Bublanina s ovocem

Video:

Šťavnatá buchta s čoko krémem

15. března 2016 v 14:38 | Veronika Srncová |  Dezerty


Šťavnatá buchta s čoko krémem

15.3.2016


Budeme potřebovat:

- 150 g másla
- 150 g cukru
- 4 vejce
- 30 g kakaa
- 200 g polohtrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1 prášek do pečiva

Náplň.

- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g mléčné čokolády
-. 2 lžičky kávy instantní
- 150 ml vařené černé kávy

Příprava:

1) Nejdříve is připravíme krém. Smetanu zahřejeme. Odstavíme a přidáme na kousky rozdělanou čokoládu. Mícháním rozpustíme. Přidáme kávu a mícháme rozpustíme. Necháme v chladničce odpočívat 3-4 hodiny nebo i přes noc.

2) Máslo pokojové teploty vymícháme mixéreme spolu s cukrem do pěny. Přidáme jedno vajíčko po druhém a každé dobře utřeme a postupně přidáme ostatní suroviny.


3) Těsto vytřeme na plech. Dno vymatíme tukem. Pečeme 180 stupních cca 30 minut. Upečené těsto poliejeme uvařenouu kávou.


4) Krém vyndáme z chladničky a mixujeme do pěny. Krém vsrtvíme na těsto.


Brambory ale Carbonara

15. března 2016 v 14:30 | Veronika srncová |  Přílohy


Brambory ale Carbonara

15.2.2016


Budeme potřebovat:

- 1 kg brambor
- 1 cibule
- 150 g slaniny
- 300 ml smetany
- 80 g parmazánu
- 1 vejce
- s§l
- pepř
- petržel
- máslo

Příprava.
1) Brambory umyjeme a dáme vařit do poloměkka. Uvařené oloupeme a nakrájíme na plátky.

2) Smetanu smícháme se sýrem a vajíčkrem. Dochutíme solí a pepřem. Slaninu nakrájíme na kostičky a cibuli také. Asi 2 lžíce slaniny si odložíme bokem , abchom mohly posypat brambory před koncem.


3) Na pánvi zpěníme máslo. Přidáme slaninu a cibuli. Osmahneme.

¨4) Troubu si předehřejeme na 200 atupních. Připravíme si zapékací mísu. Potřeme máslem a pokldáme brambory. Brambory zalijeme smetanovou zálivkou. Přidáme opraženou cibuli se slaninou a dáme péct při 200 stupních 15 minut.Pak teplotu snížíme až budpou brambory skoro upečené. Před koncem posypeme brambory slaninou.


Tvarohové muffiny

15. března 2016 v 14:22 | Veronika srncová |  Záviny, Muffiny


Tvarohové muffiny

15.3.2016


Kusů: 10
Příprava: 20 minut
Vaření: 25 minut
Hotovo: 50 minut

Budeme potřebovat:

- 1 1/2 šálku polohrubé mouky
- 1/4 šálku cukru
- 110 g másla
-2 vejce
- 1/2 kypřícího prášku

Náplň:

- 150 g tvarohu
- vejce 2
- 1/4 šálku cukru
- 2 lžíce smetany nebo jogurtu
- vanilkový cukr
ovoce třeba broskve

Příprava:

1) Cukr, vejce, máslo a prášek do pečiva vymícháme. Přidáme mouku a dobře vymícháme znovu.

2) Těsto vyplníme do košíčků 3/4. Potom doplníme náplní z tvarohu a zase dáme těsto.

3) Pečme 180 stupních 25 minut.

Tvarohové koláčiky

Lososový salát

15. března 2016 v 14:16 | Veronika Srncová |  Saláty


Lososový salát

15.3.2016


Porce: 2
Příprava: 10 minut
Vařeení: 0
Hotovo: 15 minut

Budeme potřebovat:

- 250 g lososu
- 3 okurky
- 4 vejce
- pažitka
- kysaná smetana


Přprava:

1) Nakrájíme okurky, loso a vejce na kostky.

2) Promícháme ze smetanou a ochutíme.

3) Posypeme pažitkou.

Lososovy salat

Domácí cibulové kroužky

15. března 2016 v 14:13 | Veronika Srncová |  Pohoštění


Domácí cibulové kroužky

15.3.2016



Porce:2
Příprava:20 minut
Vaření: 8 minut
Hotovo: 30 minut

Budeme potřebovat:

- 35 g hladké mouky
- sůl
černé koření
- mletá paprika
- 250 ml bílého jogurtu
- 2 vejce
- 1/2 šálku+ 2 lžíce hladké mouky
- 4 šálků kukuřičních lupínků
- 2 cibule
3 lžíce oleje
- sůl

Příprava:

1) Cibuli si nakrájíme na kroužky cca 0,5 cm.


2) Rozebereme na koečka.


3) Připravené obalíme v mouce, paprie, soli, černého koření.


4) Připravíme si těstíčko z mouky hladké, jogurtu a vajec.

5) Roztlučeme kukuřičné lupínky na menší.


6) Obalíme v těstíčku.


7) Připravené rpoužky dáme na plech vymastění olejem,


8) Pečeme při 180 stupních 8 minut.

aXyfkKxxGf0



Nápad na přípravu pečených brambor

15. března 2016 v 14:05 | Veronika Srncová |  Přílohy


Nápad na přípravu pečených brambor

15.3.2016



Fe226a65d015fd9b38e2bfb8835bae70.jpg


Koláč z broskví

14. března 2016 v 8:44 | Veronika Srncová |  Koláče a koláčky


Koláč z broskví

14.3.2016


Budeme potřebovat:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g jogurtu bílého
  • 10 ml oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • máslo a hrubá mouka na vymazání
  • broskve
  • marmeláda

Příprava:

1) Vejce, cukr a olej vyšleháme. Do mouky přimícháme kypřící prášek. Ostatní siroviny přimícháme s vyšlehanou směsí. Těsto rozetřeme do vymazaného plechu máslem a hrubou mouko.

2) Oloupané broskve nakrájíme na čtvrtky. Přitlačíme do hrubé mouky,

3) Dáme do trouby na 190 stupních 30-35 minut.

Koláč s broskvemi

Video:

Kuřecí nudličky v těstíčku

14. března 2016 v 8:37 | Veronika Srncová |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso


Kuřecí nudličky v těstíčku

14.3.2016


Budeme potřebovat:

  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 stroužek česneku
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíčky grilovaného koření
  • 1 lžíce solamylu
  • 10-12 lžic polohrubé mouky
  • chilli dle chuti
Příprava:

1) Ze všech surovin si uděláme těstíčko, které nebude moc husté. Proužky nakrájíme na proužky , osolíme a dáváme do friťáku.


Video:

Kuřecí prsa na hořčici

14. března 2016 v 8:32 | Veronika Srncová |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso


Kuřecí prsa na hořčici

14.3.2016


Budeme potřebovat:

  • 400 g kuřecích prsou
  • 3 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 20 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
Příprava:

1) Na oleji zpěníme cibuli. Přidáme na kousky nakrájené maso. Až se maso zatáhne přidáme sůl, smetanu, hořčici, pepř, česnek a ještě krátce povaříme.

Kuřecí prsa na hořčici

Video:

Kuřecí řízky v bramborovém těstíčku

14. března 2016 v 8:28 | Veronika Srncová |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso

Kuřecí řízky v bramborovém těstíčku

14.3.2016



Budeme potřebovat.

  • 1/2-3/4 kg luřecího masa
  • 350 g vařených brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 5-7 lžic strouhanky
  • 5-6 vajec dle velikosti
  • sůl
  • hladká mouka na obalování
  • olej
Příprava:

1) Brambory nastouháme najemno a přidáme vejce, česnek a ostatní suroviny. Těsto musí držet naa masu dyštak přidáme strouhanku.

2) Kuřecí maso osolíme a obalíme v hladké mouce. Obalíme v těstíčku a smažíme na oleji.

Kuřecí řízky v bramborovém těstíčku

Video:

Kuřecí plátky v pivním těstíčku

14. března 2016 v 8:21 | Veronika Srncová |  Hlavní Jídlo- Drůbeží maso


Kuřecí plátky v pivním těstíčku

14.3.2016

Budeme potřebovat:

  • 1/2 kg kuřecího masa
  • 10 ml piva
  • 2 vejce
  • sůl
  • 2 lžíce solamylu
  • pepř
  • 1/2/1 lžíce hořčice
  • 6 lžic mouky
  • olrj
  • vegeta

Příprava:

1) Všechnu směs smícháme a namočíme do něj plátky. Dáme do druhého dne do lednicčky.

Kuřecí plátky v pivním těstíčku

Video:

Jablečné hrk hrk řezy

13. března 2016 v 19:00 | Veronika Srncová |  Dezerty


Jablečné hrk hrk řezy

13.3.2016


Budeme potřebovat:

  • 4 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pčeiva
  • 6 lžic oleje
  • 6 lžic teplé vody
  • 2 lžíce kakaa

Krém :

  • 400 g jablek
  • 1 lžíe másla
  • 1-2 lžíce šťávy z citronu
  • 1/2 skořice lžičky
  • 2 vanilkové cukry
  • 50 ml vody
  • cukr dle chuti
  • puding kokosovy Olé dokote Oetker
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 250 ml šlehačky ke šlehání
  • 200 g zakysané smetyn 30 %
Příprava.

1) Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, při stálém šlehání opatrně přiléváme olej a teplou vodu. Vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
2) Pečme na vymazaném a vysypaném plechu při 180°, přibližně 20 - 25 min.
3) Nakrájená jablka dáme do kastrůlku, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, cukr, skořici, máslo a dusíme, ale jen chvilku, aby se jablka nerozvařila. Dáme vychladit.
4) Do misky, která jde dobře uzavřít dáme vychlazená jablka, obě smetany a promícháme. Nakonec vsypeme puding a ztužovač. Misku uzavřeme a třeseme, dokud se nevytvoří krém.
Na5) upečené a vychlazené těsto natřeme krém a dáme vychladit.

Jablečné hrk - hrk řezy

Osvěžující pomerančový salát

13. března 2016 v 18:43 | Veronika Srncová |  Saláty


Osvěžující pomerančový salát

13.3.2016


Porce:2
Příprava: 15 minut
Vaření: 0
Hotovo: 60 minut

Budeme potřebovat:

  • 2 pomeranče
  • fenykl
  • černé koření
  • sůl hrubozrná
  • olivový olej

Pířprava:

1) Pomeranče očistíme. Nakrájíme na kousky. Přidáme fenykl. olej, koření, sůl.

2) Necháme hodinu odležet.

SALT_S~1

Sladké snídaňové rohlík

13. března 2016 v 18:37 | Veronika Srncová |  Pečivo


Sladké snídaňové rohlík

13.3.2016



Budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 5 lžic cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 25 g droždí
  • 80 g másla
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 žloutky
  • sůl

Příprava:

1) 100 ml ohřátého mléka přidáme vanilkový cukr a doždí. Necháme vzejít kvásek.


2) Ostatní suroviny kromě mléka dáme do misky. Mouku nezapomene prolisovat . Přidáme kvásek a promícháme. Postupně přidáváme teplé mléko a promícháváme. Zpracujeme těsto a necháme kynout.


3) Po vykynutí rozdělíme těsto na 4 bochánky. Každý vyválíme do kruhu a randlíkem rozdělíme na 4 kousky stejné.

4) Každý plátek srolujeme do ruličky a dáme na pečící papír, ale klidně můžeme vymastit tukem.


5) Necháme před pečením kynout 15-20 minut a před pečením potřeme mlékem.


6) Pečeme při 180 stupních 15-17 minut.